Kuoleman Merkki

Hatcher: One thought he was invincible… the other thought he could fly.
Max: So?
Hatcher: They were both wrong.

Nykypäivänä on hauskaa palata vanhojen nuhruisten kasari ja ysäritoimintaelokuvien pariin. Rehellisen suoraviivaisia ja aivottomia elokuvaelämyksiä on kerennyt tulla ihan ikävä kun uutuuselokuvat ovat kauttaaltaan joko onnettomia komedioita tai tietokoneilla tehtyjä actionräpellyksiä vailla sielua.

En kuitenkaan väitä, etteikö näiden elokuvien massiivisesta joukosta löytyisi hirvittävän paljon kuraa tai, että niitä pitäisi jollain lailla nostaa jollekin erityiselle jalustalle kaikkien kehuttaviksi. Ehkä mielummin päinvastoin. Yksilöinä näin voi tehdä, muttei suurina massoina mitenkään. Päätin tarkastella muinoisen Steven Seagal fetissini nostalgiahuuruissa Marked For Death nimisen tykityksen vuodelta 1990.

Chicagolaisen DEA-erikoisagentti John Hatcherin (Steven Seagal) viimeisin keikka Keski-Amerikassa menee reisille. Poliisipari kuolee väkivaltaisessa yhteenotossa paikallisien huumediilereiden kanssa ja Hatcher päättää vetäytyä nuoruuden kasvumaisemiinsa kauas pois kaikesta häsmäkästä. Hatch tapaa vanhan Vietnam-kaverinsa Maxin (Keith David), jonka 13-vuotias siskonpoika on kuollut huumeiden yliannostukseen. Hatchin rauhallinen kasvuympäristö on vuosien saatossa muuttunut organisoituneen Jamaikalaisen huumeparoni Screwfacen (Basil Wallace) myötä väkivaltaiseksi yhteisöksi, jossa ihmisten julkinen teloittaminen on silkkaa arkipäivää. Hatch tuo oman lusikkansa soppaan mukaan ja pian hän ja hänen perhe on merkitty kuolemaan. Ainoa mitä Hatch voi tehdä on julistaa henkilökohtainen sota Screwfacen jengiä kohtaan.

Elokuvan seuraaminen on varsin huvittavaa, koska tarinan kehitys seuraa erityisen ennalta-arvattavaa ja yllätyksetöntä rataa. Kovaotteinen poliisi Chicagosta, jolla on sotaisa menneisyys ja turhan kovakouraiset metodit, joiden takia sivullisia kuolee aivan turhaan. Hatch käy elokuvan alkupuolella kirkossa kertomassa syntinsä papille ja Hatch itsekin tajuaa, että hänestä on tullut se mitä eniten inhoaa maailmassa. Ainoa keino on siirtyä maisemiin jossa kaiken luulisi olevan hyvin. Harmillisesti väkivalta seuraa Hatchia kaikkialle, mutta kätevänä miehenä hän pystyy tekemään asialle jotain.

Ei tarvita kuin perheenjäsenen vahingoittumisen takia pinnalle pulpahtanut viha, James Newton Howardin fantastinen kasarisyntikkamusiikki, virheettömän limainen poninhäntä, itserakennettuja äänenvaimentimia sekä luoteihin lyijyvaippoja niin johan alkaa pahisten puntit tutisemaan. Lopullinen taisto käydään missäpä muuallakaan kuin Jamaikan saarella pahisten takapihalla.

Marked For Death ei nouse kaltaistensa elokuvien joukosta juuri millään lailla esiin. Kyseessä on huono, aivoton ja törkeän ennalta-arvattava machomäiskekyhäelmä ilman mitään elokuvallisia ansioita. Marked For Deathista ei onneksi yritetäkään luoda mitään klassikkoa vaan rehellisen paska toimintaelokuva, jonka pariin jaksaa ja kehtaa palata vuosi toisensa jälkeen.

Hatch: Now that’s *serious* fun!
Max: Abso-fuckin’-lutely!

  • 30%
    Kuoleman Merkki - 30%
30%

Poiminta

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Dwight H. Little
Pääosissa: Steven Seagal,Keith David,Basil Wallace,Tom Wright,Danielle Harris,Kevin Dunn,Danny Trejo
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1990

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
1 year ago

Tämä löytyy nyt Disney+ palvelusta ja on kyllä huikeaa katseltavaa! Elokuva on valtava putkilojuoksu, jossa parhainta on, että Seagalin hahmon ja kaverin aiheuttamasta collateral damagesta ei ole oikeastaan kukaan kiinnostunut. Ei edes siinä vaiheessa, kun takaa-ajon päätteeksi hurautetaan bemari tavarataloon ja ammutaan ja hakataan ihmisiä kuoliaaksi pienen panttivankidraaman päätteeksi. Näkee kyllä, että elokuva on oman aikakautensa (ja Seagalin) tuote ja vanki: huonoa näyttelemistä, tissejä ja järjetöntä touhua koko rahalla! 2/5p