elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mikähän näissä kostotarinoissa oikein nyt viehättää Hollywoodia kun niitä tuntuu tulevan tasaisin väliajoin aina hieman vaihtelevalla konseptilla. Tällä kertaa mukaan on napattu kovassa nosteessa... Lainkuuliainen kansalainen

Mikähän näissä kostotarinoissa oikein nyt viehättää Hollywoodia kun niitä tuntuu tulevan tasaisin väliajoin aina hieman vaihtelevalla konseptilla. Tällä kertaa mukaan on napattu kovassa nosteessa olevia näyttelijöitä ja lähdetty hieman kaksijakoisille poluille, missä kostajasta tulee elokuvan sankari niinkuin silloin kultaisella 80-luvulla, mutta sillä erotuksella, että koston kohteeksi ei päädykään rikollisjengin jäseniä vaan ihan lainkuuliaisia kansalaisia, joihin elokuvan päähenkilökin itsensä lukee. Kun samaan konseptiin on liitetty Saw-tyyppisiä elementtejä ansoineen ja juonenkäänteineen, sekä Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän päättömyyttä, niin käsissämme on ihan mukiinmenevä elokuva, jolla on ne hyvät hetkensä, mutta myös heikkoutensa.

Vaihtelevia rooleja tekevät Jamie Foxx ja Gerard Butler ovat tällä kertaa laitettu toisiaan vastaan, mutta kumpaakaan miestä ei voida hyvällä omatunnolla sanoa hyväksi tai pahaksi. Koko elokuva tuntuu rakentuvan sen konseptin ympärille, että enkelit ja demonit kulkevat meissä jokaisessa rinnakkain, eikä kukaan ole oikeasti viaton. Normaalisti tällaisella asialla ei olisi niin väliä, mutta katsojan on vaikea samaistua kehenkään, sillä kaikki hahmot ovat jollain tavalla mulkkuja. Gerard Butlerin esittämä Clyde Shelton on ihan normaali perheenisä, joka joutuu yllättäen kahden ryöstäjän uhriksi, jotka sitten samalla tappavat hänen vaimonsa ja lapsensa miehen silmien edessä. Tottakai jokainen voi kuvitella mitä tällainen asia tekee miehen psyykkeelle, mutta kun päälle lisätään umpikiero lakimies Nick Rice  (Jamie Foxx), joka tilastojaan ylläpitäessä antaa toisen murhaajan kävellä vapauteen niin vähemmästäkin alkaa usko normaaliin elämään paeta taivaan tuuliin.

Vuosia tämän tapahtuman jälkeen alkaakin sitten tapahtumaan kummia asioita, joiden langat alkavat kummasti viedä Sheltonin suuntaan. Ensin toinen murhaajista kuoleekin hieman brutaalimmin kuin virallisen teloituksen on tarkoitus olla ja eipä aikaakaan kun toinenkin ryöstäjä löytää itsensä Sheltonin raivon edestä ja saa kokea oman henkilökohtaisen helvettinsä yllättävän groteskilla tavalla. Elokuva tuntuu tässä vaiheessa hieman oudolta, sillä Shelton viedään oitis vankilaan ja miestä ollaan leimaamassa järkensä menettäneeksi leskeksi. Mutta onneksi elokuva alkaa saamaan ihan uusia tuulia alleen, kun tapaukseen liittyvät ihmiset alkavat kuolemaan vaikka itse Shelton on vankilassa.

Ohjaaja Gary Gray on aikaisemminkin ohjannut kostotarinoita, joten genre ei ole miehelle outo ja sen katsoja todellakin huomaa. Saw-tyyppisiä kuolemia nähdään mielin määrin ja virkamiesten ja asianomaisten kuolemat jotenkin oikeutetaan Sheltonin menetyksellä ja sillä periaatteella, että koko Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä on mätä. Katsojan on kuitenkin hyvin vaikea pitää elokuvan tapahtumia jotenkin oikeudenmukaisina, sillä eiväthän virkamiehet yksikseen pääse vaikuttamaan mitenkään radikaalisti oikeuden päätöksiin. Suurimman syntipukin viittaa puetaankin siis Foxxin esittämä Ricen päälle, mutta vaikka mies onnistuukin esittämään suhteellisen hyvin mulkkua asianajajaa, niin silti koko konsepti tuntuu hajoavan käsiin. Elokuvalla on toki omat hyvät hetkensä, ja Butler on hyvässä vedossa kostonhimoisena miehenä. Muutamat yllättävät juonenkäänteet pitävät tason tarpeeksi pinnalla, että koko homma ei levähdä käsiin, mutta viimeistään elokuvan loppu vie lopputulosta hieman alaspäin.

Lopputuloksena on teknisesti huipputasoinen kostotarina, joka kärsii suurista juoniaukoista ja epäuskottavista hahmoista, mutta onnistuu pitämään katsojan mielenkiinnon yllä aina loppumetreille saakka yllättävillä juonenkäänteillä ja suoralla toiminnallaan.

Lainkuuliainen kansalainen
  • 58%
    Elokuva - 58%
58%
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
9 years ago

Hyvin alkava, mutta loppua kohti koko ajan hiipuva kostotarina lässähtää lopussa aivan totaaliseksi läskiksi. Melko vaisu elokuva kyllä. 2.5/5p