The Thing

Elokuva

Joskus klassikot paranevat aikaa myöten, eikä John Carpenterin The Thing tee tähän poikkeusta. Nyt kun tästä aikansa kauhuklassikosta on tullut uusi 4k UHD Blu-Ray julkaisu, tuntui jotenkin ajankotaiselta palata tähän elokuvaan, jonka tehosteet olivat aikanaan todella käänteentekeviä, ja shokeerasivat yleisöä. Carpenter on itse jopa todennut, että tämä elokuva on hänen lempiohjauksensa. Eikä ihme, sillä sekä käsikirjoitus, kuvaus että itse näyttelijät tekevät tästä aikansa mestariteoksen, jonka menestys ja kulttimaine kasvoi vasta ajan myötä kuten monissa muissakin 80-luvun kauhuelokuvissa. Toki täytyy muistaa, että The Thing ei ole orginaali elokuva, vaan Carpenter otti pohjakseen vuoden -51 elokuvan ”The Thing form another world” joka taasen pohjautuu vuoden -38 romaaniin ”Who goes there?”. Ja Carpenterin omin sanoin, hänen elokuvansa on enemmän uskollinen alkuperäiselle tarinalle.

Tarina kertoo siis ryhmästä amerikkalaisia tutkijoita, joiden tutkimusasema sijaitsee Etelämantereella kylmän ja jään keskellä. Ryhmä kohtaa maan ulkopuolisen elämänmuodon, joka pystyy assimiloitumaan muiden elämänmuotojen kanssa ja näin ollen pystyy imitoimaan mitä ja ketä tahansa. Tämä johtaa tietenkin ryhmän sisäiseen paranoiaan ja kaaokseen, koska kukaan ei tiedä kuka on ihminen ja kuka ei. Tämä asetelma on nähty monessa muussakin elokuvassa ja tarinassa, missä vihollinen piiloutuu näkyville, ja kukaan ei tiedä kehen luottaa. Esimerkiksi Invasion of the Body Snatcher elokuvan eri versiot kuvaavat tätä tilannetta myös loisteliaasti, ja täytyykin muistaa, että tämä kyseinen elokuva tuli ennen The Thingiä teattereihin.

Mutta se missä John Carpenter onnistuu lähes täydellisesti, on elokuvan rytmitys ja henkilöhahmot. Myös suhteellisen pieni budjetti, on tehnyt ihmeitä sille kekseliäisyydelle mitä elokuvan tekemiseen ollaan käytetty. En usko, että koskaan Rob Bottinin maagiset hirviötehosteet ovat näyttäneet näin hyvältä kuin tässä julkaisussa, ja nyt vihdoin tämä kekseliäisyys saa arvoisensa alustan. Sillä henkilöhahmojen ja jännityksen lisäksi, tämä elokuva tullaan aina muistamaan sen aikaansa edellä olevista tehosteista, jotka jopa tänä päivänä näyttävät hienoilta. Mutta samalla uskon, että osa syy elokuvan aikanaan saamaan kritiikkiin kohdistuu myös siihen brutaalisuuteen ja goreen mitä The Thing tarjoili täysin häpeilemättä katsojille. Jopa nykyään jotkin kohtaukset näyttävät ajoittain makaabereilta mässäilyiltä jossa katsojia yritettiin shokeerata mahdollisimman tehokkaasti, ja siinä myös onnistuttiin.

Itselle tämän elokuvan hienouksia tehosteiden lisäksi, ovat toki edellä mainitut henkilöhahmot ja näyttelijät. Joista ensimmäisenä toki esiin nousee Kurt Russell, joka näyttää ehkä 10 vuotta vanhemmalta kuin oikeasti onkaan, mutta täytyy toki muistaa, että tuohon aikaan näyttelijät pääsivät maineeseen paljon myöhemmin kuin nykyään. Kypsässä kolmenkympin iässä Russelissa on juuri oikea määrä karismaa vetääkseen tämän roolin sillä uskottavuudella mitä tarvittiin. Muissa rooleissa loistaa etenkin Keith David, jonka ura vetää vertaistaan. Hänen Childs roolihahmo tuo hyvän vastinparin Russelin MacReadylle. Älykkö rooleissa loistaa Richard Dysartin näyttelemä lääkäri Copper joka yhdessä Wilford Brimleyn esittämän toisen lääkärin Blairin kanssa tuovat katsojille tilanteen epätoivottomuuden hyvin esille. Ja varsinkin Blairin sekoaminen, kun hänelle valkenee, että kaikkien pitää kuolla, jotta olio ei leviäisi yliseen populaatioon.

Pitää myös mainita jonkinlaisena moraalisena selkärankana sheriffiä esittävä Donald Moffat, jonka hellyttävä hyväuskoisuus ja loppua kohti nouseva paniikki menee todella katsojan ihon alle. Eikä voi olla  mainitsematta Richard Masurin esittämää koirakaveria jonka takia koko laitos joutuu tähän paskamyrskyyn josta ei vain voi selvitä naarmuitta. Carpenter on kerännyt hyvin ansioituneen näyttelijäkaartin tähän elokuvaan, jolla ollaan saatu tiettyä uskottavuutta itse tarinaan. Se on hyvin ”katu-uskottava” mutta toki samalla äärimmäisen maskuliininen koska yhtään naista ei elokuvassa nähdä. Tämä on toki selkeä ajankuva, mutta samalla tietoinen valinta siitä, että mikä on elokuvan fokus ja autenttisuus. Kuinka monta naista olisi ollut napajäätikkö tutkimusasemalla tuohon aikaan?

The Thing on samalla sekä B-luokan kauhu elokuva, mutta se on samalla aivan huikea mestariteos. Kuten Alien, tai Terminator, niin nämä kaikki ovat tulleet pienellä budjetilla, ja pienin odotuksin teatterihin, ja osa näistä ei menestynyt aikanaan, mutta ovat saavuttaneet aikaa myöten kulttimaineen ja sen kunnioituksen ja arvostuksen, joka niille kuuluu. Ne ovat tarinoita, joissa ei ole kompromisseja, ja ne ovat uskollisia itse tarinalleen. Toki juoniaukkoja löytyy aina, mutta se ei tarkoita ettikö tarina olisi johdonmukainen sen omassa viitekehyksessä. Harmittaa vain, että tällaisia elokuvia ei ehkä uskalleta enään tehdä. Toki gorea löytyy nykyisistäkin elokuvista, mutta se tietynlainen tinkimättömyys ja innostus on jäänyt Hollywoodin dollarin kuvien jalkoihin. Mutta jos ette ole katsonut The Thing elouvaa vähään aikaan, niin ostakaa tämä 4K julkaisu, sillä käsissämme on todellinen klassikko.

Kuva ja ääni

Kuten edelle totesin, niin tämän parempaa kuvanlaatua tämä julkaisu ei ole koskaan nähnyt. Natiivi 4K siirto HDR10 väriavaruuteen on aivan uskomaton. Osa elokuvasta kun sijoittuu pimeisiin huoneisiin ja Antarktikan yöhön, niin yksityiskohdat erottuvat loisteliaasti. Onneksi tässä julkaisussa ei olla kuitenkaan lähdetty pehmentämään kuvaa, vaan alkuperäinen filmirae on hyvin nähtävissä ja se tuo oman autenttisuuden filmin ikään. Kaiken kaikkiaan 5/5 kuvanlaatu

Ääni on myös käännetty DTS:X fomaattiin, mutta oman laitteiston rajoituksista ihan tästä ei päästy nauttimaan. Mutta DTH-HD Master Audio on huikea, ja vaikka ajalle uskollinen ”karheus” on kuultavissa, sekä ajoittain liian korkeat kirkunat niin kaiken kaikkiaan tunnelman luominen äänen kautta tomii loisteliaasti ja matalat äänet tulevat silloin esille kun niitä tarvitaan.

Extrat

Tässä on samat extrat kuin alkuperäisessä Blu-ray julkaisussa joten mistään mullistavasta ei päästä nauttimaan. Audio kommenttiraita löytyy Carpenterin ja Russelin tulkitsemana, sekä pitkä dokumentti itse elokuvasta sekä muutamat epäonnistuneet kohtaukset.

  • Elokuva
  • Kuva
  • Ääni
  • Ekstrat
4.3

Tiedot

Genret: Toiminta, Sekkailu
Kesto: 109
Ohjaaja: John Carpenter
Pääosissa: Kurt Russell, Wilford Brimley, T. K. Carter, David Clennon, Keith David, Richard Dysart, Charles Hallahan, Peter Maloney, Richard Masur, Donald Moffat, Joel Polis, and Thomas G. Waites
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1982

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments