Yön ritari

Tämän arvostelun kirjoitushetkellä Yön ritari (The Dark Knight) kolkuttelee jo miltei helvetin portteja, sillä Internet Movie Databasen rankkauksessa elokuva keikkuu sijalla 1. Vaikka kaikista mahdollisista elokuvista sija 1. onkin jo liioittelua, niin omassa genressään Christopher Nolanin elokuva on vääjäämättä mestariteos. Yllättäen tämä Batman Beginsin, jossa Nolan palautti uskon koko “Batman-genreen”, jatko-osa on jopa parempi kuin edeltäjänsä lunastaen valtavan ennakkohypen lähestulkoon kaikessa mahdollisessa. Jopa siinä, että edesmennyt Heath Ledger ansaitsisi Jokerin roolistaan Oscarin, sillä sen hän totisesti ansaitsisi. Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama Dark Knight onkin tähän asti vuoden 2008 paras elokuva.

The Dark Knight-elokuvaa on turha sekoittaa Suomessakin ilmestyneeseen, neliosaiseen sarjakuvasarjaan, “Yön Ritariin”, jossa ikääntynyt Batman palaa Gothamiin brutaalimpana kuin koskaan. Tämä neliosainen sarjakuva ja elokuva eivät liity mitenkään toisiinsa (vaikka Nolan on ottanutkin vaikutteita monesta Batman-sarjakuvasta), vaan Nolanin Dark Knight on täysin oma virityksensä, joka on rakennettu monen tekijän varaan: mukana ovat “dark knightina” itse Batman, komisario Gordon, Gothamin asukkaat, kaaosta järjestykseen luova Jokeri sekä Gothamin epävirallinen “white knight” Harvey Dent, jonka kohtalo on varmasti monelle sarjakuvista tuttu. Näitä kaikkia itsenäisiä hahmoja näyttelevät hyviksi tunnetut näyttelijät, jotka ottavatkin rooleistaan kaiken irti.

Christian Bale jatkaa esitystään Bruce Waynenä ja tämän alter-egona, Batmanina, vakuuttavalla ja synkällä tavalla. Tosin teknoleluilla höystetty puku vaikeuttaa miehen näyttelemistä, mutta puvun alta kumpuava, katuja puhdistava, raivo on käsinkosketeltavaa. Nolan hakee Balelle myös syvempää otetta, mutta alunperin viihdyttämään tehdyssä elokuvassa tunnepuoli jää kovasti taka-alalle… Varsinkin kun mukaan leikkiin astuu yliannostukseen kuollut Heath Ledger.

Minusta olisi virhe verrata Burtonin ohjauksessa ollutta Jack Nicholsonin Jokeria Nolanin ja Ledgerin luomaan Jokeriin, vaikkakin kyseessä on sama Batmanin arkkivihollinen. Syy tähän on siinä, että näiden kahden näyttelijän Jokerit ovat kuin toisesta maailmasta. Siinä missä Nicholsonin Jokeri loi kaaosta maailmaan enemmänkin sarjakuvamaisempaan tyyliin, niin Ledgerin Jokeri tuo pintaan enemmänkin ihmisen heikkoutta ja kontrolloimatonta kaaosta. Lisäksi on muistettava, että siinä missä Burtonin luoma Jokeri hamusi julkisuutta muun muassa maallisen mammonan avulla, niin Nolanin Jokeri tavoittelee vain kaaosta, eikä Ledgeriä tosiasiassa nähdä montaakaan kertaa edes hymyilemässä, ellei satunnaisia naurunkohtauksia lasketa lukuun. Kaikesta kuitenkin huomaa, kuinka utopisen hyvin Ledger on tehnyt hahmostaan yhden parhaimmista elokuvaroistoista koskaan: täysin säälimättömän, laskelmoivan mielipuolen, jonka puheet ja erityisesti eleet huulienlipomisineen ovat tarkkaan harkittuja ja Ledgerin loistavaa näytöstä tukevoittavia asioita.

Myös muut näyttelijät ovat erittäin kovassa vedossa, vaikkakin esimerkiksi Morgan Freemanin rooli jää pieneksi. Sitä vastoin Gary Oldmanin näyttelemä komisario Gordon saa Beginsiin nähden valtavasti tilaa ja sitä kautta elokuva rönsyilee onnistuneesti sinne tänne. Myös Katie Holmesin vaihto Maggie Gyllenhaaliin on erittäin onnistunut ja Gyllenhaal kykeneekin tuomaan elokuvan vaatimaan tärkeään naislenkkiin uusia tuulia merkittävästi. Lisäksi elokuvan kolmas vahva lenkki, Aaron Eckhart osoittaa aivan uusia puolia itsestään tuoden elokuvaan lisää kaivattua synkkyyttä. Harvey Dentin matka valosta pimeyden puolelle onkin elokuvan herkkuhetkiä: Jokerin johdattattelemana pudotus ei tapahdu liian äkkiä, vaan Nolan haluaa herkutella tilanteella aivan loppuun asti. Tämänkaltainen teema onkin tuttua jo sarjakuvista: kuinka oikeasta sankarista saadaan itsensä vastakohta, Kaksinaama.

Mitä The Dark Knight sitten tarjoaa katsojalleen? Olisi liian helppoa vastata tähän kysymykseen, että viihdyttävää, toiminnalla höystettyä seikkailua, sillä se on osittain väärä vastaus. Ensinnäkin Nolanin elokuva palauttaa Ironmanin tuella katsojakunnan uskon sarjakuviin perustuvien elokuvien potentiaaliin, joka on ollut jo pitkään kadoksissa erilaisten floppien ansiosta. Toisaalta Nolan haluaa elokuvallaan osoittaa, että olemme nimenomaan ihmisiä, emmekä eläimiä, kuten Jokeri toiminnallaan haluaa todistaa. Kun tämän yhdistää vanhaan teemaan, jossa miljönäärin kellotapulissa uinuvat lepakot haluavat syöksyä esiin, niin saadaan kasaan erittäin väkevä elokuva, joka on täynnä räjähtävää toimintaa, sarjakuvamaisia ihmiskohtaloita ja jännittäviä tilanteita. Kaiken kruunaa valkokankaan tämän hetken kiistaton ja voittamaton paha olento, Jokeri, jonka rationaalisen irrationaalinen tyyli ja olemus sekoittaa koko Gothamin. Tämän kun summaa, niin käsissä on jotain käsittämättömän hienoa, joka pitäisi kokea nimenomaan teatterissa ja nähdä tämä elokuva pysäyttämättömänä ja viihteellisenä pommina, joka hiljentää jopa yläasteikäisten poikien leipälävet elokuvateatterin takapenkillä lähes kolmeksi tunniksi.

  • 100%
    Yön ritari - 100%
100%

Poiminta

Genret: animaatio,draama,fantasia,jännitys,toiminta,sci-fi
Kesto: 152 min
Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale,Heath Ledger,Aaron Eckhart,Gary Oldman,Maggie Gyllenhaal,Michael Caine,Eric Roberts,Morgan Freeman,Cillian Murphy,Chin Han,Nestor Carbonell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

48 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sindrome
Sindrome
15 years ago

Täydellinen elokuva,sanattomaksi veti.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Mitä haippiin ja ennakko-odotuksiin tulee, olette mielestäni kohtuullisen hakoteillä. Miten voi olettaa, ettei nykyajan mediamyllytyksessä tulisi väkistenkin muodostettua edes jonkinlaisia ennakkoasetelmia elokuvalle, varsinkin, kun se on ollut näinkin valtavan huomion kohteena. Subjektiiviset kokemukset luovat subjektiiviset mielipiteet, jotka tuodaan esiin subjektiivisissa artikkeleissa, joita sitten kommentoidaan katkerasti omien subjektiivisten mielipiteitten kera. Yhyy. <3

Anonymous
Anonymous
15 years ago

no joo, nyt on sekin sitten nähty. Molemmat arvostelut ovat hyviä ja Matti poimi aika hyvin leffan huonot puolet esiin, mutta itseäni ne eivät niinkään suuresti vaivanneet. 4p

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Mukiinmenevä, muttei unohtumaton paketti. Viitteet Heatiin yms. ovat esillä, mutta kerronta ei ole yhtä säntillistä kuin esikuvissaan. Ledgerin jokeri oli mainio, mutta olisi voinut olla enemmänkin. Perusmättöä. 3p.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Sillä ei ole väliä, ovatko arvostelija ja lukija samaa mieltä elokuvan arvosanasta tai yleisestä tasosta. Voitte silti olla monestakin asiasta eri mieltä, arvostelija on voinut kokea jotkin asiat hyvin erilailla, joten tärkeämpää lienee arvostelijan tulkinta elokuvasta. Eritellen eri aspekteja hän voi tuoda julki tätä omaa tulkintaansa, ja lukija voi verrata sitä omaansa. Ei kyse ole siitä, että osaaks toi yks vitun jäbä ny ees perustella, ku haukkuu mun lempparileffaa yo. Niin ja Markulle terveisiä: Kiinnostaisi kovasti tietää minkälainen imuri teidän mutsi on. Kerro se seuraavan kommenttisi alussa.

SaunDun
SaunDun
15 years ago

Siis nyt puhuin Matti Mikkosen arvostelusta…

V
V
15 years ago

Ja puhun tietysti Teron arvostelusta.

Alex
Alex
15 years ago

Onko pikkuisen yliampuva arvostelu? Taisi olla Mikkosella huono päivä… 4p

morse
morse
15 years ago

Naislenkki? Ok.

gahka
gahka
15 years ago

Täydellinen supersankarileffa. Heath ledger ftw!

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Loistava arvostelu loistavasta leffasta. DK on eittämättä tämän vuoden paras elokuva toistaiseksi, ja kautta aikojen paras sarjakuvafilmatisointi mitä valkokankaalla ollaan ikinä nähty. Nolanin visio on jotain ylitsevuotavan hienoa, ja kun siihen yhdistää Ledgerin, lipomassa huuliaan maanisen virneilynsä ja psykoottisen toimintansa välissä, on käsissämme todellakin elokuvataiteellinen viihdepommi joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Myös Bale onnistuu olemaan juuri sopivasti esillä antaen tilaa muillekkin päähenkilöille tasapainottaen näin elokuvan täydellisesti. Myös elokuvan visuaalinen ilme ja rytmitys on jotain niin uskomatonta että tässä alkaa näin vanha mieskin ihan herkistymään. Bravo 5/5p

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Ehkä parhainta huvia ikinä lueskella näitä kommentteja. Jengi on vaan niin yössä.

The_hane
The_hane
15 years ago

Hieno elokuva 5p

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Kommentti noille peukuille: arvostelu ei ole huono, vaikka kirjoittaja on eri mieltä kuin sinä. Dumbasses.

Spree
Spree
15 years ago

Mielestäni elokuvassa toteutui alkuperäisen sarjakuvan kaltainen hurmehinen ja roisi batman vastaan muu maailma mitä hienoimmin. Paitsi että sarjakuvista loppuisi paperi kesken kun nämä roistot ja poliisit olisi lahdattu. Oikeastaan tälle ei vedä mikään actionleffa vertoja. Ja en tajua miksei batman saisi puhua möreästi. Olisihan se varmaan itsellekin uskottavampaa möristä hänen tossuissa kuin laukoa waynemäisiä korulauseita viuhuvien luotien ja jokerimaisten jekkujen vietävänä.

Kafner
Kafner
15 years ago

Missä ovat ne hienot lauseet, joilla hän kertoo elokuvan rakenteesta – mikä tekee siitä huonon, mikä ei – eikä vain tyydy istumaan arvokkaan arvostelijantuolinsa yllä kritisoiden elokuvaa kuin kuningas, jolla on siihen varaa ilman perusteluita. Tässä arvostelussa nähdään toki hauskoja sanoja, kuten nonparelli, mutta sen tarkemmaksi analyysia ei juuri viedä. Sääli se on ihan oikeasti, sillä olisin halunnut tietää tarkemmin, miten eri ihmiset näkevät saman elokuvan erilailla.

Edu
Edu
15 years ago

MEIHEM OOT MUN JUMALA.

Alcock
Alcock
15 years ago

Kiitos, että joku uskaltaa olla rehellinen ja tällä kertaa jopa oikeassa. Itse olen saanut uhkauksia turpaanvedolla, koska kyseinen raina oli mielestäni lepakonpaskaa. Jopa kaveripiirissäni…

J
J
15 years ago

Loistava elokuva. Vuoden paras kokemus, ainakin tähän mennessä. Jopa vuosituhannen kärkiviisikkoon mahtuu, ainakin omissa papereissa tämä tykitys. Kertakaikkisen hieno leffa.

Blaizer
Blaizer
15 years ago

5p

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Hauskaa silti, että te ette odota samaisia perusteluja arvosteluista, jotka kehuvat kyseistä elokuvaa. Riittää, että todetaan juonen, tehosteiden, näyttelijöiden ja erityisesti Ledgerin olleen ihanvitunhyviä. Mielestäni Matti toi hyvin esiin mielipiteensä elokuvasta ja perustelikin niitä ihan kattavasti. Itsekin pidin elokuvaa turhan sekavana, hieman ylipitkänä ja paikotellen liiankin epäuskottavana. Voidaan toki kysyä, miksi sarjakuvafilmatisoinnin pitäisi olla uskottava. Ehkä siksi, että tämä oli selkeästi Nolanin lähtökohta elokuvaan.

Jotun
Jotun
15 years ago

Pitkän aikaa elokuvateatteri.comin arvosteluja seuraanneena voi viimein todeta, että Matti Mikkosella on kaikkien aikojen paskin leffamaku.

Ronald
Ronald
15 years ago

Joo, kyseessä on kyllä vuoden tähän asti paras elokuva ja muutenkin ikimuistoinen mestariteos.Tuossa arvostelussa yksi juttu pisti silmään. Millä perusteella Rachel on femme fatale?? Jotenkin tulee mieleen, ettei tuon kirjoittanut ole kovin kokenut elokuvaharrastaja.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Paljon uskollisempi alkuperälleen kuin Tim Burtonin keksintö.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Loistava arvostelu. Itsehän tosin odotan vielä tämän näkeväni ja odotukset alkaa olla melko korkealla.

kkrp
kkrp
15 years ago

Jotenkin ihmeellisesti onnistuin suurimmanhypetyksen tästä elokuvasta välttämään ja odottelin enemmänkin sellasta Begins meininkiä mistä en hierveästi pitänyt täytyy kyllä sano että oli aika yllätys. Täydellinen paketti *****!

hac
hac
15 years ago

voi kettunen kettunen. jos on samaa mieltä jostain, niin ne perusteet kehuviin arvioihin on kyllä jo tiedossa.. mikäli elokuvan on nähnyt. ja kyllä esim. tuossa 5äthden arvostelussa oli yleisesti selkeämpi linja ja ei turhia höpöttelyjä. Tosin Barbille terveisiä: Kiinnostaisi kovasti tietää minkälainen imuri teillä on. Kerro se seuraavan arvostelusi alussa.

V
V
15 years ago

Pieni virhe tässä arvostelussa oli: Burtonin ja Jackin Jokeri ei hamuillut maallista mammonaa, vaan julkisuutta. Hänhän nimenomaan heitteli rahoja menemään ihan vain, että saisi naamansa esille.

jnen
jnen
15 years ago

Itse taisin joutua hypetyksen uhriksi. Odotin leffalta hieman liikoja. Ei se nyt niiiiin hyvä ole. Loppu oli tökerö ja leffa on vähän liian pitkä. Silti kyseessä on yksi parhaimpia sarjis-leffoja. Ledger oli mahtava Jokerina, toiminta oli komeaa ja lepakko-mopo oli siitsi. Kuitenkin pidin Burtonin Batmanista hieman enemmän, ehkä koska sen loppu on parempi. 4p

am
am
15 years ago

bueno!

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Joo tosissaan kiitos kaikille palautteesta. Seriously.

Kafner
Kafner
15 years ago

Mä itse pomppasin tänne suoraan juuri tähän arvosteluun – en ole edes lukenut toista arvostelua tältä sivulta. Totta kai elokuviin mennessä on muodostanut odotuksia ja ennakkokäsityksiä, mutta kyse nyt oli lähinnä siitä, että kuinka vahvasti antaa niiden vaikuttaa elokuvan arvosteluun. Ainakin itseni kohdalla. En suuttunut tästä arvostelusta, mutta itse olisin halunnut nähdä enemmän perusteluita.

Salmu
Salmu
15 years ago

Femme Fatale? Wat. 3p

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Noniin, Matti antoikin hieman vastapainoa odotuksille. Tälläistä elokuvaa arvelinkin olevan tulossa, mutta olen ollut totaalisen ymmälläni arvosteluista.

Lockdown
Lockdown
15 years ago

tänää kävin kattomassa ja erittäin viihdyttävät pahikset oli ja batman itse oli ihan ok vaikka balen murina laittoi joka kerta nauramaan. Jokeri saisi seuraavassakin leffassa olla vaikka Heath valitettavasti ei voikaan enää näytellä

ola
ola
15 years ago

Prestige on muuten loistava leffa Nolanilta! 5/5

Kafner
Kafner
15 years ago

Joo, mutta tuossa arvostelussa on puutteensa. Se on ehkä kirjoitettu kieliopillisesti hyvin ja rakenteellisesti selkeästi, mutta siitä tuntuu paistavan enemmän ennakkoasenteita kuin hypen noituman, ylistyksiä antavan kriitikon arvostelusta. Olisi myös hauskaakin jopa, ehkä melkein, mikäli haluatte minun sallinevan vaatia, että Mikkonen perustelisi väitteitään edes hiukan.

Janezcky
Janezcky
15 years ago

Ehkä parhainta huvia ikinä lueskella näitä arvosteluja. Jengi on vaan niin pirissä.

Sak
Sak
15 years ago

Huh huh, arvostelija taisi kyllä kirjoittaa tekstinsä ihan vain erottuakseen muista kriitikoista, jotka tätä leffaa ovat kovin kehuneet. Minusta ehdottomasti paras batman -elokuva ikinä, tosin ehkä hieman liiän pitkä.

Cänän
Cänän
12 years ago

Kulttikamaa!

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Mulla on vaan 2200 wattinen. Mutta vastapainoksi mulla on iso pippeli.

SaunDub
SaunDub
15 years ago

Jaa-a. Tätä elokuvaa, kehutaan! Kaikki pitävät tästä… Menenpäs katsomaan ja tarkkailempa ihan sillä kritisoivalla silmällä, jospas elokuvasta löytyisi joitain huonoja puolia. Sitten menen kirjoittamaan kaikennäköistä koristeltua paskaa arvosteluuni, arvostelija. Tämän arvostelun kirjoittanut on selvästi valtaväestöstä pois hamoava yksinäinen susi, joka lyttää hyvät elokuvat kauttaaltaan esim. kaupungin “värisävyjen”, tai puhetyylin mukana. Arvostelija ei osaa katsoa kokonaisuutta. Antanut kaksi tähteä vain sen takia, että muuten elokuvaa on kehuttu, höh. Selvästi yritetty keksimällä keksiä kritisoitavaa, merkityksettömiä asioita, kuten että hovimestari antaa neuvoja elokuvassa, heti merkataan intiaanien viisauksiksi. Voivoi, minä antaisin tälle elokuvalle ****1/2

Tapani Maskula
Tapani Maskula
15 years ago

Ihmiset, jotka ymmärtävät miten oikea elokuva rakentuu eivät voi pitää tätä kohellusta normaalista viihderoskasta eroavana mitenkään.Hahah. Voi tätä ironian määrää.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Femme fatale on yhtäkuin “kohtalokas nainen”. Kyllä minä ainakin pidin Rachelia tässä elokuvassa eräänlaisena kohtalokkaana naisena niin Bruce Waynelle kuin tietenkin tulevalle Kaksinaamallekin. Vai eikö näin sitten mielestänne ollut? Mutta sinänsä olette kyllä oikeassa… Ehkäpä tuo termi ei oikein arvosteluun sovi ja olenkin vaihtanut sen toiseen. Ja “V:lle”, oikeassa taidat tuossakin olla, joten korjaan sen verran tekstiäni tuon asian suhteen. Kiitoksia kaikille palautteesta!

Jammu
Jammu
15 years ago

Hyvä toimintaleffa. Ei nyt mikään elokuvataiteen merkkipaalu kuitenkaan, ja IMDB:n #1:nkin lähinnä nauratti. Liikaa ylimääräisen tuntusia juonenkoukeroita ja perus hollywoodtykitystä mun makuun. Mutta Marko Ahosen kommenttiin, “paras supersankarileffa”, voin kyllä yhtyä, meinaa tässä oli sitä asennetta ja munaa mitä niiltä leffoilta odotan. Sarjisleffoissa kilpailu on kuitenkin jo kovempaa, löytyy esim. Sin City Lähinnä tämä osoittaa mielestäni sen, että nuorisotähtösen ikävän poismenon ruokkima ennakkohype uppoaa faniarmeijoihin, kuin reseptilääkkeet Ledgeriin. Kuolemaa uhmaten, annan4/5 pinnaa.

No More Dead Cops!
No More Dead Cops!
15 years ago

Loistava pätkä! Todella viihdyttävä pätkä, ja visuaalisesti erittäin kaunista katseltavaa. 4p Sensor, vaikka tajuaa murisemisen syyn, ni on se kuitenki aika hyvittavan kuulosta. Yritä joskus ottaa rennommin ja olla vähemmän tukari.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

vaikka balen murina laittoi joka kerta nauramaan Oletko oikeasti noin tyhmä ettet tajua miksi se murisi? Pitääkö kaikki alleviivata?

hac
hac
15 years ago

sataviisikymmentä riviä onnettoman täytesanaista tekstiä. ilman minkäänlaisia perusteita.”Ihmiset, jotka ymmärtävät miten oikea arvostelu rakentuu eivät voi pitää tätä kohellusta normaalista demittelystä eroavana mitenkään.”mikä pakko sia on kertoa itsestäsi?