elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

William Giraldin novelliin perustuva elokuva, Hold the Dark, on mystisen onnistunut ja jännittävä ohjaaja Jeremy Saulnierin käsissä. Se on synkkä ja ahdistavan hiljainen kokonaisuus... Hold the Dark

William Giraldin novelliin perustuva elokuva, Hold the Dark, on mystisen onnistunut ja jännittävä ohjaaja Jeremy Saulnierin käsissä. Se on synkkä ja ahdistavan hiljainen kokonaisuus Alaskan syrjäkylillä tapahtuvaa draamaa, väkivaltaa ja psyykistä toimintaa, jolle ei ihmisten keskuudesta löydy ymmärtäjää. Ainoa, joka asiaa edes auttavasti ymmärtää, on susista kirjan kirjoittanut Russell Core, jota Westworldista ikään kuin pinnalle noussut Jeffrey Wright erittäin onnistuneesti näyttelee. Tuloksena on huumaavan kylmäävä tapahtumaketju, joka huipentuu lopulta siihen, että Saulnier tarjoaa tarkkaavaiselle katsojalle ymmärryksen luun edellisten ja silloisten tapahtumien valossa.

Koko tarina alkaa siitä, kun Core matkustaa syrjäiseen alaskalaiseen kylään metsästämään sutta, jonka väitetään tappaneen kylässä asuvan naisen nuoren pojan. Siitä seuraa ahdistavan hiljainen ja synkkä matka susien maailmaan, jossa toimijoina eivät ole sudet, vaan yhteisössä asuvat ihmiset. Core tarpoo kohti alaskan erämaita reppunsa ja aseensa kanssa etsiäkseen ihmistappajiksi ristittyjä susia, mutta kohtaakin kylään palatessaan toisenlaisen todellisuuden, joka on vielä kammottavampi.

Eikä siinä edes vielä kaikki, sillä kun sodassa haavoittunut isä (Alexander Skarsgård) palaa, on verinen kostotarina valmis, joka heittää jossain vaiheessa sellaista häränpyllyä. ettei sitä ihmisjärjellä ole edes valmis hyväksymään, vaikka ohjaaja sitä valmistelee koko elokuvan ajan omalla tavallaan. Elokuva muistuttaa trailerillaan jotain hyytävän slasherin ja piinaavan thrillerin väliltä, mutta sillä on aavistuksen syvempi tarkoitus.

Elokuvan näyttelijät ovat harvinaisen kovassa iskussa. Pääroolissa oleva, perheestään hieman syrjäytynyt Russell on kovia kokenut “susiveteraani”, joka on osittain palasina sekä henkisesti, että fyysisesti. Jeffrey Wright nostaa itsensä selvästi jalustalle elokuvassa, jossa hänen hahmoltaan vaaditaan harkitsevaisuutta ja ihmismielen terrorin kokevia, järkyttyneitä, silmiä. Alexander Skarsgård puolestaan on sodasta palannut, henkisesti vammautunut, susi, jonka päämääränä on löytää poikansa äiti kaikki esteet raivaten. Hiljaisuus ja pimeys luovat pelkoa, jota Skarsgård viljelee ympärilleen erittäin hyvin sivuosassa onnistuvan Julian Black Antelopen kanssa. Pimeydessä puolestaan odottaa Riley Keoughin näyttelemä “naarassusi”, joka ohjaa miltei heti elokuvan alussa Jeffrey Wrightin näyttelemän hahmon käden kurkulleen. Kaikesta tästä selvää yrittää saada elokuvan ainut “normaali”, poliisia näyttelevä James Badge Dale, joka ei ymmärrä yhtään, missä tarinassa ollaan menossa.

Hold the dark on erittäin väkivaltainen ja suorastaan brutaali elokuva, jossa ihmisen tappamiseen ei tarvitse olla mitään erityistä motiivia tai syytä. Sitä selitetään piiloitellen elokuvan tarinan kulkiessa eteenpäin, mutta elokuvan keskivaiheilla tapahtuva shoot-out konekiväärin kera muistuttaa hieman Wind Riverin kuuluisaa välienselvittelyä. Molemmissa eloonjääneet ovat harvassa, eikä armoa pyydellä, kun veri roiskuu pitkin seiniä. Muutenkin elokuvan hahmot ovat kaikkea muuta kuin kristillisesti anteeksiantavia henkilöitä, jotka lähes robottimaisesti vaeltavat seuraavan ammuskeluun erämaassa.

Muuten Saulnierin elokuva on varsin tyylikäs kokonaisuus: musiikki, äänet ja miljöö ovat miehen ohjauksessa kunnossa, eikä Netflix voi mitenkään ainakaan häpeillen tarjota tätä elokuvaa omaan kokoelmaansa. Tuloksena kun on ankaran jännittävä ja brutaali thrilleri, jossa rikkinäiset ihmiset vaeltavat väkivallan kujalta toiselle, koskaan pysähtymättä tai katumatta.

  • 77%
    Hold the Dark - 77%
77%

Poiminta

Genret: draama, thrilleri
Ohjaajat: Jeremy Saulnier
Pääosissa: Alexander Skarsgård, James Badge Dale, Jeffrey Wright, Julian Black Antelope, Riley Keough
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2018

Sending
User Review
2.25 (4 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments