Andalusialainen koira

Un chien andalou (1929) lienee suurelle yleisölle tuttu lähinnä kamalasta tv-mainoksesta, vaikka kyseessä on yksi elokuvahistorian suurista klassikoista. Luis Bunuelin ensimmäinen ohjaustyö on maalari Salvadorin Dalin kanssa luotu surrealistinen trippi, joka on vaikuttanut lukemattomiin elokuvantekijöihin. Taiteenmuodon alkuaikoina tehtyjen filmien katselu avaa monessakin mielessä elokuvan ystävän silmät, sillä yhtymäkohdat modernimman elokuvan tekijöihin ovat paikoitellen todella räikeitä. Tim Burton on omaksunut saksalainen ekspressionismin ja etenkin Das Cabinet des Dr. Caligarin (1920) visuaalisen ilmeen lähes sellaisenaan. David Lynchin ja Bunuelin surrealismin kytkös on lähes yhtä silmiinpistävä, vaikkakin Lynch on korvannut yhteiskuntakritiikin painajaisilla.

Tässä elokuvassa Bunuelille melko tyypillistä edellämainittua yhteiskuntakritiikkiä ei kutenkaan ole, ja hyvä niin. Surrealismin ja Bunuelin varhaiskauden toinen merkkiteos L’Âge d’or (1930) kaatuu meikäläisen kirjoissa nimenomaan vaikeaselkoiseen, sirpalemaiseen juoneensa ja osittain myös porvarillista ja kirkollista yhteiskuntaa kriittisesti tarkastelevaan symboliikkaan. Taitelijoiden tajunnanvirran mukana trippailun sijasta elokuvasta tulee aivovoimistelua, epäonnistumiseen tuomittu yritys ymmärtää tekijöiden sanoma. Kokemus kompastuu omaan nokkeluuteensa.

Andaloun ”merkityksen” etsiminen sen sijaan on erittäin viihdyttävää, väärää vastausta kun ei ole. Ohjaaja tiettävästi nauroi tulkintojaan esittäneille katsojille, olihan Bunuelin ja Dalin tarkoituksena nimenomaan tehdä järjetön elokuva. Tässä tapauksessa sarja irrallisia kuvia siis todellakin on vain sarja irrallisia kuvia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tulkitseminen olisi mahdollista ja hauskaa. Elokuvan lyhyt muoto mahdollistaa sen katsomisen yhä uudelleen ja uudelleen, jolloin symboliikan kanssa saa helposti aivonsa solmuun. Tarkoituksena ei olekaan elokuvan ”ymmärtäminen”, vaan siitä nauttiminen. Jokainen katsoja vetää mielipuolisesta kuvastosta erilaisen johtopäätöksen, eikä yksikään mielipide ole toista huonompi tai parempi. Surrealismin suurin ilo piileekin mahdollisuudessa loputtomiin keskusteluihin muiden aiheesta innostuneiden ihmisten kanssa. Surrealismi on tulkitsijoiden taivas ja helvetti.

  • 95%
    - 95%
95%

Tiedot

Genret: fantasia, lyhyt
Kesto: 97 min
Ohjaaja: Luis Buñuel
Pääosissa: Pierre Batcheff,Simone Mareuil
Valmistusmaa: Ranska
Valmistusvuosi: 1929

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Elokuvan pitääkin olla kuin uni. 5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Aikaansa edellä ja symboliikka tulviva teos on kyllä kunnioitettava, mutta itse en pahemmin perusta siitä elokuvana, varsinkin silmäkohtaus on saanut minut välttelemään teosta kuin ruttoa.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Kuviksen tunneilla aikoinaan tämä katottiin ja aika psykedeelistä settiähän tämä oli.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

good material.

antihörhö-hörhö
antihörhö-hörhö
16 years ago

taiteellista paskaa.

Ohikulkija
Ohikulkija
18 years ago

Unohtumaton uni. Ryöpsähtelevää tajunnanvirtaa ja hienoja kuvia. 5p

ilmeinen
ilmeinen
18 years ago

Tulkintasi tulkinnoista on tunteeton. Mozartkin nauroi antiikin marmorikuulia piereskeleville patsaille. Silmän kahtia leikkaaminen järkytti varmasti aikalaisia. Tietäminen kun tarkoitti antiikin kreikassa myös näkemistä.