elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Resident Alien on keskinkertaisesti onnistuva hassuttelu maahan haaksirikkoutuneesta avaruuden muukalaisesta. Resident Alien – Season 1

Lähinnä Family Gyun tuottajana ja osittain äänenä toimineen Chris Sheridanin luoma sci-fi-komeida, Resident Alien, on katsojalleen ihan hauskaa, mutta samalla niin pökkelöä katsottavaa. Peter Hoganin luomaan sarjakuvaan perustuva sarja onkin hauskimmillaan alkuteksteissä, kun lopulta Alan Tudykin sekoilu näyttää välillä jopa vähän säälittävältä. Ja miksi? Ehkä siksi, että hän ei ole saanut näyttelijäntyöhön kunnollista ohjausta ja koko sarja tuntuu kömpelösti kootulta koulun päättötyöltä aina aika ajoin.

Sarja kertoo ulkoavaruudesta tulleesta muukalaisesta, joka on haaksirikkoutunut maahan tekeytyen ihmiseksi; tietenkin siten, että hän on murhannut ihmisen, jolta hahmonsa otti. Motiivinaan Harry Vanderspeiglellä on tietenkin mikäs muu kuin ihmiskunnan tuhoaminen ja kotiinpääsy, mutta se ei tietenkään ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Niinpä Kovaa lakia (Law & Order) katsomalla ihmisten tavoille oppinut Harry joutuu kylän tohtoriksi, jonka sosiaaliset taidot ovat nolla, mutta älylliset taidot hieman enemmän. Tunteitakaan ei meinaa löytyä, mutta kyllähän niitä tietenkin väkisin alkaa syntyä. Siihen kun lyödään unelias kylä seikkailunhaluisen baarimikon (Alice Wetterlund), kunnollisen hoitajan (Sara Tomko), alistuvan pormestarin (Levi Fiehler) ja typerästä käyttäytyvän sheriffin (Corey Reynolds) kera, on käsissä oikeastaan mielenkiintoinen tarina, josta voisi olla johonkin. Siksi onkin mielenkiintoista, että hieman puupökkelö, mutta joskus vitseilään osuva sarja on niinkin korkealle arvosteltu IMDB:ssä.

Sarjan näyttelijät suoriutuvat rooleistaan varsin ristiriitaisesti. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, sillä sarjan käsikirjoitus on haastava ja jotta näyttelijäntyöstä saataisiin mahdollisimman paljon irti, pitäisi ohjauksen toimia. Minä väitän, että haastava käsikirjoitus, suhteellisen outo konsepti ja vaihteleva ohjaus ristiinlyövät toisiaan niin paljon, että käsissä on tarkoituksellisen farssin ja puolivakavan draaman välimuoto. Eikä ohjaajissakaan ole sinänsä vikaa: David Dobkin ja Jay Chandrasekhar ovat kuitenkin ohjanneet ihan oikeitakin elokuvia, ja itseasiassa Robert Duncan McNeillin tosifanit muistavat parhaiten näyttelijänä sarjasta Star Trek: Voyager. Silti… Jotain puuttuu.

Ja kun jotain puuttuu, niin syyttävä sormeni osoittaa kohti näyttelijöitä, jotka yrittävät tulkita käsikirjoitusta parhaansa mukaan. Katsojan päähuomio kiinnittyy tietenkin Alan Tudykiin, joka tekee ehdottomasti parhaansa näytellessään ihmistä teeskentelevää muukalaista. Hänen vuorosanansa ja teot toimivat sarjassa erinomaisesti, mutta Tudykin kehonkieli, joka on tärkeä osa kokonaisuutta, on jotenkin täysin pielessä. Toisaalta täytyy muistaa, että sarjaa ei ole tarkoituskaan ottaa vakavasti, mutta silti Tudykin ilmeet ja eleet eivät aina täysin kohdistu siihen tiettyyn pisteeseen saakka, mihin niiden pitäisi kohdistua.

Muista näyttelijöistä ylinäyttelyyn sortuu Corey Reynolds, joka näyttää saaneen ensimmäisen isomman roolinsa. Myönnettäköön, että hänenkin roolinsa hönönä sheriffinä on haastava, mutta Reynolds ei vaan voi ilmeisesti itselleen mitään, sillä hän vetää tai ohjaajat haluavat hänen vetävän roolinsa suoraan ylimielisyyden mielikuvitusmaahan. Siinä vauhdissa on turha apulaissheriffiä näyttelevän Elizabeth Bowenin pyristellä, vaikka hän saakin hommaan edes hieman tolkkua. Toisaalta taas Levi Fiehler näyttelee täysin alistunutta ja kilttiä pormestaria, kun taas Sara Tomko ja Alice Wetterlund vetävät omaa showtaan sarjan sisällä välillä siinä onnistuen, välillä epäonnistuen.

Resident Alien ei ole epätasainen sarja, vaan se on ehkä hieman omalaatuinen ja outo sarja, josta on vaikea ottaa kiinni. Se on samalla viihdyttävä pala sarjatuotantoa, joka yrittää ja itseasiassa on raikkaasti erilainen kuin muut. Selkehkösti suhteellisen halvalla tuotettua sarjaa jaksaa katsoa suhteellisen vaivattomasti, mikäli aihepiiri kiinnostaa edes jonkinverran. Teknisesti sarja on, no, rehellisesti aaltoileva, sillä mitään hirvittävän kaunista erikoistehostetta ei ole luvassa; vain vähän avaruusalusta ja muukalaisen oikeaa ulkonäköä samalla kun sarjaa on kuvattu pääasiassa varmaankin studiossa, järven rannalla, hiekkakuopalla ja kenties pienessä kaupungin pääkadulla. Katsojalleen Resident Alien on harmiton sarja, josta muutamat spontaanit naurut saa, mutta tosiasia on, että nauruja olisi saanut vielä enemmän, jos Tudyk olisi onnistunut omassa roolissaan paremmin.

3

Poiminta

Resident Alien – Season 1
Vuosi: 2021
Ohjaus: David Dobkin, Robert Duncan McNeill, Jay Chandrasekhar, Jennifer Phang, Shannon Kohli
Näyttelijät: Alan Tudyk, Sara Tomko, Corey Reynolds, Alice Wetterlund, Levi Fiehler, Judah Prehn, Meredith Garretson, Elizabeth Bowen
Kesto: 10 episodia
Maa: Yhdysvallat
Genre: komedia, mysteeri, sci-fi

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments