elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Peter Haberin näyttelemän rauhallisen ja oikeudenmukaisen hissukan, komisario Beckin, on harvoin nähty räjähtävän. Poikkeuksena tästä voidaan ehdottomasti pitää tietenkin Valkeita öitä, mutta pääsääntöisesti räjähtämiset...

Peter Haberin näyttelemän rauhallisen ja oikeudenmukaisen hissukan, komisario Beckin, on harvoin nähty räjähtävän. Poikkeuksena tästä voidaan ehdottomasti pitää tietenkin Valkeita öitä, mutta pääsääntöisesti räjähtämiset on jätetty Mikael Persbrandtin näyttelemälle Gunvaldille. Sen takia onkin viihdyttävää ja poikkeuksellista nähdä Beckin kihisevän kiukusta jälleen kerran laadukkaassa ruotsalaisessa jännärissä, Beck ja mahtimiehessä (Beck -Moneyman). Nyt puhutaan siis hyvin pitkän Beck-sarjan seitsemännestä osasta, jossa Beck ottaa viimeinkin mittaa muutaman episodin ajan taustapiruna häärineestä rikollisesta. Tuloksena on paluu vanhoihin kaunoihin ja muistoihin, joiden setvimisien jäljiltä edes Beckin omaa perhettä ei jätetä rauhaan.

Harald Hamrellin ohjaaman elokuvan asetelma liikkuukin hyvin selkeästi hyvän ja pahan välisenä eeppisenä taisteluna, jossa vain yksi voi voittaa. Jännittäväksi elokuvan tekee se, että nyt ei taistellakaan rahasta, onnesta tai naisesta, vaan puhtaasti siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Beckin vastavoimana toimiikin kokenut Lennart Hjulström, jonka hahmo, Gavling, on vedellyt jo useamman episodin ajan useammankin murhaajan naruista. Tämän jäljiltä Beck-jatkumon väistämätön konflikti ja kissa-hiiri-leikki poliisin ja rosvon välillä on selviö, jossa pistooleillakin osoitellaan pitkästä aikaa tosimielellä.

Kuten yleensäkin, tässäkin episodissa näyttelijät onnistuvat mainiosti. Pääroolissa oleva Peter Haber vetää taas tutun, aavistuksen introverttisen ja naiivin roolinsa läpi syösten esiin satunnaisia tunteenpurskahduksia. Myös alati mukana seilaava kovanaama ja kivikasvo Mikael Persbrandt heiluu maisemissa lähes psykoottisena tapauksena. Elokuvassa nähtävä vastakkainasettelu asettaan heiluttavan Gunvaldin ja pelokkaan Gavlingin välillä on elokuvan vahvinta herkkua. Saippuaa kun purraan pelkästä pelosta poikki, kun alamaailman vahva mies pakotetaan polvilleen suihkun lattialle. Se tekee jopa Beckin vastustajasta heikon uhrin Gunvaldin nauraessa makeasti sinisten silmiensä voimalla. Ehkä se myös herättää kysymyksen siitä, että tuleeko Beckin pahin vihollinen lopulta laitoksen omista joukoista. Kuinka kauan Beck kestääkään oman päänsä pitävää Gunvaldia?

Harald Hamrellin toinen Beck-ohjaus on yleiskuvaltaan hyvinkin tyypillinen Beck-elokuva. Se elää ikään kuin omaa elämäänsä, mutta kuuluu silti siihen suurempaan kokonaisuuteen, missä seurataan Beckin ja tämän alaistensa omaakin elämää. Mahtimies on myös siltä osin tyypillinen Beck-elokuva, jossa kyynisyys ja alakulo tarttuu helposti katsojaan syksyisten värien saattelemana. Sukellus ruotsalaiseen alamaailmaan tuntuukin välistä karikatyyrimäiseltä, mutta välillä kosketuspinta tuntuu olevan helpon samaistumisen ja elokuvan tahdikkaan otteen ansiosta helposti löydettävissä. Senpä takia tätäkin Beckiä on verrattain helppo kotisohvalta jännätä.

  • 70%
    Beck ja mahtimies - 70%
70%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 87 min
Ohjaaja: Harald Hamrell
Pääosissa: Lennart Hjulström,Peter Haber,Mikael Persbrandt,Stina Rautelin,Per Morberg,Ingvar Hirdwall,Rebecka Hemse
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1998

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments