Alien: Covenant

Viisi vuotta on kulunut siitä kun Sir Scott täräytti maailmalle Prometheus elokuvansa, ja vaikka silloin pidin elokuvaa suhteellisen onnistuneena teoksena, on aika tehnyt tehtävänsä ja täytyy myöntää että liian monta aukkoa tuo elokuva jätti täyttämättä. Ridley Scott onkin näemmä vanhoilla päivillä ottanut nyt elämäntehtäväkseen saattaa loppuun luomansa Alien mytologia ja miehen uusin teos Alien Covenant lähteekin tähän vaatimattomaan tehtävään rinta rottingilla, vai pitäisikö sanoa rinta auki. Alien Covenant on nimittäin se Alien prologi joka Prometheus olisi pitänyt olla. Mutta räjäyttääkö tämä elokuva sitten portit auki ja saa kaikki Alien fanit huutamaan hallelujaa ? Uusille faneille vastaus on hapuileva kyllä, mutta meille superfriikeille vastaus jää puoliksi jäähtyneen puuron tapaan valjuksi, ja jollain tapaa vanhan kertaukseksi.

On kulunut siis 10 vuotta Prometheus elokuvan tapahtumista ja avaruuslaiva Covenant on pitkällä uudisasukas reissulla josta on jäljellä vielä yli 7 vuotta kun jotain odottamatonta tapahtuu. Reitin varrella eräs tähti on mennyt supernovaan ja avaruuden paineaalto pysäyttää Covenantin matkan hetkeksi. Tapahtuman seurauksena miehistö menettää entisen kapteeninsa rikki menneeseen horrosputkeen ja varakapteenin työ ei ainakaan aluksi tunnu kovinkaan helpolta koska matkaa on jäljellä pirusti ja ketään ei kiinnosta mennä takaisin hyperuneen. Sattuman kautta Covenantin jäsenet bongaavatkin hätälähetyksen lähellä olevasta planeetasta josta kukaan ei ole aikaisemmin kuullut mitään ja tuo planeetta vaikuttaa lähes paratiisilta. Yhteisellä päätöksellä miehistö päättää mennä tutkimaan mistä lähetys tulee . Tämä tietenkin osoittautuu heidän viimeiseksi virheekseen.

Juonen kulku noudattaa tietyiltä osin vuoden 1979 Alien elokuvaa ja jopa taustamusiikki ja tietokoneiden päästämät äänet ovat täysin samanlaisia kuin kauppa-alus Nostromon 38 vuotta sitten. Löytyy hätälähetys, jota uteliaisuudessaan mennään tutkimaan ja eipä aikaakaan kun helvetti repeää. Covenantin miehistö tulee huomaamaan että planeetta on kaikkea muuta kuin turvallinen. Scott yhdistää ajoittain loisteliaasti niin Prometheuksen kuin Alienin tarinoita ja katsojille alkaa aukemaan koko Alien rodun historia ja synty. Planeetalta löytyy myös eräs toinen yllätys jonka seuraukset vaikuttavat lopulta koko galaxiin. Pitkä miinus juonenkulussa sen sijaan tulee muutamien henkilöiden toiminnasta, sillä kyseessä kuitenkin pitäisi olla kokeneet avaruusmatkailijat. Sellainen yksinkeraisuus kuin karanteeni tulee ensimmäisenä mieleen. Toinen mikä pistää silmään on miehistön väliset suhteet, joihin ei oikein pääse millään käsiksi. Tapahtumien edetessä ja varsinkin kiihkeimmissä kohtauksissa ruudusta puuttuu johtaja johon katsoja voisi samaistua. Mutta onneksi esiin nousee kuitenkin Michael Fassbenderin esittämä Walter androidi.

Fassbender ei siis suoraan toista Prometheuksen Davidin rooliaan, vaan hänellä on hyvin monisyinen roolitus tässä elokuvassa. Mies on kuitenkin lähes täydellinen roolissaan, vai pitäisikö sanoa kaksoisroolissaan. Davidin ja Walterin luonteet eroavat paljon toisistaan, sillä Walterin ”ihmismäisyyttä” on vähennetty huomattavasti konfilktien välttämiseksi, mutta silti vanhat Asimovin robotiikan lait tuntuvat vain hävivän avaruuden pimeyteen. Mutta yksi asia on aina varmaa Scottin ohjaamissa elokuvissa, nimittäin vahvat naiset. Katherine Waterstonin esittämä Daniels on jonkinlainen kopio Ripleystä, mutta näin vanhan liiton fanina täytyy sanoa että Waterstonilla on noin 10% Weaverin karismasta. Tässä tullaankin elokuvan ehkä suurimpaan puutteeseen, nimittäin karismaattisiin hahmohin. Tehosteet, kauhu, jännitys ja jopa tarina vaatii aina hyvät hahmot ja näyttelijät. Fassbenderin lisäksi karismaa tuntui olevan vain Danny McBriden esittämällä pilotti Tenneseellä ja tästä kaikilla jotka katsoivat Eastbound & down sarjaa on varmasti samat mielipiteet. Varakapteeni Oramina esiintyvä Billy Crudub on taas täysin yhden ilmeen mies ja katsoja oikein toivoo että hänelle käy huonosti.

Alien Covenant on kuin uudelleen lämmitetty Alien elokuva, joka kyllä tarjoilee sen mitä yleisö kaipaa, mutta aikanaan Alien oli jotain uutta ja pelottavaa. H.R. Gigerin painajainen heränneenä henkiin jolloin katsoja puristi tuoleja rystyset valkoisina. Tämä aiheuttaa korkeintaan intensiivistä popkornin pureskelua. Kun vihdoin katsojat saavat nauttia tuosta täydellisestä tappokoneesta joka ei tunne sääliä eikä sairautta, on elokuvan loppu jo todella lähellä. Tuntuu kuin vauhtiin pääseminen olisi kestänyt liian kauan ja menon alkaessa viritellään jo loppua. On tietenkin väärin verrata näitä elokuvia, mutta vertailulta ei voida välttyä. Älkää käsittäkö väärin että en pitänyt elokuvasta, mutta tämä on vain nähty niin monta kertaa aikaisemmin. Elokuvan ehkä sykähdyttävin hetki olikin, kun David toteaa Alienin olevan ”täydellinen organismi” Ian Holmin äänellä. Aikaisemmin toivoin että näitä tehtäisiin lisää, mutta nyt antaisin aiheen jo olla, tai ainakin jokin uusi näkökulma. Scott kyllä osaa ohjata, tehdä kohtauksista jännittäviä ja pitää veren määrään vakiona. Tästä ainoastaan puuttui se toivottomuuden tunne, se alkukantainen pelko kun ei oikein tiedä mitä tuleman pitää. Sitä ei voida enään saavuttaa. Muuten, Alien Covenant on huikea avaruus-kauhu seikkailu, jonka jokaisen scifi fanin pitää vain nähdä.

Tähän päättyy arvostelija Varhon lähteys tästä elokuvasta.

Alien: Covenant
  • 79%
    Elokuva - 79%
79%

Poiminta

Genret: Kauhu, Scifi, Jännitys
Kesto: 122
Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, Carmen Ejogo, Callie Hernandez
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2017

Sending
User Review
2.5 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Varsin yllätyksetön elokuva, joka ei tarjoa katsojalleen oikeastaan mitään uutta sanan varsinaisessa merkityksessä. 3.5/5p