elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Haudattu on nimensä mukainen elokuva. On lähes pöyristyttävän uskaliasta tehdä nykyaikana tämänkaltainen elokuva, joka ei mässäile visuaalisella annillaan eikä kauniilla ihmisillä, saatika sitten hienoilla maisemilla... Buried

Haudattu on nimensä mukainen elokuva. On lähes pöyristyttävän uskaliasta tehdä nykyaikana tämänkaltainen elokuva, joka ei mässäile visuaalisella annillaan eikä kauniilla ihmisillä, saatika sitten hienoilla maisemilla tai upeilla erikoistehosteilla. Haudattu luottaa oikeastaan vain muutamaan asiaan ja niistä toinen on ehkä hieman hämmästyttävästi Ryan Reynolds, jonka ulkoinen habitus jää todellakin pimentoon tämän teoksen edessä. OhjaajaCortés on tehnyt lähinnä vain lyhytelokuvia, ja jopa tämäkin tuotos uhkaa valahtaa saman lampun alle, vaikka kestoa onkin ihan kunnioitettavat puolitoistatuntia, sillä onhan se nyt hemmetin erikoista kuvata koko elokuva miestä, joka on laatikossa. 

Kyllä, luitte oikein sillä koko elokuva on todellakin sitä, että Ryan Reynoldsinesittämä Paul Conroy on haudattu laatikkoon, ja mitään muuta katsoja ei näe koko elokuvan aikana. Tällä vuosituhannella ollaan toki nähty muutamia muitakin yhden ihmisen vetämiä elokuvia, mutta niissä on sentään ollut jotain lavasteita ja miljöötä, mutta ei tässä elokuvassa. Katsoja naulataan tiukasti Paul Conroyn tilanteeseen, ja siihen kuinka miehen ainoa kommunikointi ulkomaailmaan on arkusta löydetty matkapuhelin ja sitä kautta hätäisen hämmentävät puhelut ulkomaailmaan ja selvittelyyn mitä ihmettä oikein on tapahtunut ja mitä tulee tapahtumaan. 

Täytyy myöntää, että ajatus tällaisesta on hyvinkin kutkuttava, mutta samalla se voi olla äärimmäisen tylsä. Katsoja ei pääse karkuun Paulin tilannetta ja jos vain kärsivällisyys riittää pääsee katsoja hyvin miehen pään sisään ja loppua kohti alkaa varmasti ahdistava tunne valtaamaan mielen. Juonesta nyt ei voi hirveästi kertoa spoilaamatta sitä, mutta todettakoon että Paul on ihan tavallinen amerikkalainen aliurakoitsija Irakissa, ja on joutunut tahtomattaan kidnapatuksi ja haudatuksi laatikossa maahan odottamaan joko lunnaita tai omaa kuolemaansa. Alati pienenevä kännykän akun varaustila ja Paulin järki pitävät jännitystä yllä. Kesto on vain aivan liian pitkä tällaiselle tarinalle, joka on nähty jo muutamassa tv-sarjassa, joihin niitten suoma 45 minuuttia on riittänyt mainiosti. Muuten Haudattu on ihan mielenkiintoinen ja varsinkin erilainen jännityselokuva, joka ei kikkaile, vaan täräyttää suoraan katsojan tajuntaan elämän realiteetteja ja raadollisuuksia. Elokuvan loputtua tulee mieli laittaa valot päälle ja mennä pihalle, sillä pienen jälkilämmön tämä todellakin saa aikaiseksi.

Buried
  • 68%
    Elokuva - 68%
68%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, mysteeri
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Rodrigo Cortés
Pääosissa: Ryan Reynolds
Valmistusmaa: Espanja, Ranska, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments