elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Samannimiseen, kolmiosaiseen fantasianovelliin perustuva Night Watch on ensimmäinen suuri tehostepitoinen elokuva venäjältä joka on saavuttanut vastaavanlaisen suosion maailmalla. Elokuva keräsi venäjällä katsojia enemmän kuin...

Samannimiseen, kolmiosaiseen fantasianovelliin perustuva Night Watch on ensimmäinen suuri tehostepitoinen elokuva venäjältä joka on saavuttanut vastaavanlaisen suosion maailmalla. Elokuva keräsi venäjällä katsojia enemmän kuin Sormusten Herra: Kuninkaan Paluu aikanaan. Se on ohjaaja Timur Bekmambetovin esikoisohjaus, ja yksi tämän vuoden ylihypetetyimmistä pettymyksistä.

Tuhat vuotta sitten, maailma oli pimeyden vallassa. Noidat ja velhot kävelivät vapaana, tarkkailemattomana ja pimeyden voimat pitivät kansaa pelossa. Eräänä päivänä valon voimat kohtasivat pimeän, ja taistelu alkoi. Syntyi lopulta tilapäinen rauha, missä Yö Vahti (Night Watch) pitää silmällä pahojen toimintaa maailmassa, samalla kun Päivä Vahti (Day Watch) pitää silmällä hyvien toimintaa päivisin. Näin ne jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun, tai kontrolloimatta harjoittavat magiaa pidätetään ja heitä rangaistaan. Nuori venäläinen Anton saa kuulla että hänen vaimonsa pettää häntä toisen kanssa ja on saamassa lapsen. Anton on suunniltaan raivosta, ja etsii käsiinsä noidan joka voisi auttaa. Noita lupautuu auttamaan, mutta vain yhdellä ehdolla: Anton kantaa teosta aiheutuneen synnin hartioillaan itse. Antonin suostuttua rituaalin keskeyttävät Yö Vahdin voimat jotka lopulta raahaavat Antonin mukaan vampirismin, magian ja synkkien kohtaloiden maailmaan.

Night Watch on visuaalisesti yksi kauneimpia ja eheimpiä kokonaisuuksia mitä viime vuosina on elokuvissa nähty. Suurimmat kohtaukset ovat toteutettu niin varmalla ammattitaidolla että päätä huimaa ja varsinkin muutamat oivallukset mitä digitaalisella tekniikalla on saatu aikaan ovat erityisen silmäänpistäviä. Yksi elokuvan hienoimpia kohtauksia seuraa pienen mutterin putoamista lentokoneesta alas ilmanvaihtokanaviin ja sieltä ensimmäiseen kerrokseen, yhdellä otoksella. Mutta miten tämä palvelee tarinaa? Ei sitten niin mitenkään, ja siinä Night Watchin suurin ongelma piileekin. Kun visualiikka ja varsinkin visualisuuden palvelema symboliikka on kohdallaan, on suunnaton harmi että tarina on hukattu efektien sekaan.

Elokuva on pitkälti tehostekokeilu ilman varsinaista tarinaa, saati sitten koherenttiä juonenkuljetusta. Antonin hahmosta mukautuu vartissa hermoheikosta nuorukaisesta kovanahkainen Night Watchin jäsen, hänen historiallaan tai tarkoitusperällään ei ole pahempaa merkitystä, saati sitten hänen teoillaan tai sanomisillaan. Hän on kuitenkin elokuvan kehitetyin ja syvällisin hahmo. Sivuhahmot ovat pitkälti nimiä ja kasvoja joista sanotaan paljon, mutta eivät oikeastaan tee mitään. Sama vaivaa tarinaa, paljon uhkutaan ja puhkutaan, mutta mikään ei oikeastaan sitä tarinaa kuljeta eteenpäin. Kaikki junnaa paikallaan ensimmäisen tunnin ajan ilman varsinaista päämäärää. Hahmoja esitellään, hahmoja tapetaan, uusia ongelmia ilmaantuu, mutta mitään ei oikeastaan ratkota. Lopussa elokuva on kerännyt harteilleen niin suunnattoman määrän kaikenlaisia eri juonikuvioita että olisi jo itsessään pieni ihme jos se niistä selviytyisi kunnialla. Nyt Night Watch vain lässähtää kasaan kuin pannukakku.

Ohjaaja Bekmambetov osoittaa useammissa kohdissa selvästi taidokasta kameranhallintaa ja näyttöä siitä että lahjoja hänellä riittää. Ongelma on vain että hän on valinnut ehkä liiankin suuren projektin esikoisekseen. Itse en ole alkuperäistä kirjaa lukenut, mutta jos elokuvan rakenne antaa mitään vihiä, on kyseessä varsin suurehko teos. Tai sitten tekijät ovat vain haukanneet liian ison palan ja tehneet sanasta sanaan tarkan käännöksen. Mikä ikinä onkaan selitys, on lopputulos ajoittain tylsistyttävän kankeaa katseltavaa.

Night Watchille on tulossa kaksi jatko-osaa. Tosin en tiedä onko reilua kutsua niitä varsinaisiksi jatko-osiksi, kyseessä kun on trilogia. Erikoista tosin on se, että Fox yhtiö huomasi Bekmambetovin elokuvan ja sen menestyksen, ja osti tämän siipiensä alle. Tästä johtuen seuraavat osat tullaan kuvamaan englanniksi, ja varmaankin tarkkojen tuottajien valvonnassa. Herää mielenkiintoinen kysymys, pystyykö venäläinen fantasia elokuva parantumaan Amerikkalaisen tuotantofirman käsissä? Vuonna 2006 selviää, siihen asti voimme vain toivoa että Night Watchista voidaan vain nousta ylöspäin.

Yhteenveto:
Sekava, turhauttava ja tylsä efektipommi naapurimaasta.

1.5

Summary

Genret: fantasia,kauhu,toiminta
Kesto: 114 min
Ohjaaja: Timur Bekmambetov
Pääosissa: Konstantin Khabensky,Vladimir Menshov,Galina Tyunina,Rimma Markova
Valmistusmaa: Venäjä
Valmistusvuosi: 2004

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments