elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kenneth Branaghin elokuva luo viimeistään nyt Poirot-genreen uutta puhtia. Kuolema Niilillä (Death on the Nile)

Kenneth Branaghin ohjaama Kuolema Niilillä (Death on the Nile, 2022) on pätevä ja toimiva Hercule Poirot rikosdraama, joka jo toistamiseen polkaisee Poirotin uuteen aikakauteen David Suchetin jälkeen. Poirotin roolin tässä (ja aikaisemmassa elokuvassa) on ottanut itse Branagh, joka on onnistunut tuomaan rooliin tiettyä herrasmiesmäisyyttä ja särmää. Siinä on sopivaa rosoista karismaa, jota belgialaisetsivä tarvitseekin. Ja kun sitä löytyy, niin loppu sujuu kuin itsestään.

Ja mikseipä sujuisi, kun Kuolema Niilillä (elokuva) perustuu yhteen Agatha Chriestien parhaimmista novelleista (Death on the Nile 11/1937). Niinpä Branaghin elokuva kerää yhteen nimekkäitä näyttelijöitä, värikkäitä hahmoja, murhan ja kasan sattumuksia, jonka vuoksi kaikilla on motiivi tappaa. Poirot joutuukin tosissaan venyttämään ajatuksiaan tämän kiemuraisen juonen kanssa ja siinä samassa elokuva onnistuu viihdyttämään katsojaansa mielestäni vähintäänkin onnistuneesti. Jopa kriittistä Poirot-faniakin.

Näyttelijäkaartissa nähdään osaamista, “christiemäistä” kiihkoa ja tunnetta. Tom Bateman uusii roolinsa The Oriental Expressistä Bucina ja Annette Beningia (American Beauty) puolestaan on pitkästä aikaa mukava nähdä näyttelemässä (Bucin äitiä). Lähinnä koomikkona tunnettu Russell Brand puolestaan onnistuu vakammassa roolissaan kerrassaan erinomaisesti, eikä häntä oikeastaan meinaa tunnistaa, sillä miehen olemus on niin poikkeuksellinen totutusta. Mukana Black Pantherista tuttu Letitia Wright, elokuvassa intiimin tanssin ja jätyksi tullut Emma Mackey, sekä tietenkin elokuvan “tähtistatuksen” kruunaava Gal Gadot. Kaiken kaikkiaan elokuvan näyttelijäkaarti on laadukasta ja Branaghin käsissä he tekevät kunniaa Chriestien tarinalle. 30-luvun pidättyvyyttä, kulissien takaista intohimoa, salaisuuksia ja romanssia viljelevö murhamysteeri on viihdyttävyydeltään hienoa tasoa.

On mukavaa nähdä, että Poirot on tuotu hienosti Branaghin käsissä 2020-luvulle. Se on näytös eleganssia, jännitystä ja murhamysteeri, jonka mukana olevat näyttelijät ovat hienosti sisäistäneet. Tuloksena on peiteltyjä salaisuuksia, tunteita ja Poirotin pään sisällä tapahtuvaa liikehdintää, kun Branagh ottaa kurssin kohti Poirotia itseään. Onkin kiinnostavaa nähdä, miten tarina tulee Branaghin (?) käsissä mahdollisesti jatkumaan Poirottien kanssa. Itse ainakin henkilökohtaisesti nautin tästä elokuvasta paljon.

3.5

Poiminta

Ohjaus: Kenneth Branagh
Näyttelijät: Tom Bateman, Annette Bening, Kenneth Branagh, Russell Brand, Letitia Wright, Sophie Okonedo, Emma Mackey, Armie Hammer, Gal Gadot, Rose Leslie, Ali Fazal, Jennifer Saunders, Dawn French
Genre: rikos, draama, mysteeri
Vuosi: 2022

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments