30 Monedas -Season 1

Kun näin Youtubesta 30 Monedas (30 Coins) HBO-sarjan trailerin, olin jokseenkin mykistynyt. Olisiko nyt tulossa jotain aidosti erilaista suorapalvelutoiston tarinaa, sillä meininki tässä espanjalaisessa sarjassa näytti melkoisen vahvalta; jopa niin vahvalta, että kaikki näytti liian hyvältä ollakseen totta. Onneksi olin osittain väärässä, sillä 30 Monedas on oivallinen kauhusarja, joka pumppaa hypen laukalle heti ensimmäisessä episodissa ja jarruttelee loppua kohden ideoiden loppuessa. Oloni oli ensimmäisen episodin jälkeen vähän kuin olisi istunut Night Visionin maratonyössä nähden todellista “what the fuck”-meininkiä, sillä lehmästä syntyvä vauva ja sen jälkeiset tapahtuvat olivat jotain täysin erilaista, mitä on suoratoistopalveluista tottunut näkemään. Siitä lähti liikkeelle Veikkauksen lottokuponki, kun todellinen kolikonmetsästys-bingo laitetaan laukalle isä Vergaran tahtiin.

Sarjan tarina kertoo Juudaksen 30 hopeakolikosta, jotka keräämällä kolikoiden haltiasta tulee kaikkia mahteja suurempi mahti, jonka rinnalla sarjan mukaan jopa Indiana Jonesissa mainittu Liiton Arkki on lällärikamaa. Tuloksena on sekavaa mittelöä, jossa kaikenmaailman örrömönkiäiset, noita, demoni, kierot papit ja kaikki muutkin etsiskelevät viimeistä (tottakai, viimeistä) kolikkoa unisesta espanjalaisesta pikkukylästä. Kun tähän istutetaan mukaan omia demonejaan pakeneva pappi, puolisonsa menettänyt eläinlääkäri ja vastenhankoisesti kunnanisäksi kruunattu ja eläinlääkäriin ihastuva epäuskoinen mies, on käsissä todellinen seikkailu, jossa peilin sisään hyppääminen on vielä kevyttä kamaa.

Kuten espanjalaisissa toteutuksissa yleensä, on tässäkin tunnetta tai ainakin tunteen rapinaa. Tapahtumien kieltämisestä siirrytään epäuskoisuuteen voltilla ja alastulossa rullaavan ukemin kautta tosiasioiden myöntämiseen. Tuloksena on hyvin sujuvasti etenevä kahdeksan episodin mittainen kauhusarja, jossa Eduard Fernandezin näyttelemä isä Vergara saa kestää oikein kunnon kurmottamista. Ja onhan papilla omiakin luurankoja kaapissa, kun alttarin takaa löytyy oma asevarasto ja nyrkkeilysäkkiä hakataan innokkaasti aamuin illoin. Mukaan pyllähtää alusta asti asioihin uskova eläinlääkäri Elena (Megan Montener), joka haastaa Vergaran mukaan pirulliseen kolikkoseikkailuun. Kun sarja kuulostaa kuin Hugon televisiopeliltä, niin mukaan pyllähtää vaimonsa Merchen (Macarena Gomez) kanssa pyörittävä Paco (Miguel Angel Silvestre), joka hurahtaa leikkiin (ja kylän eläinlääkäriin) täysillä mukaan.

30 Monedas on hyvin tehty ja otteessaan melko hyvin pitävä sarja. Siinä vaiheessa kun hämähäkkipoika repii ambulanssin katon auki ja seonnut äitipuoli ripustaa miehet kattoon kuin hämähäkkikuningatar, voi katsoa todeta katsovansa viimeinkin jotain uutta ja erilaista. Tai no, uutta ja uutta, mutta jotain, missä asioita edes yritetään kuvata tarinan, kuvauksen ja roolihahmojen kautta kauhun elementtejä käyttäen. Valitettavasti sarjalla on omat epäloogiset ongelmansa erityisesti Silvestren näyttelemän Pacon kanssa, jolla on oma uniikki kykynsä joutua ongelmiin (tai aiheuttaa niitä) jatkuvalla syötöllä. Sen lisäksi sarjan aloitus on kertakaikkiaan niin väkevä, ettei se pidä samaa tahtia mitenkään yllä päätös-episodiin tultaessa, vaan tuloksena on vain verinen maratoni papiston taputtaessa tahtia.

Kauhun ystäville 30 Monedas on katsomisen arvoinen sarja, mutta perheen pienimmille se ei ehdottomasti sitä ole, ellei vanhempi halua selittää lapselleen peilistä tulevaa mörköä, tulta syöksevää demonia ja kaiken maailman muita ökkömönkiäisiä parhain päin. Parhaimmillaan sarja on kuitenkin hyvälaatuinen eurooppalainen tuotos, jonka katsomista ei pidä missään tapauksessa hävetä ja lisää tähtiä se saisi, mikäli sarjan tunnelmaan olisi saatu vielä tummempi ja mystisempi sävy. Suosittelen varauksin!

3.5

Poiminta

Genret: kauhu, fantasia, draama
Ohjaajat: Álex de la Iglesia
Pääosissa: Eduard Fernández, Miguel Ángel Silvestre, Cosimo Fusco, Manolo Solo, Megan Montaner, Macarena Gómez
Valmistusmaa: Espanja
Pituus: 8 episodia
Valmistusvuosi: 2020

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments