elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Legendaarisen "The Wire"-sarjan toinen tuotantokausi on 2000-luvun ehkä parasta televisioviihdettä. The Wire -Season 2

Yksi televisiohistorian parhaimmista sarjoista on yhdysvaltalainen HBO-tuotos nimeltä The Wire, joka on on monimutkainen ja erityisen aidolta tuntuva kertomus elämästä, yhteiskunnasta ja rikollisuudesta Baltimoren lähiöissä. Se on samalla näyttelijöiden, tarinan, ohjaajan ja tunnelman luoma täydellinen symbioosi, jossa hahmojen edesottamuksia jaksaa seurata vallan, väkivallan ja korruption keskellä. Muttei keskipisteessä, koska keskipisteessä on nimenomaan se pieni ihminen, olipa hän sitten rikollisten tai poliisien riveissä; kaikki kuitenkin kusettavat tavalla tai toisella aina, koska se on katujen peliä.

You know what the trouble is, Brucey? We used to make shit in this country, build shit. Now we just put our hand in the next guy’s pocket. – Sobotka

Toisen tuotantokauden tapahtumat sijoittuvat satamaan, jonne saapuu konttilastillinen kuolleita naisia, mutteivat tapahtumat sen takia ala rullaamaan. Kaiken taustalla on amerikkalaispuolalainen kauna kirkon lasi-ikkunoista, kun satamatyöläisille kateellinen ylikomisario Valcheck (niljakas Al Brown) vaatii pikkusieluisesti poliisipäällikkö Burrellia (Frankie Faison) nimittämään erikoisryhmän tutkimaan satamatyöläisten liiton puheenjohtajan toimia. Siitä alkaa mielenkiintoinen tarina, kun turhanpäiväisestä tehtävästä kehkeytyy huomattavasti suurempi vyyhti 14 murhan, huumeiden ja salakuljetuksen takia, vaikkakin todellisuudessa The Wiren toisella tuotantokaudella tarkastellaan taloutta ja ihmisiä rahapulassa, joka pakottaa heidät etsimään vaihtoehtoisia tapoja saada rahaa. Kun siihen yhdistetään päähenkilöiden yksityiselämää ja voimattomuutta aina McNultyn (Dominic West) elämäntapamuutoksesta Stringer Bellin (Idris Elba) liiketoiminnallisiin ongelmiin, on käsissä äärimmäisen mielenkiintoinen kausi, jossa punaista lankaa seurataan mallikkaasti aina välillä rönsyillen puoleen ja toiseen.

It’s all about self-preservation, Jimmy. Something you never learned. – Landsman

Satamaa hallinnoi ammattiyhdistysliikkeen puheenjohtaja Frank Sobotka (kokenut kettu Chris Bauer), jonka perusrehellisen työläisen taustalla häämöttää alati polttava rahantarve miltei keinolla millä hyvänsä. Kun mukana roikkuu koko ay-liikkeen tiimi, oma poika Ziggy (loistavasti onnistuva James Ransone), sekä veljenpoika Nick (kohtuullisen uskottava Pablo Scheiber) on käsissä vyyhti, joka pakenee konstaapeli ‘Beadien’ (Amy Ryan) ulottuvilta nopeasti osin McNultyn, osittain vastenmielisen Valcheckin vaatimuksista. Tuloksena on kuumottava 12 episodin tuotantokausi, jossa aloitetaan pienestä ja päätetään suureen esitellen samalla Baltimoren korruptiota, rikollisuutta, köyhyyttä ja välinpitämättömyyttä hajonneessa kaupungissa.

There were two of them. I was outnumbered. -McNulty [about the two hookers in the sting operation]

Näyttelijät, kuten The Wiressä pitää ollakin, ovat erittäin kovassa vireessä. Dominic West onnistuu taas kerran ärsyttämään kaikkia ollen yhtäaikaa pakkomielteinen auktoriteettien vihaaja ja ongelmien ratkoja. Wendell Piercen murahdellessa vieressä West lataa itsensä poliisiveneestä takaisin Cedric Danielsin (loistava ja läpimurtonsa tekevä, Baltimoressa syntynyt, Lance Reddick) valvovan silmän alle. Koko tiimi on kasassa kun Seth Gilliam (Carver) ja Domenick Lombardozzi (Hauk) lyövät hynttyyt yhteen loistavan Clarke Petersin (Lester Freamon), Sonja Sohnin (Kima) ja Jim True-Frostin (Prez) kanssa. Kun mukaan lyödään Deirde Lovejoyn näyttelemä syyttäjä Rhonda Pearson, nyt kaikkien tuntema, aivan ilmiömäinen Idris Elba (Stringer), sekä joukko muita loistavia näyttelijöitä Paul Ben-Victorin ja Wood Harrisin saattelemana, niin katsoja meinaa jo läkähtyä.

The thing of it is, Lieutenant… Jimmy McNulty, when he ain’t policing he’s a picture postcard of a drunken, self-destructive f-up. And when he is policing… he’s pretty much the same motherfer. But on a good case, he runnin’ in front of the pack. That’s as close as the man comes to bein’ right. – Bunk

Mutta aivan suotta, David Simonin luoman sarjan toinen tuotantokausi on täyttä dynamiittia. Sen tunnelma kerää yhteen kaiken Baltimoren likaisilta kaduilta aina kännisestä ankasta rikollisuuteen ja murhiin. Se on samalla äärimmäisen uskottava sarja, jossa sarjan jokainen hahmo hönkii omaa lumihiutalemaisuuttaan toteuttaen kuitenkin ympäröivän maailman luomaa kuvaa, jossa jokaisen on löydettävä paikkansa tavalla tai toisella. On muutenkin uskomatonta nähdä episodien ohjaajilta malttia tehdä sitä samaa laadukasta toistoa jaksosta toiseen, sillä tuotantokaudella ei nähdä aaltomaista liikettä: onkin kuin toinen tuotantokausi nousee ensimmäisestä episodista alkaen kattoon asti ja pysyy siellä kuin liimattuna.

Niille, joille The Wire (Langalla) on jostain syystä tuntematon sarja, suosittelen nappaamaan sen käyntiin. Toisella tuotantokaudella meno yltyy villiksi draamaksi, jossa Omar (edesmennyt ja sarjassa läpimurtonsa tekevä Michael Kenneth Williams) huijataan peliin mukaan ja jossa D’Angelo kuolee vankilassa. Tuloksena on väkivallalla ja timattisilla nonparelleilla kuorrutettua kultaa, jonka jokaisen ihmisen pitäisi katsella läpi. The Wire kun sattuu olemaan yksi 2000-luvun parhaita, ellei jopa, paras televisio-sarja. Itse en näe sitä pelkkänä televisiosarjana, vaan kulttuurillisena esimerkkinä, josta on itseasiassa kirjoitettu lukuisia kirjoja.

5

Poiminta

Ohjaus: Ed Bianchi, Elodie Keene, Steve Shill, Thomas J. Wright, Daniel Attias, Timothy Van Patten,
Rob Bailey, Ernest R. Dickerson, Robert F. Colesberry
Näyttelijät: Dominic West, Chris Bauer, Paul Ben-Victor, John Doman, Idris Elba, Wood Harris, Deirde Lovejoy, Clarke Peters, Wendell Pierce, Lance Reddick, Amy Ryan, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Domenick Lombardozzi, Jim True-Frost, James Ransone, Pablo Scheiber, Frankie Faison, Lawrence Gilliard Jr., Andre Royo, Michael Kenneth Williams
Genre: rikos, draama, thrilleri
Kesto: 12 episodia
Vuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments