elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Varoitus! Arvostelu saattaa sisältää spoilereita! Roman Polanskin, jonka tunnetuin ohjaustyö nyky-yleisölle lienee Pianisti, ohjaama okkultistinen ja jännittävä elokuva, Yhdeksäs portti (The Ninth Gate), on...

Varoitus! Arvostelu saattaa sisältää spoilereita!

Roman Polanskin, jonka tunnetuin ohjaustyö nyky-yleisölle lienee Pianisti, ohjaama okkultistinen ja jännittävä elokuva, Yhdeksäs portti (The Ninth Gate), on mielestäni aliarvostettu teos. Arturo Pérez-Reverten romaaniin perustuva Ninth Gate on oikeastaan Johnny Deppin loistavaa näytöstä muiden mainioiden näyttelijöiden tukemana. Sivuuttaa ei voi myöskään elokuvan loistavaa tarinaa ja eritoten tunnelmaa, joka liimaa katsoja-paran penkkiinsä kiinni yli kahdeksi tunniksi. Pehmeän ja tummahkon kuvauksen sekä Wojciech Kilarin täydellisesti elokuvaan sopivan musiikin lisäksi tarinan elementteihin kuuluvat yliluonnolliset asiat alkavat hyppimään jossain vaiheessa Deppin näyttelemän Dean Corson silmille saaden obsession miehen ja salaperäisen kirjan, “The Nine Doors To the Kingdom of Shadows”:in, välille.

“Liana Telfer: Don’t fuck with me!
Dean Corso: I thought I just did.”

The Ninth Gate on erittäin moniulotteinen elokuva: sen tarina kietoo ympärilleen kuin anaconda ja vuorosanat ovat vaihteeksi niin nokkelia kuin sopivan salaperäisiäkin. Elokuvaa tarkemmin seuranneelle itse Ninth Gate alkaa avautumaan paremmin: Polanski onkin maalannut ruudulle mysteereitä ja arvoituksia, joihin tipahtelee vinkkejä pitkin elokuvaa. Se, mikä elokuvassa on selvää, on eteneminen: alussa Dean Corsoa vie eteenpäin ahneus ja kenties uteliaisuuskin, mutta loppua kohti mentäessä kirja viekin Corsoa. Pikkuhiljaa tapahtuva suunnanmuutos onkin käsinkosketeltava ja toisaalta lisää kysymyksiä herättävä. Kuka ja millainen mies Dean Corso loppujen lopuksi onkaan?

Kaikesta mielenkiintoisista mysteereistä huolimatta elokuvan suurin mysteeri lienee kuitenkin Emmanuelle Seignerin näyttelemä ja nimettömäksi jäävä “The Girl”. Monet katsojat varmasti ajattelevat Seignerin hahmon olevan piru itse, mutta monissa keskusteluissa on ehdotettu, ettei The Girl välttämättä ole paholainen. Yliluonnollisia kykyjä selvästi hallitseva ja suorastaan pelottavan intensiiviset silmät omaavaa The Girliä on verrattu monissa keskusteluissa joko Babylonian huoraan (Whore of Babylon) tai sitten jonkinasteiseen suojelijaan, joka suojelee Yhdeksän portin salaisuutta. Elokuvan viittaukset tosin viittaavat Ilmestyskirjassakin mainittuun huoraan: Corson metsästämät piirrokset piirtävät naiseen, joka ratsastaa monipäisellä lohikäärmeellä -aivan kuin Babylonian huora. Sitten tuleekin merkillinen oivallus: voisiko Pérez-Reverte kirjassaan ja Polanski elokuvassaan tarkoittaa sitä, että Corso on antikristus tai jopa itse paholainen, sillä Babylonian huora symboloi yleensä suurinta pahaa.

Kysymykset ja tulkinnat jäävät silti Polanskin elokuvassa roikkumaan ilmaan. Juuri sen -ja hyvien näyttelijöiden- ansiosta The Ninth Gate kestääkin niin monta katselukertaa. Uusia piirteitä, sekä pieniä vihjeitä löytyy elokuvasta roppakaupalla ja Corson matka Yhdeksän portin lähteille on kerta kerralta yhtä kutkuttava. Kun mukaan lyödään loistavan roolin tekevä Frank Langella itsepintaisena keräilijä-miljönäärinä sekä nuorekkaalta näyttävä Lena Olin, on kasassa hypnoottinen sukellus mielikuvituksekkaalle matkalle, jossa päämääränä on löytää salaperäinen kirja. Lopulta kuitenkin kaikki kääntyy täysin päälaelleen, sillä kyse ei olekaan kirjasta, vaan Deppin näyttelemästä Corsosta. Obsessio, jota kohtalon langat ohjaavat, aiheuttavat lopulta sellaisen poltteen, ettei siitä ilman ruumiita selviä.

  • 100%
    Yhdeksäs portti - 100%
100%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 133 min
Ohjaaja: Roman Polanski
Pääosissa: Johnny Depp,Frank Langella,Lena Olin,Emmanuelle Seigner,Barbara Jefford,Jack Taylor,José López Rodero
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Ranska,Espanja
Valmistusvuosi: 1999

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments