elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 2004 ilmestyi köyhän miehen Indiana Jones reinkarnaatio National Treasure. Köyhyydellä en todellakaan tarkoita, että elokuva olisi ollut halpa tai tuotantoarvoiltaan mitätön sillä sitä...

Vuonna 2004 ilmestyi köyhän miehen Indiana Jones reinkarnaatio National Treasure. Köyhyydellä en todellakaan tarkoita, että elokuva olisi ollut halpa tai tuotantoarvoiltaan mitätön sillä sitä se ei todellakaan ollut. Kyseessä on 100 miljoonan dollarin elokuva, josta tuotantoyhtiö Disney ja tuottaja Jerry Bruckheimer kertonee kaiken tarpeellisen.

Edellinen elokuva loppui kivasti. Päähahmokolmikko löysi aarteen, sai rahaa, mainetta ja kunniaa. Mitenkä tästä eteenpäin? No vaikkapa jatko-osalla. Kolme vuotta myöhemmin kassamagneetti National Treasure sai jatkoa.

National Treasure: The Book of Secretsin tarina alkaa Yhdysvaltain sisällissodan jälkimainingeissa Abraham Lincolnin salamurhalla. Sic semper tyranis ja silleen. Edellisestä osasta tutun päähahmo Ben Gatesin (Nichlolas Cagen) isoisoisoisää pyydetään ratkaisemaan koodi, jolla etelävaltion edustajat löytävät kultaisen kaupungin. Homma kusee ja isoisä saa lyijysalaattia.

Siirrytään nykyaikaan, jossa Ben ja hänen isänsä Patrick (Jon Voight) kertovat tarinaa isoisoisoisästään suurelle yleisölle. Tilaisuuden loppuaploodit keskeyttää poikkeavia todisteita esittävä pahamies Mitch Wilkinson (Ed Harris). Näyttäisikin siltä, että Benin ja Patrickin isoisoisoisä oli Lincolnin salamurhassa mukana. Kääk.

Huimasti järkyttyneet Ben ja Patrick päättävät puhdistaa isoisoisoisänsä maineen ja lähtevätkin käsittämättömälle teknoseikkailulle löytämään kultaista kaupunkia edellisestä osasta tutun nörtin Rileyn (Justin Bartha) ja asumiserossa elävän vaimonsa Abigailin (Diane Kruger) kanssa. Pahamies Mitch pysyttelee etsinnöissä mukana omin vaihtoehtoisin keinoin ja haluaa löytää kultaisen kaupungin ensin.

Näillä mennään.

Ensinnäkin Disney plus Bruckheimer tarkoittaa joka tapauksessa paskaa, jota tämä keitto todellakin on. Edellinen osa osoitti lapsille tarkoitetun patrioottisen Indiana Jones-tyyppisen kevyen toimintaseikkailun olevan oivaa bisnestä, joten jatko-osa jatkaa edellisen osan kanssa täysin samoilla linjoilla. Lopputulos on veret seisauttavan huono, epähauska, alleviivatun lapsellinen ja rikollisen ennalta-arvattava filmiripuli, joka ei onnistu edes viihdyttämään.

Juonen epäloogisuudet ovat hirvittävää seurattavaa. En edes jaksa alkaa listaamaan mitä kaikkea kummallisuuksia ja käsittämättömyyksiä elokuva sisältää. Jo pelkästään juonen lähtöasetelmat ja päähahmojen motiivit koko seikkailuodysseialle ovat käsittämättömän kaukaa haettu. Vaikka kyseessä onkin puhtaasti rahastusmielessä kyhätty viihde-elokuva niin joku roti pitää olla. Päähahmot ratkovat historian suurimmat mysteerit muutamassa hetkessä product placementin osuessa pahasti silmiin ja paahtavat kansainvälisesti tunnetuista monumenteista toiseen löytäen niistä vihjeitä, joiden avulla päästään seuraavan megavihjeen luokse. Vapaudenpatsas, Englannnin kuningattaren palatsin pöytä, Yhdysvaltain presidentin pöytä oval officessa ja lopuksi Mount Rushmoren kivipatsaat.

Luonnollisesti edellisessä osassa puhjennut pääosakaksikon romanssi on nyt katkolla ja koko elokuvan ajan läheltäpiti-tilanteet tuovat pariskuntaa lähemmäksi yhteen. Aviopaskaa nähdään myös Patrickin vaimon, Benin äidin Emilyn (Helen Mirren) kautta. Vanhuspari vedetään limaklimppiseen seikkailuhärdelliin mukaan selvittelemään 30-vuotista välirikkoaan.

Nicholas Cage irroittelee ja pelleilee pääroolissaan vapaasti mikä nolostuttaa minua suuresti. Kuka vittu on Diane Kruger ja miksi hän on näyttelijä? En voi ymmärtää, koska hän on todella hirveä taapertaja.

Ed Harrisin roolisuoritus on siedettävimpiä, mutta hahmon vaihtelu pahasta hyvään, hyvästä pahaan, pahasta hyvään, hyvästä pahaan ja niin edelleen alkoi puuduttaa aivan saatanasti. Loppupelissä en ollut varma mikä mies kyseessä oli.

Ja kaikkien suureksi riemuksi myös edellisen osan mies-sivuosaa edustava epähauska pelle Riley on sisällytetty tähän nonparelleilla koristeltuun juoksevaan ruilukkaan mukaan. Riley sählää matkalaukkujen kanssa, kompastelee koirien talutusnauhoihin ja on tietysti täysi käsi naisten kanssa. Mutta tietokoneet on silti jees. Myös edellisen osan poliisimies Sadusky (Harvey Keitel) on kaavittu tarinaan mukaan. Jälleen kerran täysin statistiksi muutaman minuutin valkokangasajalla.

Kohtauksesta toiseen katsojaa aliarvioidaan oikein olan takaa. National Treasure kakkosessa nähdään, ehkä koko vuosituhannen pahin myötähäpeän aiheuttava kohtaus, joka tapahtuu Valkoisen Talon Oval Officessa.

Kepeän PG-13 puksuttelun ja muka-näppärien sanailujen taustalla soi omituinen Täydelliset Naiset –tyylinen kepeä esikaupunkisamba, mikä aiheutti verisuonten paukahtelua päässä. Tekninen pelleily kamerakännyköiden jne. kanssa kuuluu luonnollisesti asiaan kun aarteita metsästetään. Nicholas Cagen repliikki takaa-ajokohtauksen tiimellyksessä kuuluukin ”Onko tässä puhelimessa kamera?” ”Ei” ”No eihän tällä sitten tee mitään!”. Eli muistakaa lapset ostaa kamerakännyköitä, ladata kuvat kannettavaan Maciin, juoda pepsiä ja kuunnella Trevor Rabinin säveltämää tänttäräpaskaa iPodilla.

Lopussa kaikki on taas kivasti. Avioliitot pelastettu ja maineet säilytetty. Presidentti on mukava mies ja nörttikin saa toosaa. Myös jatko-osaa saa jäädä odottelemaan. Maltan tuskin odottaa.

  • 20%
    National Treasure: Salaisuuksien Kirja - 20%
20%

Poiminta

Genret: jännitys,komedia,toiminta,seikkailu
Kesto: 124 min
Ohjaaja: Jon Turteltaub
Pääosissa: Nicholas Cage,Diane Kruger,Justin Bartha,Jon Voight,Helen Mirren,Ed Harris,Harvey Keitel,Bruce Greenwood
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments