John Wick

Keanu Reeves on kulkenut pitkän matkan teinikomedioista romanttisiin draamoihin ja aina Matrixin kautta B-luokan toimintapätkiin. Hieman pökkelöllä olemuksella varustettu Keanu on kuitenkin mies paikallaan juuri tässä viimeisimmässä genressä ja mies on hyvää vauhtia pääsemässä siihen samaan jamaan missä Liam Neeson, Denzel Washington, Nicholas Cage ja monet muut ikääntyvät starat ovat. Mutta eipä siinä, itse ainakin näin vanhana Van Damme, Stallone ja Seagal fanina toivotan aina tervetulleeksi tällaiset elokuvat jos vain juoni jollain tavalla rullaa ja ikärajaa ei olla lipputulojen toivossa laskettu. John Wick onkin tämän suhteen jälleen piristävä pläjäys toimintamarkkinoille ja vaikka juoni on vähintäänkin ohkainen niin kerrankin kostojalalle lähtevän päähenkilön motiivi on lähellä omaa sydäntä.

Mutta jos näyttelijät ovat niin sanottua tuttua kaartia, niin samaa ei voida sanoa ohjaajasta. Itse en ollut kuullutkaan sellaisesta miehestä kuin Chad Stahelski ennen tätä ja kun miehen historiaa hieman tutkin niin John Wick elokuva tuntuu hyvinkin miehelle sopivalta genreltä. Stahelski on nimittäin ihan ihka-aito martial art mies joka teki stunt-koordinaattorin hommia kaikissa 80-90 luvun toimintapätkissä ja löysi lopulta itsenstä Matrix elokuvien stunttiporukasta ja tästä päästäänkin sopivasti ohjaajan ja pääosanäyttelijän yhteistyöhön. John Wick on Stahelskin ensimmäinen ohjaus, joten ei ole vaikeata arvata että Keanulla on ollut jotain tekemistä tämän ohjaustyön valmistumisen kanssa. Mutta entä itse tarina?

Noh, John Wick on sitä itseään oikein isolla kouralla. Perinteinen kostotarina jossa roistot ryppyilevät väärälle miehelle ja tulevat huomaamaan sen sillä raskaimmalla tavalla. John Wick on nimittäin venäjän mafian entinen palkkatappaja joka arvatenkin löysi rakkauden ja jättäytyi pois hommista. Tarina ei sentään ihan niin kliseinen ole että vaimo saisi surmansa ja tätä lähdettäisiin kostamaan, vaan tähän on saatu juuri edellä mainittu omaa sydäntä lähellä oleva motiivi. Nimittäin vaimo kuolee ihan luonnollisesti pitkäaikaiseen sairauteen, mutta hän antoi viimeisenä tekonaan Johnille pieni beaglen pennun johon John tietenkin hieman vastahakoisesti kiintyy. Sattuu kuitenkin niin ikävästi että pienten sattumusten kautta venäjän mafian lellikkipoika päättää ryöstää huoltiksella tapaamansa Johnin tietämättä kuka tämä on ja tässä talonvaltauksessa he brutaalisti tappavat Johnin koiran. Kaiken muun mies olis varmaan kestänyt, kuten auton menetyksen ja niin edelleen, mutta että koiranpennun menivät tappamaan. Vähemmästäkin helvetti repeää, ja tästä alkaakin teurastus joka päättyy virtaavaan vereen ja ruumiskasaan.

John Wick on mielestäni hieno elokuva. Mafiapomona heiluva Nyqvist on mies paikallaan ja hänen häviäjäpoikaansa mies pieksee huoletta kun kuulee kenen auton menivät viemään. John ei paljoa selittele ja salamurhaajien kilta kumartaa tämän tehotappajan suuntaan sen verran että mafia ei kummoisia apuvoimia saa puolelleen. Elokuvan hienoin kohta tulee kuitenkin siinä vaiheessa kun Nyqvistin esittämä Tarasov kertoo että lapsille kerrottavassa kummitustarinassa oleva “boogie man” on ihan housu, koska John Wick oli mies joka tappoi tämän mörön. Keanu on kyllä edelleen hyvässä lyönnissä ja miestä kaatuu kyllä komiasti. Tarinan kliseisyydestä voidaan hieman rokottaa pisteitä, mutta aina välillä on hyvä katsoa tällaisia suoraviivaisia elokuvia jotka eivät yritä olla mitään enempää kuin ovat.

“They call him Baba Yaga. Well John wasn’t exactly the Boogeyman, he was the one you send to kill the fucking Boogeyman”

John Wick
  • 78%
    Elokuva - 78%
78%

Poiminta

Genret: jännitys, toiminta
Kesto: 104 min
Ohjaaja: Chad Stahelski
Pääosissa: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 years ago

Puskista tullut elokuva, jossa on menoa ja meininkiä. Sopii hyvin omalla tavallaan comeback-elokuvaksi Reevesille ja muutenkin yllättää, sillä kyseessähän on muistaakseni indie-leffa. 4/5p