elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Enterprisen miehistö on toipunut loistavasti edellisen elokuvan borgien hyökkäyksestä, mutta suurempi ongelma onkin siinä mitä Star Trek-elokuvat voisivat vielä tarjota katsojalle, joka on nähnyt...

Enterprisen miehistö on toipunut loistavasti edellisen elokuvan borgien hyökkäyksestä, mutta suurempi ongelma onkin siinä mitä Star Trek-elokuvat voisivat vielä tarjota katsojalle, joka on nähnyt jo seitsemän kautta uuden sukupolven seikkailuja sekä kaksi elokuvaa, joista toinen oli lähes täydellinen Trek-elokuva. Vitsi piileekin siinä, että yhdeksättä elokuvaa, Star Trek: Kapina, on lähdetty ihan selkeästi tekemään suuremmalle yleisölle, jotka eivät välttämättä ole nähneet kaikkea mitä Next Generation on vuosien varrella tarjonnut.

Picard on lainannut Dataa liiton käytettäväksi salaiselle tehtävälle, missä hän avustaa eräällä alueella, Briar Patchissa asuvien Ba’kujen tutkimista. Yllättäen Data kuitenkin sekoaa, ja paljastaa liiton jäsenet Ba’kuille ja ottaa heidät panttivangeiksi. Tässä vaiheessa katsojat voivatkin ihmetellä, että mitä ihmettä on oikein tapahtumassa? Amiraali Dougherty pyytää Datan entiseltä esimieheltä Picardilta ohjeita Datan taltuttamiseen, mutta Picard haistaa palaneen käryä ilmassa ja matka kohti Ba’kujen kotiplaneetta voi alkaa. Paikalle saavuttuaan Enterprisen miehistö Picardin ja Worfin johdolla pian tajuavatkin asioiden oikean laidan ja Datakin saadaan palautettua täyteen toimintakuntoon.

Elokuvan nimi, Kapina, kuvaa loistavasti sen aihetta. Kapina on tahdiltaan huomattavasti seesteisempi kuin First Contact ja tämä elokuva tuokin jälleen eettiset ja moraaliset pohdinnat katsojan ulottuville. Son’a on rotu, jonka ikää ei voi suoriltakäsin arvioida, mutta he yrittävät pitää naamansa kireinä ja elimistönsä toiminnassa mitä mielenkiintoisimmilla välineillä. He ovat kuitenkin kuolemassa, ja koska tähtiliitossa päättäjiltä ovat munat alkaneet putoilla, on liitto päättänyt ottaa Son’aat liittolaisikseen ja ryhtyä vähintäänkin arvelluttaviin toimiin ystävyyden ylläpitämiseksi. Son’at ovat nimittäin huomanneet, että Ba’kut näyttävät huomattavasti nuoremmilta kuin he ovatkaan, ja itseasiassa Ba’kut eivät ole vanhentuneet päivääkään moneen sataan vuoteen.

Planeetalla on nimittäin alue, joka aiheuttaa sellaista säteilyä kaikille elämänmuodoille, että vanhenemisprosessi hidastuu, ja ajoittain kääntyy jopa negatiiviseksi. Ei siis olekaan vaikea arvata, että niin Amiraali Dougherty yhdessä liiton ja Son’a-rodun kanssa haluaisi tuon planeetan voimarat käyttöön, sillä Ba’kuja on vain noin 600 ja ikuinen elämä kuulostaa aivan liian houkuttelevalta. Asiassa on vain yksi mutta: Enterprise-E ja sen järkähtämätön miehistö. Insurrection onkin jälleen hyvin mielenkiintoinen elokuva aiheesta, jossa pureudutaan perimmäisten kysymysten äärelle, ja siihen, onko ihmiskunta oppinut mitään niiden vuosisatojen aikana kun edellisen elokuvan ensi-kontakti koettiin, vai onko vallan ja voiman tuoma mahti viemässä ihmiset jälleen turmiolliselle poluille.

Picard näkeekin, että olisi moraalisesti väärin häätää Ba’kut pois alueelta ja ehkä planeetan nuorentavan vaikutuksen takia mies ryhtyykin kapinaan itse liittoa vastaan. Jälleen elokuvan pääpaino keskittyy Picardiin ja Dataan, mutta onneksi ruutuaikaa saavat tasaisesti koko muukin ydinmiehistö. Itseasiassa ohjaaja Frakes vie Rikerin hieman uusille vesille roolinsa suhteen. Estotonta käyttäytymistä Troita kohtaan ja ennenkaikkea Enterprisen johtamista huimassa avaruustaistelussa samalla kun Picard käy omaa taisteluaan planeetan pinnalla. Riker omaa ajoittain jopa Kirkmäisiä piirteitä manöövereissään ja miehen taistelustrategiat ovat ajoittain jopa epäsovinnaisia tähtiliiton upseerille. Son’at saavatkin huomata, että Enterprise-E ei ole mikä tahansa tähtialus.

Kaikesta huolimatta elokuvan tempo on ajoittain jopa loistava. Sopivat suvantokohdat ja humoristiset heitot klingonien puberteetista ja Datan loogillisuudesta tuovat tarvittavaa kontrastia huimille taisteluille niin avaruudessa kuin planeetalla. Kuitenkin yksi asia tässä elokuvassa tökkii. Jos katsoja on seurannut itse sarjaa tai edes joitain edellisiä elokuvia, niin tämän elokuvan juoni on vain aivan liian heppoinen. Tarina kansasta, jota Enterprise puolustaa sopisi vaikka tuplajaksoksi itse tv-sarjaan, mutta ei elokuvaan, sillä lähes kaikissa Star Trek-elokuvissa mittakaava ja mahtipontisuus ovat vain olleet aivan toisissa sfääreissä. Älkää käsittäkö väärin, sillä ei tämä huono elokuva ole, mutta ainakin näin Trek-fanille aivan liian tavanomainen.

3.5

Summary

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Jonathan Frakes
Pääosissa: Anthony Zerbe,Brent Spiner,Donna Murphy,F. Murray Abraham,Gates McFadden,Jonathan Frakes,LeVar Burton,Marina Sirtis,Michael Dorn,Patrick Stewart
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1998

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments