elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Synnin kaupunki, Sin City, on yksi kesän odotetuimmista ja ehkä jopa hypetetyimmistä elokuvista. Ei olekaan mikään ihme, että itsekin lompsin elokuvan ennakkonäytökseen todella kovin... Sin City

Synnin kaupunki, Sin City, on yksi kesän odotetuimmista ja ehkä jopa hypetetyimmistä elokuvista. Ei olekaan mikään ihme, että itsekin lompsin elokuvan ennakkonäytökseen todella kovin ja suurin odotuksin -olihan trailerikin luvannut jotain ennennäkemätöntä valkokankaalla. Sitä se toisaalta olikin, sillä Sin City on eittämättä kaikkien aikojen tarkoin ja esikuvalleen uskollisin valkokankaalle tuotettu sarjakuvafilmatisointi. Toisaalta, vaikka Sin City on uskomatonta visuaalista ilotulitusta ja erinomaisia, ellei loistavia näyttelijänsuorituksia täynnä oleva elokuva, jokin mättää – väliin jopa pahasti.

Sin Cityn tarinan kuljetus noudattelee lähinnä sarjakuvaa. Tämä on valitettavasti elokuvallekin liikaa: kohtauksesta toiseen siirrytäänkin liian nopeasti, joka jättää katsojalle onton, jopa tyhjän, olon koko elokuvasta. Juonesta puuttuu tietynlainen punainen lanka, vaikka sinällään eri hahmojen motiivit ovat kunnossa. Kaikkea tätä sitten paikataankin komean näköisellä visuaalisuudella ja hahmojen välisellä, liioitellulla ja sarjakuvamaisella, brutaalilla väkivallalla. Väkivalta yltyy jopa niin roisiksi, että ainakin allekirjoittanut ihmetteli elokuvatarkastamon K-15 ikärajaa.

Sin Cityn hahmot ovat äärimmäisen mielenkiintoisia tapauksia, mutta elokuvan episodimaisuudesta johtuen heidän päänsä sisälle ei juurikaan mennä. Ensimmäisessä episodissa tavataan astetta kovempi jätkä, Marv, joka on tietenkin monelle tuttu sarjakuvista. Marvia näyttelee vanha konkari, kenties pientä comebackia tekevä, Mickey Rourke, joka on sekä ulkoisesti että mentaliteetiltään täysin esikuvansa oloinen. Rourke on saanut loistavasti hahmostaan irti kaiken sen frustraation ja psykoottisyyden, mitä paljas, verenhimoinen, kosto vaatii. Rourke on roolissaan jopa niin vakuuttava, että hän vie selkeästi huomiota muilta pääroolien esittäjiltä, Clive Owenilta ja Bruce Willikseltä. Ensimmäisessä episodissa nähdään myös Sormusten Herra -trilogiasta tuttu Elijah Wood, jonka roolisuoritus jättänee satu-trilogian fanit järkytyksen partaalle. Täyttä kannibaali-sekopäätä näyttelevä Wood tekee joka tapauksessa yhden mielenkiintoisimmista ja parhaimmista rooleistaan hiljaisena Kevininä, jonka lasittunut katse on kyllä jo astetta hullumpaa katseltavaa. Mieltä lämmittää myös Blade Runnerista ikuisesti mieleen jäänyt Rutger Hauer, joka näyttelee kardinaalia, jonka siipien suojassa Woodin Kevin saa pahojaan tehdä.

Toisessa episodissa pääosassa ovat niin naiset kuin britti Clive Owen, joka näyttelee piileskelevää sarjamurhaajaa Dwightiä. Owenin roolityö jää ehkä hieman heikoimmaksi kuin muiden episodien tähtien, muttei Owenkaan mitenkään epäonnistu. Varsinkin mieleen jää oletettavasti Quentin Tarantinon kirjoittama keskustelutuokio Owenin näyttelemän Dwightin ja Benicio Del Toron näyttelemän kuolleen Jackie-Boyn välillä. Del Toro on muutenkin yksi tämän episodin kantavista voimista yhdessä hutsumaisen Rosario Dawsonin kanssa.

Kolmas episodi on yhtä kuin Nick Stahl, Bruce Willis ja Jessica Alba, joista jälkimmäisen suoritus ei ole mitenkään järin ihmeellinen. Kuvankaunis Alba ei vain ole kertakaikkiaan kasvanut vielä suuriin rooleihin, vaikka pientä kipinää on selvästi nähtävissä Bruce Williksen kanssa. Itse Willis on kuin John McClane astetta rajummassa paketissa. Ainakin minusta oli erittäin pirteää nähdä Willis vähän karjumassa ja oikein kunnolla vetämässä äijiä kuonoon. Koko shown kolmannessa episodissa varastaa kuitenkin Terminator 3:sta tuttu Nick Stahl, joka kilpailee tasavertaisesti kipeimmän hahmon tittelistä Woodin kanssa. Stahlin Keltainen Äpärä on kyllä niin menninkäisen tai jonkun muun örrimörrin näköinen, ettei paremmasta väliä. Roolisuorituskin on todella mielenkiintoinen, sairas ja kierolla tavalla upea tuoden särmää koko episodiin.

Sin City ei ole suinkaan huono elokuva. Se on selkeästi lähestulkoon jotain ennennäkemätöntä, todellinen elokuvien ja sarjakuvien pioneeri, joka on rohkeasti tehty näyttämään enemmän sarjakuvalta kuin elokuvalta. Ainakin allekirjoittanutta moinen miellyttää kovasti, sillä sarjakuvat ovat olleet jo muutaman vuoden päästä kohta kolmattakymmenettä vuotta lähellä sydäntä. Silti Sin City menee jo yli, sillä sen elokuvallisesta annista ei voi kertakaikkiaan olla välittämättä: kohtauksien tullessa ruudulle kuin irrallisina ja sitä myötä juonen hajotessa on vain nieleskeltävä lievää pettymystä, sillä kaikki muu on loistavaa elokuvaa, joka ei todellakaan kukkahattutädeille sovi.

  • 75%
    Sin City - 75%
75%

Tiedot

Genret: toiminta
Kesto: 124 min
Ohjaajat: Frank Miller, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez
Pääosissa: Benicio Del Toro, Brittany Murphy, Bruce Willis, Elijah Wood, Jessica Alba, Mickey Rourke, Nick Stahl, Rutger Hauer
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Metalizer
Metalizer
8 years ago

Juu yleensä ne leffat missä on jotain ihme sankareita ketkä pieksee kaikki on huonoja mut tää oli hyvä…

Touho Ankka
Touho Ankka
8 years ago

Aivan mahtava elokuva. Juuri tällainen elokuva uppoaa minuun. Tyylitelty väkivaltaelokuva, jossa päähenkilöt riutuvat ja joutuvat koville ihailemiensa naisten vuoksi.

spun
spun
8 years ago

En ole itse lueskellut ko. sarjakuvaa, mutta monelta taholta kuullut sen olevan melko hyvää, joten tavallaan odotinkin elokuvalta jotain. Ilmeisesti arvostelija ei ole päässyt sisälle koko touhuun ja on heittänyt arvostelunsa vähän ohi aiheen, sillä kyseessä on sarjakuvaelokuvien ainutlaatuinen helmi, varmasti klassikko jo teatteriin päästyään. Sarjakuvamaisuus oli kuvattu juuri niin hyvin kuin sen vain voi kuvata ja pitkästä aikaa saatiin esille kunnollista aitoa brutaaliutta. Tämän ensimmäisen Sin City -elokuvan ideahan on valottaa kaupungin elämää, antaa flasheja sen erikoisista ihmisistä ja kuvioista, ei pistää Sin City -sarjakuvaa pähkinänkuoriin. Arvostelija on ilmeisesti hieman turhan tosissaan tämän katsonut, eikä ole ymmärtänyt näkemäänsä. Oma arvosanani: 4.5 / 5 Imdb tällä hetkellä: 8.4 / 10

arg
arg
8 years ago

Masentava arvostelu on ainakin tuo. Mielestäni Sin City oli kunnon ELOKUVA. Ei mitään normaalia humppaa vain jotain ennennäkemätöntä.

Riksa
Riksa
8 years ago

Kävin juuri hetki sitten katsomassa leffan ennakkona. Elokuva oli loistava, mutta ei sovellu tosikoille, herkkänahkaisille, realismia kaipaaville, tai (sarjakuvamaistakaan) väkivaltaa kavahtaville. Eikä lapsille. Sen sijaan sarjakuvia lukemattomille, elokuva sopii mainiosti! Juonikuviot ovat sen verran suoraviivaisia, ettei niiden seuraaminen tuota minkäänlaisia ongelmia, olipa sitten lukenut sarjakuvaa tai ei. Ennen kaikkea, elokuvaversio saattaa tuoda ko. sarjakuvalle jopa uusia lukijoita. Tyttöystäväni ainakin innostui sen verran, että alkoi nyt lukea Sin City -albumeitani.

Eljas
Eljas
8 years ago

Pointit on kyllä molemmilla arvostelijoilla todella kohillaan, mutta itse pääsin uppoutumaan sellaiseen transsiin elokuvan aikana, ettei Teron mainitsemat pökkelöt siirtymät kohtauksesta toiseen ja muut pikkuvirheet haitanneet. Hyvin vahva 4p

Hou
Hou
8 years ago

Varmuudella voin sanoa, että yksi parhaista elokuvista minkä olen nähnyt. Ja että sankarit ei perinteiseen tapaan selviä oli ihan kiva lisä. Myös se että kaikkien 3 tarina kietoutu toisiinsa ja koko juonen kulun tajusi vasta lopussa (jos sillonkaan). 5/5