elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tokmanniketjun Sysmän sivuhaarassa vieraillessani kätösiini tarttui ilmais-VHS tästä vuonna 1994 valmistuneesta romanttisesta sotadraamasta Legends Of The Fall. Näin elokuvan joskus 90-luvun lopulla enkä pitänyt...

Tokmanniketjun Sysmän sivuhaarassa vieraillessani kätösiini tarttui ilmais-VHS tästä vuonna 1994 valmistuneesta romanttisesta sotadraamasta Legends Of The Fall. Näin elokuvan joskus 90-luvun lopulla enkä pitänyt sitä muuna kuin typeränä “tyttöjen elokuvana”. Onneksi nyt vanhempana, viisaampana, komeampana ja muutenkin enemmän paskaa puhuvampana elokuvaharrastajana olen alkanut katsomaan takavuosien inhokkejani uusin silmin.

Legends Of The Fall, tai juonen erittäin lyhyesti summaava kioskikirjallisuutta muistuttava suomennos Intohimon Tuulet, kertoo eeppisen tarinan eversti William Ludlowsta [Anthony Hopkins] sekä hänen kolmesta pojastaan Tristianista [Brad Pitt], Alfredista [Aidan Quinn] sekä Samuelista [Henry Thomas], joita isä William suojelee asepalvelukselta, sisällissodalta sekä hallitukselta perustamalla tilan Montanan erämaahan kauas kaikesta hälinästä. Veljeksillä näyttää olevan rikkoutumattoman tuntuinen suhde toisiinsa kunnes nuorin poika Samuel palaa tilalle vuosien jälkeen opiskeluidensa parista tuoreen kihallunsa Susannahin [Julia Ormond] kanssa. Pian vanhin poika Alfred huomaa olevansa ihastunut Susannahiin ja kaikki alkaa mennä todella huonosti kun Alfred huomaa Susannahin olevan ihastunut Tristianiin, eversti Ludlowin kapinalliseen suosikkipoikaan. Veljeksien listautuessa sotimaan Eurooppaan epäilyt ja kateus aiheuttavat välienselvittelyä.

Juoni haiskahtaa taatusti kokeneemmankin konkarin sieraimiin suuren luokan pilailulta sekä pohjattomalta segmentiltä suoraan Kauniista ja Rohkeista. Tämän totesin itsekkin jo monta vuotta takaperin. Elämää vasta muutaman vuosikymmenen nähneenä pystyn silti sanomaan ,että juonen uskomattoman tunnesooloilun takaa löytyy kuitenkin hyvä pointti, sillä minun sekä oman lähipiirini tarinoista saisi monta tämäntyylistä elokuvaa täysin uskomattomilla twisteillä ja eksoottisilla mausteilla. Legends Of The Fallista saa uskomattoman paljon irti. Hyviä näyttelijäsuorituksia, suuria tunteita, mietteitä, kauniita maisemia, onnistunutta kuvausta, leikkausta, ohjausta ja musiikkia. Jopa Brad Pittin maine pelkkänä tyttömagneettina alkaa tuntua kohtuullisen typerältä, koska miehellä on lahjoja näytellä. Joku toinen, minua taatusti ytimekkäämpi arvostelija sanoi joskus, että Brad Pitt on elokuvassa kauniimpi kuin hänen vastanäyttelijättärensä Julia Ormond.

Ohjaaja Edward Zwickin filmografiasta löytyy oivia elokuvia eikä Legends Of The Fall näytä siinä porukassa lainkaan hassummalta. Kuvaajana toimiva John Toll on osoittanut myös muilla elokuvillaan kuten Braveheart ja Thin Red Line olevansa hyvä työssään. Musiikintekijä James Horner on oma lukunsa mielipiteitä jakavana suuria tunteita musiikillaan aikaansaavana säveltäjänä. Score ei jauha ja pauhaa vaan elää omaa rauhallista elämäänsä.

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään loistava elokuva vaikka, ehkä kaikki edellä kirjoittamani siihen viittaakin. Juoni kompuroi muutamassa kohdassa ennalta-arvattavasti ja elokuva loppuu liian positiivisissa merkeissä saaden aikaan vaikutelman, että vaikka elämässä menisikin asiat todella huonosti on aina jotain iloitsemisen ja taistelemisen arvoista. Tunneskaala on huima ja kyllä siitä kaikesta välittyy väkisinkin osa katsojaan vaikka olisi kuinka tunteeton ja kylmä persoona.

  • 60%
    Intohimon Tuulet - 60%
60%

Poiminta

Genret: draama,sota,western
Kesto: 133 min
Ohjaaja: Edward Zwick
Pääosissa: Brad Pitt,Anthony Hopkins,Aidan Quinn,Julia Ormond,Henry Thomas
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
2 years ago

Ihana elokuva , mutta surullinen. Voisin katsoa vaikka kuinka monta kertaa leffan. Jokainen näyttelijä teki mahtavan suorituksen . Varsinkin Pitt❤️