elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Internet tarjoaa monia mahdollisuuksia. Elokuva-arvosteluiden suhteen yksi tärkeimmistä lienee se, että koska yksittäisestä elokuvasta löytyy loputon määrä arvosteluja, jokaisen kirjoittajan ei tarvitse mainita itsestäänselvyyksiä....

Internet tarjoaa monia mahdollisuuksia. Elokuva-arvosteluiden suhteen yksi tärkeimmistä lienee se, että koska yksittäisestä elokuvasta löytyy loputon määrä arvosteluja, jokaisen kirjoittajan ei tarvitse mainita itsestäänselvyyksiä. Tälläkin saitilla on jo käsitelty dialogi ja episodimaisuus sekä QT:n onnistuminen castingin ja musiikkivalintojen suhteen.

Tämä avaakin mahdollisuuden käsitellä elokuvaa hieman eri valossa, keskittyen eri asioihin. Todella hyvät elokuvat tarjoavat joka kerralla hieman erilaisen katsomiskokemuksen, johtuen katsojan elämäntilanteesta. Tulkinnanvaraa ja sitä rataa. Tällä kertaa (arviolta noin kymmenes katsomiskerta) kiinnitin huomiota etenkin yhteen asiaan: On ironista, että elokuvaa (ja Tarantinoa yleensäkin) kritisoidaan pääasiassa väkivallan romantisoimisesta, kun asia ei voisi olla kauempana totuudesta. Elokuva on räiskyvää dialogia ja kioskihenkistä tyylittelyä vain pinnalla, taustalta löytyy hyvinkin perinteinen moraalikäsitys, maustettuna divine intervention-käsitteellä. Tee muille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän. Live by the gun, die by the gun. Älä ilkeile turhaan.

1. Tapaus Butch. Huonosti meinaa käydä, mutta kun hylkää väkivallan täyteisen elämän ja pelastaa pahimman vihollisensa, saa vetäytyä rikkaana ranskalaisen emännän kanssa eläkepäiville mussuttamaan mustikkalettuja.

2. Tapaus Jules. Ottaa opikseen, "ostaa" ryöstäjäpariskunnan hengen, ja lähtee kiertämään mualimaa.

Ilkeille ihmisille sen sijaan käy huonosti:

3. Tapaus Vincent. Kivaa on, huumeita ja rahaa löytyy, läppä lentää. Mutta Yläkerran Jepen huomautuksesta huolimatta jatkaa ammatissaan, ja kuolee muutama tunti aamiais-kahvilasta lähdettyään. Kaiken lisäksi ampuja on vielä Butch, jolle Vincent on aikaisemmin aivan turhaan ilkeillyt.

Zed kuolee, Marsellus ottaa rangaistuksena aikaisemmista teoistaan b-rappuun, mutta saa kuitenkin elää koska säästää Butchin.

Jumala siis tarjoaa jokaiselle hahmolle valinnan: Joko a. jatkat tappamista, (tyranny of evil men) ja meikäläinen rankaisee (I lay my vengeance upon thee), tai b. teet parannuksen ja armahdan sinut. Ei siis varsinaisesti väkivallan ihannointia. Vahva ei ole se, joka alistaa heikompiaan, vaan se joka voittaa omat henkiset heikkoutensa.

Semmottii tällä kertaa. Pysykää poissa vaikeuksista lapsukaiset.

  • 80%
    Pulp Fiction - 80%
80%

Tiedot

Genret:
Kesto: 154 min
Ohjaaja: Quentin Tarantino
Pääosissa: Tim Roth,Amanda Plummer,Laura Lovelace,John Travolta,Samuel L. Jackson,Phil LaMarr,Frank Whaley,Burr Steers,Bruce Willis,Ving Rhames,Paul Calderon,Bronagh Gallagher,Rosanna Arquette,Eric Stoltz,Uma Thurman,Christopher Walken,Harvey Keitel
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments