In the Valley of Elah

Paremmin käsikirjoittajana tunnetun Paul Haggisin ohjaajaläpimurto tapahtui vasta aivan muutama vuosi takaperin elokuvalla Crash. Pääasiallisesti posiitiivisen vastaanoton saanut rasismikuvaus kahmi läjäpäin palkintoja kuten kolme Oscaria, joista Haggis itse pokkasi kaksi.

Crashin voi hyvin unohtaa kun mies on jatkanut elokuvien ohjaamista ja mielestäni Haggis onnistui uudella elokuvallaan In The Valley Of Elahilla edellistä hitusen paremmin. Tällä kertaa ei kyseessä ole episodimaisesti kerrottu sopivan kevyeeseen kuoreen puettu yksipuolinen rasismikuvaus vaan hidastempoinen draamaelokuva, joka kertoo Irakin sodasta palanneen pojan katoamismysteeriä selvittävän isän tarinan.

Eläkkeelle jäänyt sotilaspoliisi Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) saa kuulla, että hänen juuri Irakin sodasta palannut poikansa Mike (Jonathan Tucker) on kadonnut jäljettömiin. Ei kestä aikaakaan kun selviää, että poika on murhattu raa’asti erään juopotteluillan päätteeksi armeijan omistaman alueen ja kaupungin rajojen sivuamiskohtaan. Sekä armeija, että poliisi eivät ala selvittää häilyvällä raja-alueella tapahtunutta murhaa vaan Hank alkaa itse selvittämään poikansa murhaa aliarvostetun poliisietsivä Emily Sandersin (Charlize Theron) avustuksella. Johtolankoina tapahtuneeseen saadaan kun Miken kännykästä löytyy epämääräisiä videoklippejä Irakin sodan tapahtumista.

Tommy Lee Jones on hyvässä vedossa syvän surun sisällään pitävänä ex-sotilaana. Hankilla on elämässään sotilasuralta periytyneet tavat eikä mies näytä sopeutuvan arkielämään juuri mitenkään. Karismaattinen Jones suorittaa roolinsa ilman yliampumisia omalla tunnusomaisella tyylillään ja koko elokuvan rytmi perustuukin juuri Hankin rauhalliseen olemukseen. Miehen ympäröivä maailma voi kulkea kuinka lujaa tahansa, eikä se vaikuta Jonesin hahmon elämään tai elokuvan kerrontatyyliin millään tavalla. Ainoastaan elokuvan aikana nähtävät, Irakissa kuvatut suttuiset kännykkävideot rikkovat rytmiä hektisellä kuvastollaan.

Elokuvan painolasti pysyy hienosti Tommy Lee Jonesin harteilla ja sitä tukee mainiosti Charlize Theronin naispääosa, Susan Sarandonin sivuosa sekä satunnainen kavalkaadi eritasoisia miesnäyttelijöitä kuten Jason Patric ja itse kadonnutta poikaa esittävä Jonathan Tucker.

Ajankohtainen Irak-aihepiiri voi tuntua epähoukuttelevalta, mutta lohdutuksen sanana voin mainita, ettei In The Valley Of Elah ole mitään peruspaatoksellista sotadaamailua vaan onnistuneesti Irak-aiheen sivussa pitävä, paikoittain koskettavakin draamaelokuva. Odotetusti Irakin sotaa kritisoidaan, mutta mukavan hienovaraisesti ilman epämiellyttävää alleviivailua.

Kokonaisuutena In The Valley Of Elah on mainion perusteellinen ja ihailtavan hidastempoinen draamaelokuva ilman silmiinpistäviä heikkouksia tai aihepiirin puitteissa aiheutunutta mässäilyä.

  • 70%
    In the Valley of Elah - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 121 min
Ohjaaja: Paul Haggis
Pääosissa: Tommy Lee Jones,Charlize Theron,Susan Sarandon,James Franco,Jonathan Tucker,Josh Brolin,Jason Patric
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
A.k
A.k
16 years ago

Koskettava kuvaus Irakin sodan jälki-vaikutuksista. Tommy Lee Jones, Susan Sarandon ja Jonathan Tucker osasivat näytellä roolinsa uskottavan hyvin. ****

Anonymous
Anonymous
12 years ago

Lippu väärinpäin salkoon. Siinä on koko elokuvan sanoma loppupäätelmien jälkeen. Haggisilta yllättävän toimiva elokuva varsinkin kun Crash oli mitä oli. 4/5p