elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

David Leitchin elokuva on hänen tavaramerkilleen tyypillinen elokuva. Bullet Train

Katsottuani David Leitchin tuoreehkon elokuvan, Bullet Trainin (2022), totesin itselleni, että tässä on elokuva, joka yrittää pysyä ajan hermoilla matkien osittain Deadpoolia, Snatchia ja miksei myös japanilaista mangaa. Yllätys ei ollut suuri, kun elokuvan jälkeen katsoin ohjaajan nimen ja totesin, että Leitchän se siinä (mies on ohjannut mm. Deadpool 2:n ja Atomic Blonden) ja yhtäkkiä ahaa-elämys sai kannuksia. Sitä myöten vuonna 2010 kirjoitettuun Kotaru Isakan novelliin, Maria Beetle, perustuva elokuva on juuri sopiva sekoilu Leitchin kaltaiselle ohjaajalle, jonka kädenjälki tuo mieleeni lähinnä Guy Ritchien Snatchin nokkelat hahmot ja viihdyttävät sanailut… Ainakin jollain tasolla.

Lyhyesti kahteen lauseeseen tiivistettynä Bullet Trainin tarina on seuraava: Brad Pittin hahmo, koodinimeltään Ladybug, menee junaan suorittamaan saamaansa tehtävää. Käy kuitenkin ilmi, että junassa on muitakin koodinimellä töitään tekeviä ihmisiä ja siitä tuloksena on toiminnallisen uuvuttava (tässä kevyessä elokuvassa ei tosin nauru raikaa) kaksituntinen, kun Pittin viaton hahmo saa vastaansa milloin ketäkin persoonallista tappajaa. Tosiasiallisesti elokuva muistuttaa ihan aidosti manga-sarjakuvaa, jossa eeppiset hahmot ottavat toisistaan mittaa kuolettavasti.

Elokuvan näyttelijäkaarti on suhteellisen nimekäs ja onnistunut. Pitt pääroolissa Ladybugina on kerran kiinnostava kuiskuttelija, joka osaa tapella ja tappaa ainakin junamatkalla. Elokuvassa Pitt ainakin elokuvan stunttikoordinaattorin mukaan tekee itse 95% tempuista, mutta pienellä haastolla itse kukin voi miettiä, että mihin elokuvan aikaan 59-vuotias mies voi oikeasti venyä. Elokuvassa on muitankin mielenkiintoisia näyttelijöitä, mutta todellisen pääroolin minun silmissäni vie Aaron Taylor-Johnson, josta on ihan oikeasti kuoriutunut ihan oikea näyttelijä. Ei olekaan ihme, että minulle muun muassa elokuvista Kick-Ass ja Godzilla tuttu näyttelijä on mainittu yhdeksi uudeksi Bondiksi Daniel Craigin työn jatkajaksi. Tämä ei olisi vääryys, sillä Taylor-Johnson näyttää elokuvassa kyntensä niin toimintatähtenä kuin näyttelijänäkin. Muissa rooleissa maininnan arvoisia ovat ehdottomasti Zazie Beetz (Atlanta, Deadpool 2, Joker), sekä Brian Tyree Henry kokeneen Hiroyuki Sanadan ohella.

Kaiken kaikkiaan Bullet Train oli jonkintasoinen menestys; siinä missä elokuva tehtiin kasaan noin 90 miljoonalla dollarilla, keräsi se streamatun viihteen aikakaudella kuitenkin karvan alle 240 miljoonaa dollaria. Pidän sitä omalla tavallaan ihmeenä, sillä Brad Pittin tähdittämä toiminta(komedia) ei ole elokuvana kovinkaan paljoa keskinkertaista parempi. Se on hyvää kertakäyttöviihdettä, mutta toista kertaa tätä elokuvaa ei tee mieli katsoa: kerran ammuttu, kerran sekoiltu on kerran katsottu. Leitchille itselleen elokuva on hyvä tyylinäyte siitä, ettei hänellä ainakaan vielä ohjaana ole kykyä ajatella/työskennellä oman boksinsa ulkopuolella, vaan hän toistaa samaa, “chilliä”, metodiansa elokuvasta toiseen. Toisaalta, mikäs siinä, jos maksava yleisö sitä haluaa.

3

Summary

Bullet Train
Vuosi: 2022
Ohjaus: David Leitch
Näyttelijät: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Sandra Bullock, Michael Shannon, Bad Bunny, Logan Lerman, Zazie Beetz, Masi Oka
Kesto: 127 min
Maa: Japani, Yhdysvallat
Genre: toiminta, komedia, jännitys

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments