elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Elokuvien kantavat voimat ovat aina olleet sankarit. Ne hahmot joissa on sitä jotain mikä saa katsojat, lapsista aikuisiin, haltioihin ja toimii positiivisena samaistumisen kohteena....

Elokuvien kantavat voimat ovat aina olleet sankarit. Ne hahmot joissa on sitä jotain mikä saa katsojat, lapsista aikuisiin, haltioihin ja toimii positiivisena samaistumisen kohteena. Aina ensimmäisistä Erroly Flynn rainoista ovat klassiset kirjojen sankarit, ja arkkityypit, toimineet hyvinä esimerkkeinä tästä. 90-luvun lopussa anti-sankarit alkoivat valtaa alaa, mutta onneksi vielä nykyäänkin niitä ihan aitoja sankarihahmoja nähdään elokuvissa.

10. Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape?)
Gilbert Grape on hyvin erikoinen valinta sankariksi. Hän ei ole supersankari, hän ei tee elokuvan aikana suuria tekoja, hänellä ei ole tylsyyden ohella varsinaista arkkivihollistakaan. Mutta Gilbert on yksi listan vahvimpia sankareita. Suunnattoman kokoisen äitinsä, vammaisen veljensä ja ärsyttävien siskojensa kanssa asuva Gilbert on tyyneyden perikuva. Hänen tekonsa huokuvat kohtauksesta toiseen epäitsekkyytä ja uhrautuvaisuutta. Hiljaa hän ottaa vastaan elämänsä kolhut ja vaikeudet, pientä hairahdustaan lukuunottamatta, ja lopussa hänen uhraukset palkitaan. Gilbert on erinomainen esimerkki tavallisen elämän sankarina olemisesta.

9. Mr. Orange (Reservoir Dogs)
Kun elokuvan jokainen päähenkilö on täysin paha ihminen, on välillä vaikea muistaa mille puolelle kuuluu. Olosuhteiden vangiksi joutunut Roth viettää suurimman osan elokuvasta haavoittuneena ja kipuaan huutaen, mutta onnistuu silti saamaan katsojan sympatiat puolelleen takautumien kautta. Hyvän poliisin oma syöksylasku yhden peiteoperaation aikana pahuuden maailmaan ja kyseenalaisten moraalien keskellä on yhtäaikaa kiinnostava ja hiuksianostattava. Varsinkin kun Rothin uskollisuudet alkavat horjua oikeuden palvelemisesta Mr. Whiten suuntaan.

8. James Bond (Lukuisia elokuvia)
Jo vuosikymmenia on Ian Flemingin supervakooja viihdyttänyt yleisöjä toinen toistaan huimempien seikkailujen parissa. Upeat autot, kaunit naiset ja vaaralliset viholliset kuuluvat Bondin arkeen. Vaikka Bond on kokenut elokuva-uransa aikana useita heikkoja hetkiä, on brittivakooja onnistunut ikääntymään kunnialla ja elää yhtenä ikonisimpana herras-sankarina mitä on nähty.

7. Han Solo (Star Wars)
Vanhan Tähtien Sota trilogian merkittävimpiä hahmoja. Harrison Fordin esittämä Han Solo on varmasti kaukaisen galaksin egoistisin ja uhkarohkein huimapää mitä on nähty. Vanhoista Buck Rogers ja Flash Gordon tyylisistä pulp-sarjakuvista ammennettu avaruuspiraatti on yksi suurimpia syitä miksi vanhat Tähtien Sodat toimivat omalla kohdallani niin hyvin vielä tänäkin päivänä. Nasevan huumorin ja omanlaisen camp-arvonsa ansiosta tulee Solo jäämään historiaan yhtä suurena saavutuksena siinä missä ensimmäiset Tähtien Sodatkin.

6. Oscar Schindler (Schindlerin Lista)
“Sota tuo ihmisissä esiin heidän pahimmat puolet” toteaa Oscar Schindler Spielbergin mestariteoksessa. Niin oikean historian, kuin elokuvankin, kannalta, on hienoa että hän oli niin väärässä, ainakin omalla kohdallaan. Liam Neesonin esittämä Schindler on listan ainoa hahmo joka perustuu oikeaan ihmiseen. Uskomattomaan tekoon ryhtynyt Schindler on esimerkillinen henkilö monien historijoitsien mielestä, ja elokuva luo hänestä realistinen kuvan miehenä joka tottelee omia moraalejaan oikeasta ja väärästä suuren sodan keskellä. Neeson on uskomaton haavoittuvaisena ja lämminsydämmisenä Schindlerina jonka matka bisnesmiehestä kansakunnan pelastajaksi on aina yhtä uskomaton ja henkeäsalpaava.

5. Edward Bloom (Big Fish)
Elämää suurempi valepukki. Bloomin suurimmat saavutukset eivät ehkä ole hänen teoissaan, vaikka nekin ovat puhtaasti hyviä, vaan hänen tarinoissaan. Mies joka kertoo tarinansa niin monta kertaa, että hän muuttuu tarinoikseen ja elää niiden kautta ikuisesti. Bloom on klassinen veijari, iänikuinen matkaaja ja tarinaniskijä jonka jokainen kohtaaminen toimii innoitteena seuraavalle suurelle fiktiiviselle seikkailulle.

4. Shaun (Shaun of the Dead)
Jatkamme sarjalla ‘olosuhteiden uhri’. Shaun raukka tahtoisi vain että asiat olisivat hyvin tyttöystävän kanssa, että kotona olisi ruokaa ja voisi istua pubissa iltaa. Mutta kun tyttöystävä jättää, kämppikset ovat toivottomia ja samperin Z-… Epäkuolleet valtaavat Brittanian on Shaunin pakko tarttua krokettimailaan ja ryhtyä sankariksi. Vaihtelevalla menestyksellä pelaava Shaun of the Dead on brittihuumorin ylväs jatkaja ja Shaun nörttien ja fanipoikien esikuva. Kuka nyt ei pitäisi johtajasta jonka ajatus turvapaikasta on pubi?

3. Andy Dufresne (Rita Hayworth, Avain Pakoon)
Väärin tuomittu, hakattu ja alistettu Dufresne on kovan kohtalon uhri. Tim Robbinsin tulkitsema vuosikymmenien tuska on melkein hengästyttävää katseltavaa, eikä vähiten sen uskomattoman lopun takia. Andyn rohkeus, loputon optimismi ja neuvokkuus tekevät hänestä Shawshank Redemptionin hohtavan esimerkin ihmisluonteen voittamattomuudesta.

2. Indiana Jones (Indiana Jones ja Kadonneen Aarteen Metsästäjät)
Kuka nyt ei pikkupoikana tahtonut olla kuin Indiana Jones? Lassoa heiluttava, lierihattuinen tiedemies, joka oli kaikkea muuta kuin ne homeiset yliopiston proffat. Toinen toistaan huimempiin seikkailuihin joutunut Jones on kuin suoraan sarjakuvien sivuilta elämään hypännyt lauantaiaamun sankari. Huumorimies, seikkailija, älykkö, romantikko, Indiana Jonesissa yhdistyi kaikki.

1. Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean: Mustan Helmen Kirous)
Syy miksi edellämainittu Indiana ei ole ykkösenä listalla, on helppo. Jack on merirosvo. Saatan olla puolueellinen, mutta merirosvot ovat yksinkertaisesti lähempänä sydäntäni. Merien oma rockstara, Jack Sparrow, esiintyi ensimmäisen kerran uudella vuosituhannella, aikana jolloin merirosvoelokuva oli kirosana hollywoodissa. Mutta Johnny Deppin karisman, hauskan ja oivaltavan käsikirjoituksen, ja merirosvojen ajattoman viehätyksen ansiosta, purjehti Kapteeni Sparrow katsojien sydämmeen niin onnistuneesti että hänen seikkailujaan tullaan näkemään kaksin kappalein tänä vuonna. Indianalla voi olla lasso, mutta Sparrowlla on miekkailutaitoja vaikka muille jakaa, ja varsin hieno laiva.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Memoriam
Memoriam
8 years ago

Mementon Lenny olisi myös kelvannut tuolle listalle, joka kyllä noinkin on varsin kelpo. Kohdan 7. kanssa olen täysin samaa mieltä, loistava roolihahmo ja sankari. Tämäkin on vain mielipide, ja varmasti jokaisen tekemä lista olisi erilainen.

clark
clark
8 years ago

no joo….aika mielivaltainen lista joka tuntuu sellaiselta “tämän päivän” suosikkilistalta. Tuostahan puuttuu esim, kaikkien sankarien äiti Superman