elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vin Dieselin touhut ottavat jo nyt mittaa Steven Seagalin tähdittämistä teoksista. Bloodshot

Olemme tulleet elokuvamaailmassa sellaiseen ajanhetkeen, jossa Vin Dieselin elokuvat tuovat minulle mieleen Steven Seagalin ja ne loputtomat elokuvat, jossa herra Seagal seikkaili pitkin maita ja mantuja nuori nainen kainalossa tappaen kaikki eteen tulevat hahmot, rakennukset ja autot. Samaan zen-tilaan on näemmä päässyt nyt Vin Diesel, joka on ensimmäistä elokuvaansa ohjanneen Dave Wilsonin kanssa sellaisen pläjäyksen, ettei sitä voi oikeastaan pettymättä ja haukottelematta katsoa. Bloodshot onkin suoraan sanottuna paskaa ja aivotonta viihdettä, jota ei edes jaksa pausettaa, mikäli kesken elokuvan täytyy käydä lenkillä, jääkaapilla tai vaikka nukkumassa.

Kuten melkein voi arvata, niin itse elokuva perustuu sarjakuvaan nimeltä Bloodshot (Kevin VanHook). Itse en ole kyseistä sarjakuvaa kuunaan päivänä lukenut, mutta itse elokuvan juoni on kuin videopelistä: Vin Dieselin näyttelemä erikoisjoukkojen sotilas joutuu vaimoineen kiinni ja heidät tapetaan. Sen jälkeen Dieselin hahmo, Bloodshot, herätetään henkiin ja hänelle on annettu kyvyt parantua, iskeä kiinni tietoverkkoon ja lyödä betoseinään halkeamia. Siitä lähtee liikkeelle päättäväinen koston kierre, jota ohjailee Guy Pearcen näyttelemä tohtori Harting, tuo kaikkien hyväntekijä. Pian koko Wilsonin kehnosti ohjaama elokuva liikkuu suurin piirtein lineaarisesti kohti varmaa lopputaistelua hyvän ja pahan välillä, jossa taistellaan räjähdyspilvien tiivistämässä miljöössä.

En ole täysin varma siitä, että kannattaako Wilsonin elokuvan näyttelijöistä paljoa puhua, sillä Vin Diesel toistaa itseään varmastikin jo kymmenennen kerran ja näyttää siltä, että elokuvasta toiseen Dieselin vuorosanat vain vähenevät kuin Seagalilla konsanaan. Se toisaalta on hyvä, sillä muiden näyttelijöiden hahmoille jää enemmän tilaa joko sääliä ja auttaa tai sitten uhota Bloodshotille. Mielellään samassa kohtauksessa. Kun mukaan haetaan perinteiset nörtit istumaan vanhaan pakuun tai sadan näytön ympärille, on kasassa takuuvarma floppi, joka roiskahtaa kasvoille kuin kylmä syyssade Näsijarven reunalla. Tämäkin oli väärin ilmaistu, koska Näsijärvessä on enemmän syvyyttä ja karismaa kuin koko elokuvassa.

Teknisesti Bloodshot on hienosti tehty elokuva, mutta tarinansa ja hahmojensa (ja myös näyttelijäntöiden) osalta kokonaisuus on kaikkea muuta kuin rautaa. Kuten olen jo antanut ymmärtää, niin Dieselin seikkailut muistuttavat malliltaan ja idealtaan Seagalin vastaavia, eikä tällaisesta elokuvasta tavallinen katsoja saa oikeasti mitään irti, sillä tehostekikkailut ja toiminta ovat olleet tusinatavaraa jo vuosikausia ilman kunnollista tarinaa ja sen oikeaoppista esittämistä. Bloodshot ei missään vaiheessa pysty vakuuttamaan katsojaansa mistään muusta kuin siitä, että Netflixistä löytyy varmasti paljon järkevämpääkin katsottavaa.

0.5

Poiminta

Genret: toiminta, sci-fi
Kesto: 109 min
Ohjaaja: Dave Wilson
Pääosissa: Vin Diesel, Eiza González, Guy Pearce, Talulah Riley, Lamorne Morris, Sam Heughan, Toby Kebbell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2020

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.