elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1976 suuren yleisön tietoisuuteen nousi pienen budjetin huippuyllättäjä, John G Avildsenin ohjaama Rocky. En ole vielä tavannut ihmistä, joka ei tietäisi kuka ja...

Vuonna 1976 suuren yleisön tietoisuuteen nousi pienen budjetin huippuyllättäjä, John G Avildsenin ohjaama Rocky. En ole vielä tavannut ihmistä, joka ei tietäisi kuka ja mikä Rocky on. Niin tunnetusta hahmosta on kyse. Rocky on Sylvester Stallonen luomus, hänen läpimurtoroolinsa ja siinä samalla myös parasta mitä mies on neljäkymmentävuotisen uransa aikana tehnyt.

Rocky on sympaattinen ja konstailematon tarina ikuisesta häviäjästä, köyhästä ja yksinäisestä nyrkkeilijästä Rocky Balboasta (Sylvester Stallone), joka saa elämänsä tilaisuuden otella hallitsevaa raskaan sarjaan mestaria Apollo Creediä (Carl Weathers) vastaan itsenäisyyspäivänä järjestettävässä näytösottelussa. Apollolle ottelu on vain yksi toisten joukossa ja onkin valinnut italialaisen nyrkkeilijän tämän lempinimen The Italian Stallion sekä myös imagokysymyksen takia.

Stallone käsikirjoitti elokuvan hurjassa kolmessa päivässä nähtyään nyrkkeilymatsin tuntemattoman Chuck Wepnerin ja multikuuluisan nyrkkeilylegendan, Muhammad Alin, välillä. Stallone niitti pikaisesti kirjoitetulla tekstillään epätavallista mainetta saamalla Oscar-ehdokkuuden parhaasta käsikirjoituksesta ja parhaasta miespääosasta. Sinänsä hauska saavutus, jonka on tavoittanut vain kaksi muuta elokuvantekijää. Charles Chaplin sekä Orson Welles ja nyt puoliksi italiaano Sylvester Stallone. Ei toki sovi ajatella, että viimeksi mainittu kuuluisi millään tavalla Chaplinin ja Wellesin jatkajaksi. Ei tässä elämässä.

Rockyn näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan harvinaisen toimivia. Stallone on parhaimmillaan näytellessään omaa luomustaan, jonka en usko olevan kovinkaan kaukana miehestä itsestään. Rocky on hitaanpuoleinen, yksinkertainen, mutta samalla sitkeä ja hyväsydämminen. Stallone esitti Rockya hienosti ja onkin koko loppuelämäkseen leimattu Rockyksi.

Vaikka Stallonea hehkutetaankin Rockysta ei silti sovi unohtaa, ettei mies olisi mitään ilman elokuvan muita näyttelijöitä.

Naispääosaa tulkitseva Talia Shire on poikkeuksellisen mainio ujona Adrianina, Rockyn ihastuksena ja tekee Stallonen ohella uransa parhaan roolityön. Rockyn kärttyisänä valmentajana, Mickeynä, nähdään kertakaikkisen fantastinen Burgess Meredith, jonka kerroksellisen tulkinnan vertaista ei ole nähty vuosiin. Meredithin käheä ja rosoinen ääni, rujo ulkomuoto sekä väkevä tulkinta tekee roolista ikimuistoisen. Kaikessa hehkuttelun lomassa ei sovi unohtaa Adrianin juoppoa veljeä esittävää Burt Youngia eikä Apolloa esittävää Carl Weathersia sillä myös he tekevät näyttelijänuriensa parhainta työtä.

Tuntuu hassulta hehkuttaa Rockyn jokaista osa-aluetta, mutta on todella vaikea olla tekemättä niin. Hahmot, tapahtumat, musiikit, kuvauspaikat ovat kertakaikkiaan legendaarisia. Rocky-tunnarin soidessa missä tahansa yhteydessä tulee välittömästi mieleen pienen ihmisen huikea elämää suurempi kamppailu, jossa ei kuitenkaan käy kuten amerikkalaisissa elokuvissa yleensä.

Oscar-palkintojen ja ehdokkuuksien mainitseminen on halpa keino elokuvan laatua mitatessa, mutta nyt onkin kyseessä Sylvester Stallonen elokuva. Samaa ei voi sanoa tuon aikakauden muista toimintasankareista. Kolme Oscar-voittoa, triplasti enemmän ehdokkuuksia ja miljoonittain onnellisia elokuvankatsojia, jotka saivat aikaa kestävän loistavan elokuvan loppuelämäkseen. Niin sain myös minä.

Ei sovi muistella kuinka monta jatko-osaa tai treenimontaasia Rocky on hahmona nähnyt, koska ensimmäinen elokuva on upea elämys jos sille antaa tilaisuuden. Älkää muistelko elokuvan myöhempiä osia vaan aitoa ja alkuperäistä Rockya. Lämmintä, jännittävää ja liikuttavaa elokuvaklassikkoa.

  • 100%
    Rocky - 100%
100%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 119 min
Ohjaaja: John G. Avildsen
Pääosissa: Sylvester Stallone,Talia Shire,Carl Weathers,Burt Young,Burgess Meredith
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1976

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments