Kunniattomat paskiaiset

Voisin helposti kuvitella, kuinka Quentin Tarantino katsoo itsekseen uusinta elokuvaansa, Kunniattomat paskiaiset (Inglourious Basterds), nauttien joka hetkestä. Sieluni silmin voin nähdä, kuinka Tarantino naureskelee omille vitseilleen ja viittauksilleen elokuvassa, joka on tehty ei niinkään katsojille, vaan Tarantinolle itselleen. Onkin aika huomata, että entisestä Tarantinon vahvuudesta onkin tullut miehelle eräänlainen riippakivi, sillä miehen elokuvan katsojat voidaan jakaa helposti kahteen kategoriaan: niihin, jotka eivät pidä elokuvasta ja niihin, jotka rakastavat tätä hienosti tehtyä ja viittauksiltaan rikasta, mutta kokonaisuudeltaan pikkuriikkisen ontoksi jäävää satiiria.

Onkin siis varsin vaikea vastata suoraan kysymykseen “onko Inglourious Basterds katsottava elokuva?”, sillä elokuva varmasti tulee jakamaan katsojansa jo nyt. Muualla mediassa elokuvaa on pidetty mestariteoksena, mutta toisaalta jossain paikoissa ei elokuvasta ole innostuttu senkään vertaa. Tavalliselle katsojalle hyvä nyrkkisääntö Tarantinon uutukaisen kanssa voisi olla oikeastaan se, että meneekö elokuvaa katsomaan totisella mielellä. Jos elokuvan ottaa liian tosissaan, on aivan varmaa, ettei elokuva anna totiselle katsojalleen mitään; kaikki näyttää päättömältä toiminnalta ja mauttomalta, isolta, vitsiltä.

Tosiasiassa elokuva on suhteellisen puhdas satiiri: toisin sanoen elokuva, jossa asioista yritetään tehdä tahallaan naurettavia. Tarantino iskeekin valkokankaalle näyttävää toimintaa, jossa kukaan ei loppujen lopuksi ole mikään supersankari. Yli-inhimillisiä ponnistuksia ei nähdä, mutta sitäkin enemmän nähdään päättäväisyyttä, täysin irrallisia vitsejä kokonaisuudesta ja hienoja roolisuorituksia, jossa muutama näyttelijä saa uralleen aivan uudenlaista nostetta. Myös Tarantinon tavaramerkit, pitkät keskustelut, ovat elokuvassa hienosti mukana ja musiikkivideomaisia leikkauksia on elokuvasta täysin turhaa hakea. Väkivalta ja roolihahmojen rentous sekoittuukin tutulla tavalla toisen maailmansodan maailmaan, jossa katsoja ymmärtää katsovansa satiiria viimeistään siinä vaiheessa, kun ruutuun lävähtää Mike Myers tai kun Hitlerin maalausta maalaa kääpiö.

Inglourious Basterdsin näyttelijät ovat pääosin hurjassa vedossa: vain eräänlaisessa pääroolissa paistatteleva Brad Pitt vetää roolinsa luultavasti tarkoituksella täysin läskiksi. Jopa erilaisista verisistä kauhuiluista tuttu Eli Roth näyttää ystävänsä ohjauksessa näyttelijältä. Enemmän näyttelijältä näyttää sitten sivuosissa loistavat näyttelijät, joista päällimmäisenä jäävät mieleen upean roolin tekevä Denis Menochet ja Diane Kruger, joka on ryhdistäytynyt hienosti umpisurkean National Treasure 2:n jälkeen. Päärooleissa huomioin vievät ansaitusti Mélanie Laurent, sekä kertaheitolla lähestulkoon palkitsemisen arvoisesti näyttelevä Christoph Waltz, jonka rooli miellyttävänä, mutta samalla niin petollisena, SS-everstinä on äärimmäisen herkullinen. Waltzia voikin helposti verrata Jackien Brownissa näytelleeseen Robert Forsteriin, joka löi itsensä takaisin parrasvaloihin Tarantinon avulla. Elokuvasta voikin hyvillä mielin todeta, että Tarantinon kyvyt näyttelijöiden ohjaamisessa ovat huomattavat: vanhoista naamoista, kuten Til Schweigerista saadaan enemmän irti kuin kukaan uskoisi.

Inglourious Basterds ei ole kaikesta huolimatta täydellinen elokuva. Sen ongelmat juontavat juurensa täsmälleen sieltä, mistä elokuva ammentaa voimansa: Tarantinosta. Hän on ammentanut elokuvaansa niin paljon erilaisia elementtejä ja villiä julmuutta, että koko elokuva on karata lapasesta. Onkin harmi, ettei Tarantino malta pitää elokuvaansa koossa, sillä miehen dramatiikan taju on huipputasoa: sen todistaa jo nerokkaasti palava valkokangas ja ranskalaisella maatilalla tapahtuva uskomattoman intensiivinen vuoropuhelu maanviljelijän ja saksalaisen everstin välillä.  Tuntuukin siltä, että visiönääri-Quentin haluaisi ottaa irtioton fanipoika-Quentinista sekavin seurauksin.

Inglourious Basterds on kaikkinensa silti hieno elokuva. Se on elokuvia rakastavan fani-pojan teos kaltaisilleen, jotka eivät halua antautua tuotantokoneiston ylivallalle. Tarantino tekeekin mitä haluaa osoittaen samalla, että hän ei aliarvioi katsojien älykkyyttä, sillä saksalaiset puhuvat saksaa, ranskalaiset ranskaa ja niin edelleen. Tarantino on uusimman elokuvansa kanssa edelleen oma itsensä, mutta sopii silti kysyä, että milloin tavallinen katsoja herää vaatimaan jotain uutta? Ehkäpä Tarantinon olisi aika tehdä jotain niin epä-Tarantinomaista, että se todistaisi miehen olevan ei niinkään Tarantino, vaan muuntautumiskykyinen mestariohjaaja.

  • Kunniattomat paskiaiset
4

Summary

Genret: draama,sota,toiminta
Kesto: 153 min
Ohjaaja: Quentin Tarantino
Pääosissa: August Diehl,B.J. Novak,Christoph Waltz,Denis Menochet,Jacky Ido,Mélanie Laurent,Brad Pitt,Daniel Brühl,Diane Kruger,Eli Roth,Michael Fassbender,Omar Doom,Til Schweiger
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2009

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
14 years ago

Kahden ja puolen tunnin vitsi: liian pitkä, eikä punch line ole nokkela – mutta vitsinkertoja on tällä kertaa tarpeeksi viihdyttävä. Eikä QT ole ikinä mitään muuta ollutkaan. 3p

h0h000
h0h000
14 years ago

loistoviihdettä, ei voi muuta sanoa

korva
korva
14 years ago

90-luvulla olit intellektuelli kun arvostit Tarantinoa. 2000-luvulla olet intellektuelli kun arvostelet Tarantinoa. Niin ne ajat vaan muuttuvat…

Anonymous
Anonymous
14 years ago

QT on mestari! Mies tietää, mitä tarvitaan. Brad Pitt tekee uransa ehkä loistavimman roolin. Elokuvan kliimaksi ja muutenkin parhaat kohtaukset muodostavat todellisen satiirin propaganda/sota/vastarinta/SS elokuvia kohtaan. Hitlerkin on juuri sellainen, mitä voisi omasta mielestä kuvitella.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Oletko random ajatellut elokuvakriitikon uraa? Poikisi meinaan hyvinkin pian vakipaikan esim. Episodi-lehdestä!

Kettune
Kettune
15 years ago

Voitko tero eritellä vaikkapa tähän niitä erinäisiä syitä miksi koit tämän elokuvan olevan satiiri? Mua jäi oikeesti kaiveleen tää asia.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Noniin, mitähän tähän nyt sitten sanoisi. Kaikin puolin Tarantinon näköinen, makuinen ja hajuinen elokuva jolla on hetkensä mutta myös alamäkensä. Ehkä se että jonkinlainen tasaisuus puuttuu koko teoksesta, ja satiiri ei vain iske niin kovaa kuin sen olettaisi, niin kokonais arvio putoaa hieman. Pitt tekee kyllä herkullisen työn, ja vielä paremman tekee tosiaan Waltz SS-upseerina mutta dialogit ovat ajoittan aivan liian pitkiä ja merkityksettömiä jotta tämä nousisi Tarantinon parhaimpien joukkoon. 3,5p

random
random
14 years ago

sain elokuvan joululahjaks ja luulin (trailerin nähneenä) et se on hauska mut joo…ainut hauskaa siin oli Aldon aksentti ja siihen se sit jäi. sanoisin et huono leffa, ehkä siks et odotukset oli liian korkeel ja luulin iahn erillaiseks. ehkä mun mieli muuttuu jos jaksan kattoo sen uudelleen ja sillee et keskityn pelkästää siihen.p.s hitler ei kuollu ihan noin(joo tiän tää on pelkkä leffa mut silti….)pp.s hitler ei myöskää näytä ihan noin vanhalt :D:Dppp.s en oo ainut tyhmä joka luuli sitä hauskaks trailerin perusteel :p

veikko
veikko
15 years ago

jossain sanottiin, että “elokuva on tyhjä ja liian pitkä, mutta se ei oikeastaan haittaa, koska kyseessä on Tarantino”. Tuo kommentti kertonee aika paljon. Jos tällaisen elokuvan olisi tehnyt tuntemattomampi ohjaaja, ei se olisi koskaan nähnyt päivän valoa.

Lainakainalo
Lainakainalo
14 years ago

…kokonaisuudeltaan pikkuriikkisen ontoksi jäävää satiiria. Eihän se haittaa kun kyseessä on Tarantino…Huoh, lattein elokuva pitkään aikaan ja epäilen vahvasti, että edes Tarantino naureskelee, koska olettaa kyseessä olevan mestariteoksensa.Jotenkin pelottavaa, että kukaan ei vain uskalla sanoa miten homma tosiaan. Tarjosiko elokuva todella 4 pisteen arvosta uutta elokuvalla taidemuotona? Edes sen viihteelliset arvot eivät jaksa kantaa kovinkaan pitkälle. Yhden ihmisen huippusuoritus jokseenkin maneerisena natsina ei valitettavasti jaksa kantaa koko elokuvaaSäälittävintähän tässä on se, että vuoden 1978 versiolla paskiaisista (Quel maledetto treno blindato) oli enemmän munaa.1 piste elokuvana 2 pistettä viihteenä