elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Colonyn ensimmäinen tuotantokausi on haparoivaa ja keskinkertaista soopaa. Colony -Season 1

Colonyn ensimmäinen tuotantokausi (2016) on Ryan J. Condalin (Hercules, Rampage) ja hieman kokeneemman Carlton Cusen (mm. Lost) luoma sci-fi-sarja jostain lähitulevaisuudesta, sillä mielenkiintoisella twistillä, jossa avaruudesta tulleet muukailaiset ovat pystyttäneet Los Angelesin (ja ilmeisesti muidenkin kaupunkien) ympärille äärimmäisen korkean muurin ja jonka sisällä ihmiset ovat valvottuina lähinnä toisten ihmisten toimesta. Tuloksena on puuduttavan kehno ensimmäinen tuotantokausi, joka on kummallista, sillä Colony on esimerkiksi IMDB:ssä arvostettu varsin korkealle. Ilmeisesti sarja paranee tuotantokausien edetessä, mutta ainakin ensimmäinen tuotantokausi Colonysta on välillä jopa kiusallista kuraa, jota ei meinaa jaksaa katsella edes tainnoksissa. Syy on lähinnä näyttelijöissä ja osittain juonessa.

Kaikki alkaa kuin elämä olisi Los Angelesissa jotenkin tavallista: syödään ruokaa, tehdään töitä ja ollaan kuten ennenkin, kunnes katsoja voi huomata, että asukkaat lähinnä ajelevat polkupyörillä, vaihtavat hyödykkeitä ja asuvat välillä piikkilankojen suojana samalla kun taustalla siintää valtava muuri. Sitä myötä ymmärretään, kuinka epätoivoinen Josh Hollowayn (Lost, Yellowstone) näyttelemä Will Bowman oikein on: hänen poikansa on kateissa toisella suojavyöhykkeellä ja sinne pääseminen on äärettömän vaikeaa. Niinpä Will päättää salakuljetuttaa itsensä sinne, mutta jääkin vastarinnan hyökkäyksen takia kiinni. Siitä kiinnostuu aluetta hallinnoiva, Peter Jacobsonin (House) näyttelemä, Snyder, joka rekrytoi Willin etsimään vastarintaa, sillä tietenkin Will on entinen armeijan sotilas ja FBI-agentti (tottakai, kuinkas muuten?). Kun mukaan liitetään vastarintaan kuuluva Willin vaimo, Katie (jota aina mielestäni heikosti näyttelevä Sarah Wayne Callies (Walking Dead, Prison Break) näyttelee), niin kasassa pitäisi olla suhteellisen mielenkiintoinen paketti.

Totuus on toinen, sillä vaikka sarjaan lyödään Carl Weathers Willin pariksi, niin hommassa ei meinaa ensimmäisellä kaudella olla yhtään mitään järkeä. Will ottaa “pahiksia” kiinni samalla kun tietenkin epäilee vaimoaan kaikesta. Välillä ampuu ja taistelee kuin Van Dammen ja Arskan sekoitus, kun taas välillä häntä viedään kuin märkää rättiä. Tuntuu, että Willin tahdonvoima ja osaaminen riippuu sarjassa kuun kierrosta, nousuvedestä ja kymmenestä muustakin asiasta. Willin vaimo Katie taas tasapainoilee kotielämän ja vastarinnan välillä Willin kanssa välillä rakastellen ja välillä tapellen, kun taas Snyder yrittää selvitä poliittista kiemuroista ulos jollain tavalla voittajana. Ainoalla tavalla tasapainoisia hahmoja ovat sivuosan esittäjät, sillä Paul Guilfoylen näyttelemä vastarintasolun johtaja ja tämän oikea käsi, Broussard (Tory Kittles), tuovat sarjaan edes jotain pikkuriikkistä realismia ja uskoa.

Kehnosti käsikirjoitettu ja asioita reippaasti oikova tarina kun ei meinaa kantaa edes yhden tuotantokauden loppuun, vaikka se on vain 10 episodia pitkä kokonaisuus. Mahdollisuuksia kyllä annetaan: Katien siskoa näyttelevä Amanda Righetti (The Mentalist) yrittää epätoivoisesti hankkia pojalleen insuliinia ja löytää lopulta itsensä yhtäkkiä nk. vihreältä vyöhykkeeltä paikallispoliitikon (Adrian Pasdar) sängystä (tämän vaimon (Kathryn Morris) katselevien silmien alla). Miten tähän päädytään, niin sitä on itseasiassa vaikea selittää, kuten montaa muutakin asiaa; mihin katoaa Willin parhaan ystävän perhe, joka oli tiiviisti mukana ensimmäisen tuotantokauden alussa? Mitä ihmettä Erin Wayn näyttelemä kotiopettaja oikein opettaa (sarjakuvia?). Kuinka helvetin monta kertaa Willin ja Katien poika, Bram (Alex Neustaedter), voi livahtaa muurin toiselle puolelle ja niin edelleen. Monta pientä tarinaa jää käyttämättä, kun sarjan ensimmäinen tuotantokausi seuraa niin tiiviisti Willin, Katien ja osittain Broussardin pelleilyä milloin missäkin varastossa (kyllä, sarja tuntuu olevan pääosin kuvattu erilaisissa varastoissa) tai kotona.

Colonyn ensimmäisellä tuotantokaudella olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta ainakin minun mielestäni sarjan tämä tuotantokausi on tussahdus. Onko se ennen tulevasta, en tiedä, mutta ainakin minulle sarja oli kehnosti käsikirjoitettu ja rytmitetty kokonaisuus, jossa oli hyvin vähän järkeä. Salaisuuden verhoja muukailista aukaistaa hieman Ally Walkerin (Sons of Anarchy) hahmon ilmestyessä ruutuun, mutta ruuti on märkää. Edes ensimmäisen tuotantokauden finaali ei tuota hurraa-huudahsuksia, kun jonkinlaisilta fasisteilta vaikuttavia punahattuja ammutaan läjään “yksi luoti – yksi ruumis”-periaatteella. Muutenkin sarjassa ei ole mitään tunnetta, sillä Williä näyttelevä Holloway ei saa hahmostaan missään vaiheessa mitään irti. Wayne Callies taas on niin pihalla hahmostaan ja koko sarjasta, että mietin ihan aidosti, että miten Hollywoodin tuottajat roolittavat häntä näin ahkerasti? Kun koko näyttelijättären kroppa ja olemus huutavat, että en osaa olla tässä(kään) sarjassa uskottavasti, niin miksi olen ruudussa koko ajan? Sitä ei voi katsoja tietää, mutta sen tiedän, että tällä sarjalla on paljon parannettavaa seuraaville tuotantokausille, sillä Colonylla on lupaavia tarinan kehityssuuntia, jos vaan käsikirjoitustiimi, ohjaajat ja näyttelijät ryhdistäytyvät.

2.5

Poiminta

Colony -Season 1
Vuosi: 2016
Maa: Yhdysvallat
Ohjaus: Juan José Campanella, Nelson McCormick, Scott Peters, Roxann Dawson, Tim Southam
Näyttelijät: Josh Holloway, Sarah Wayne Callies, Peter Jacobson, Amanda Righetti, Tory Kittles, Paul Guilfoyle, Kathy Baker, Kathleen Rose Perkins, Carl Weathers, Ally Walker, Alex Neustaedter
Kesto 10 episodia
Genre: toiminta, draama, sci-fi, seikkailu

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments