elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Braveheart XV-vuotis Blu-ray juhlajulkaisu Braveheart XV-vuotis Blu-ray juhlajulkaisu
4.5
Elokuva Yksi aikakautemme hienoimmista historiallisista elokuvista on saanut vihdoin arvoisensa julkaisun blu-rayn muodossa. Sankarillinen tarina William Wallacesta Skotlannin vapaustaistelijana on jotain niin hienoa ja... Braveheart XV-vuotis Blu-ray juhlajulkaisu

Elokuva

Yksi aikakautemme hienoimmista historiallisista elokuvista on saanut vihdoin arvoisensa julkaisun blu-rayn muodossa. Sankarillinen tarina William Wallacesta Skotlannin vapaustaistelijana on jotain niin hienoa ja aitoa, että ei voi kuin ihmetellä kuinka Mel Gibson sai tällaisen mestariteoksen aikaiseksi. Heti perään täytyy tosin todeta, että vaikka Braveheart on heittämällä miehen paras ohjaus- ja näyttelijätyö tähän mennessä, niin en usko että hän koskaan tulee ylittämään tätä suoritusta. Toisaalta hänen ei tarvitsekaan tätä ylittää, koska kerrankin käsissämme on jotain ainutlaatuista. Mutta mikä tekee tästä elokuvasta niin hyvän ?

Vastaus saattaa yllättää, sillä se ei ole yksin Mel Gibson, vaan se joukko joka miehen apuna hääräsi tässä projektissa. Ehkä suurimpana menestystekijänä on Randall Wallacen kirjoittama tarina, jota Gibson toki muokkasi pitkin elokuvaa, mutta tarina toki juonsi juurensa syvälle Skotlannin historiaan. Väittely Willian Wallacen olemassaolosta on periaatteessa turhaa, sillä mies elää niin vahvasti Skoltlannin kansantaruissa, että legenda on olemassa riippumatta todellisuudesta. Dokumentteja Wallacen olemassaolosta on toki olemassa joten ihan tuulesta temmattu hahmo ei toki ole kyseessä. Mutta kuten hyvään tarinankerrontaan kuuluu, kaikkea pitää hieman värittää ja liioitella, jotta saadaan mukaansatempaava tarina aikaiseksi, ja siinä tottavie Randall Wallace ja Gibson onnistuivat.

Loistavan tarinan lisäksi myös koko kuvausryhmä ja muut näyttelijät olivat luomassa tästä elokuvasta ikimuistoista. Gibson tekikin viisaasti, kun kiinnitti konkari David Tomblinin apulaisohjaajaksi, sillä tämä mies oli ollut mukana niin alkuperäisissä Tähtien sodissa, Indiana Jones-elokuvissa, kuin Teräsmiehissä, Omenissa, Gandhissa ja niin edelleen. Toinen ratkaiseva tekijä oli tietenkin kuvaaja, joka on vastuussa aivan julmetun hienoista maisemista ja kuvaustyylistä, eli John Toll. Ja ehkä kaikkein merkittävämmässä roolissa sitten ohjauksen on ollut tietenkin aivan järkyttävän hyvän scoren tehnyt James Horner, jonka musiikki liimaa loisteliaasti elokuvan kohtaukset yhteen ja antaa niille niin läsnäolevan tunteen, että aikuiset miehetkin vetistelevät elokuvan aikana.

Mutta mitä kaikki olisikaan ilman loistavia näyttelijöitä? Vaikka Gibson on tämän elokuvan sydän, niin ei hän yksin tätä kolmen tunnin eeposta pystyisi kuitenkaan kantamaan. Wallacen rakkauden kohdetta Murronia näyttelevä Catherine McCormack tekee lyhyen, mutta tunteikkaan esiintymisen, joka loistavasti luo pohjan koko tarinalle. Wallacen kylän muita miehiä ja sotureita esittävät aidot skotit ja irkut ja se tuo aina oman mukavan autenttisuuden tunteen kohtauksiin. Brendan Gleeson on suorastaan järkyttävän hyvä Hamishin roolissan, ja hänen isäänsä Campbellia näyttelevä James Cosmo on kuin suoraan ylämailta revitty viikinkien jälkeläinen. Mutta ei sovi myöskään unohtaa Edward I:stä näyttelevää Patrick McGoohania, jonka kylmän viileä esitys armottomasta Englannin kuninkaasta hakee vertaistaan. Kuningasperheen kauniimpaa puolta, prinsessa Isabellaa esittävä Sophie Marceu on myös todellinen Ranskan lahja elokuville.

Braveheart todella raivasi itselleen paikan elokuvahistoriassa viidellä Oscar-voitollaan, joista tärkeimpinä olivat ehkä paras ohjaus, kuvaus ja elokuva. Mel Gibson näytti kaikille epäilijöille kykynsä ja nosti itsensä irti Martin Riggsin ja Mad Maxin rooleista. Tämän elokuvan vahvimmiksi piirteiksi nouseekin eräänlainen viimeinen autenttisuuden tavoittelu, jossa tietokone-efekteillä ei ole sanan sijaa. On julmetun hienoa nähdä oikeita statisteja toistatuhatta kappaletta pitkin Skotlannin nummia mättämässä toisiaan taistelukohtauksissa, joissa jopa katsojille tulee hiki. Ei ollut huolta ikärajaleikkauksista, vaan taistelut olivat juuri niin brutaaleja kuin ne olisivat oikeasti olleet. Gibson sai suhteillaan vapaat kädet tehdä tämä elokuva ja se näkyy lopputuloksessa, joka on loppumetreille asti kiinnostava ja tunteikas tarina. Elokuva, joka ei anna katsojan mielenkiinnon herpaantua hetkeksikään ja lopun “Freedom”-huudon jälkeen harvalla katsojalla pysyy enää silmät kuivana.

Kuva

Tämä uudelleen masteroitu Blu-ray-julkaisu näyttää vanhalle DVD-julkaisulle pyllyä. Kuva on restauroitu niin uskomattoman hienoksi, että katsojalla putoaa leuka lattiaan. Full HD kuva on jotain todella ällistyttävää, sillä värit ja kontrastit ovat niin aidonoloisia, että hävettää. Skotlannin henkeäsalpaavat maisemat tuodaan esille juuri niin hienoina kuin ne todellisuudessa ovat, ja suurissa massakohtauksissa kerrankin nähdään yksityiskohtaisen tarkasti jokaisen statistin hampaat ja maalaukset. Veri lentää aidon värisenä ja nummet ovat häkellyttävän vihreitä. Muutamassa yökohtauksessa on havaittavissa pientä pehmenemistä, mutta nämä kohtaukset ovat niin vähissä että ne eivät haittaa yhtään. Rakeisuutta ei ole oikeastaan ollenkaan ja kirkkaus on säädetty niin autenttiseksi kuin mahdollista. DNR:ää on muutamissa kohdissa havaittavissa, mutta se on onneksi niin vähäistä, että näyttelijöiden ihot eivät muutu vahamaisiksi vaan ovat rosoisuudessaan ja likaisuudessaan hyvinkin aitoja. Tämä elokuva kelpaa helposti referenssinäytteeksi BD:n esittelyissä ja 15 vuoden ikä ei voisi vähempää näkyä tässä julkaisussa.

Ääni

Myös ääniraita on saanut uuden kohtelun, ja sitä on paranneltu joiltain osin. Toisin kuin kuva, ääniraita oli alkuperäisessä DVD-julkaisussa jo hyvä, mutta ainahan löytyy jotain paranneltavaa. Skotlannin metsien ääniä oli paranneltu ja läsnäoleva tunne on huomattavasti voimakkaampi tässä BD:ssä. Myös taistelujen äänet kuuluvat joka puolelta huonetta, ja katsoja todella tuntee olevansa keskellä tapahtumia. Äänen dynamiikka on huikeaa luokkaa ja oikeilla laitteilla voidaan kuulla niin pöytien narinat, hevosten hengitykset kuin vastapainona mahtavat huonetta järisyttävät tärinät kun ratsuväki painaa päälle. Aivan täysiin pisteisiin ei kuitenkaan päästä, sillä ääniraidassa olisi voitu käyttää myös aivan niitä alimpia rekistereitä, sillä muutamassa kohtauksessa olisin odottanut eräänlaista äänetöntä jyrinää. Kaikesta huolimatta ääniraita on lähes täydellinen ja sillä kelpaa häiritä naapureita.

Ekstrat

Tähän kahden levyn julkaisuun oli saatu mukaan mukavasti extroja, joista toki suurinosa oli nähty jo DVD-julkaisun special editionissa. Eli sen suhteen ei mitään uutta, mutta muuten extrat ovat siis todella kattavat. Näyttelijöiden haastattelut ja William Wallacesta kerrotut dokumentit ovat todella informatiivisia ja niissä päästään paneutumaan mieheen myyttien takana. Myös elokuvan making of, on normaalia laajempi johon on koostettu niin vuoden 1994 kuin 2000-luvun haastatteluja Gibsonilta, tuottajilta ja muilta näyttelijöiltä. Kulissien taakse siis päästään mukavan paljon, eikä dokumentti ole kokonaan vain toisten selkään taputtelua, vaan siitä löytyy ihan kaikenlaista asiaa.

  • Ääni
  • Extrat
  • Elokuva
  • Kuva
4.6

Summary

Genret: draama,sota,toiminta
Kesto: 178 min
Valmistusvuosi: 1995
Aluekoodi: 1
Ääniraita: DTS HD Master Audio 5.1 / englanti
Kuvaformaatti: Anamorphic Widescreen 2.35:1
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja. Kuulovammaisille: englanti
Extrat: Ohjaaja Mel Gibsonin kommenttiraidan, BonusView* -kuvakommenttiraidan: “William Wallace’s World “, Interaktiivisen kartan: “Battlefields of the Scottish Rebellion”, Koosteet: “Tales of William Wallace” ja “A Writer’s Journey “, Kuvagallerian, 3-osaisen dokumentin: “Alba Gu Brath! The Making of Braveheart “, Haastatteluja
Ikäraja: K15
Julkaisija: FS Film

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments