elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Cowboys & Aliens Cowboys & Aliens
Olen aina ollut eräänlainen lännenelokuvien ystävä, mutta varsinkin scifi ja ulkoavaruuden örkit ovat olleet lähellä sydäntäni. Kuulostaakin siis lähes täydelliseltä liitolta yhdistää nämä kaksi... Cowboys & Aliens

Olen aina ollut eräänlainen lännenelokuvien ystävä, mutta varsinkin scifi ja ulkoavaruuden örkit ovat olleet lähellä sydäntäni. Kuulostaakin siis lähes täydelliseltä liitolta yhdistää nämä kaksi asiaa, eikö vain? Noh, ajatus toki voi olla kutkuttava, mutta kun asiaa tarkemmin alkaa miettimään, niin turhan monta kysymystä nousee päähän, joista ehkä polttavimpana: miksi? Toki tällaista elokuvaideaa ei ihan tuulesta sentään temmattu, vaan muutamia vuosia sitten ilmestynyt Scott Mitchell Rosenbergin sarjakuva innoitti tekijöitä siinä määrin että elokuvahan siitä piti aikaiseksi saada. Tekijämieheksi päätyikin vähemmän yllättävästi Iron Manilla maineeseen noussut ohjaajaJon Favreau, joka oikeastaan sopi tähän kuin sätkä suuhun. 

Mutta ehkäpä suurin tekijä tämän elokuvan valmistumiseen oli tietenkin tuottajan pallilla heiluva vanha herra Spielberg, jonka ansioista itse Harrison Ford teki pitkästä aikaa jotain muuta kuin jatko-osia. Samasta syystä mukaan saatiin tällä hetkellä Hollywoodin kuumimpiin nimiin kuuluva nykyinen  Bond,Daniel Craig. Muista näyttelijöistä ehkä mainitsemisen arvoisia ovat nörtti baarinpitäjä Sam Rockwell, joka disneymaisesti nousee täydestä häviäjästä eräänlaiseksi sankariksi. Myös pastoria näyttelevä Clancy Brown on hyvinkin vakuuttava lännenajan uskonmies, joka välillä luottaa enemmän aseeseensa kuin pyhään sanaan. Naiskauneutta edustaa Olivia Wilde, joka todella kääntää päät näiden rujojen miesten keskellä, vaikka hänen todellinen luonteensa menee elokuvan puolenvälin jälkeen kyllä aavistuksen yli hilseen. 

Selkeät pääosat ovat kuitenkin Fordin ja Craigin harteilla. Kumpikaan ei tosin saa selkeää sankarin viittaa harteilleen, vaikka Craigille sellaista kyllä tarjotaan hyvinkin ahkerasti. Kun Fordinkin rooli muuttuu elokuvan alun kovaotteisesta entisestä eversti Dolarhydesta loppuakohti pojastaan välittäväksi isäksi,  on se vähintäänkin ristiriitainen muutos. Craigille on selkeästi jäänyt tietty Bond vaihde päälle, mutta kyllähän tällainen rujon miehen toiminnallinen roolitus kyllä sopii: ei siinä mitään. Ainoaksi todella ärsyttäväksi hahmoksi nouseekin Fordin poikaa esittävä Paul Dano, mutta onneksi miehen ruutuaika jää suhteellisen pieneksi. Elokuvan koomisimmasta hahmosta vastaa kuitenkin Shield-sarjasta tuttu Walton Goggins, joka hämmentävästi edelleen muistuttaa Shanea. 

Mutta entäpä itse tarina? Itse sarjakuvaa lukemattomana on vaikea sanoa missä oikein mentiin alunperin pieleen, mutta elokuvan kannalta se tapahtuu melkein jo puolestavälistä. Onhan se ihan jännää ja kivaa pistää alienit lentelemään pitkin villiälänttä 1800-luvun loppupuolella, mutta hei oikeasti. Lähinnä Doom pelistä repäistyt örkit näyttävät ajoittain todella hienoilta, mutta kun heidän avaruudessa lentämiskykyyn lisätään päättömänä säntäily pitkin piennarta tappaen ihmiset suurinpiirtein nyrkeillä, niin jossain on todella iso logiikka-aukko. Toisekseen elokuvassa päästään välillä pähkäilemään alieneiden heikkouksia, mutta sitten lopussa nämä logiikat lentävät ikkunasta taivaan tuuleen. Juoniaukkoja on enemmän kuin baarinovessa luodinreikiä ja henkilöiden käyttäytyminen hakee välillä epäloogisuuden multihuipentumaa. 

Ajoittain viihdyttävä elokuva on väkisin pilattu mitä erikoisimmilla tavoilla. Jatkuva katsojien aliarvioiminen pistää tällaisen scifielokuvadiggarin veren välillä kiehumaan, ja jotenkin tuntuu että Iron Maniin menestyksen varjolla ohjaaja Favrou kuvittelee pääsevänsä mistä vaan vastuutta. Tekninen osaaminen elokuvassa on kyllä huipputasoa ja eipä ihme kun katselee ketä siellä tuottajan pallilla on ollut heilumassa. Myös elokuvan eteneminen on suhteellisen reipasta, eikä huonoja asioita välillä ehdi edes miettimään, mutta kyllähän sitä viimeistään lopputekstien aikaan alkaa pohtimaan että mitähän kettua taas pojat? Hyvä idea, mutta kohtuullinen toteutus.

Cowboys & Aliens
  • 52%
    Elokuva - 52%
52%

Poiminta

Genret: jännitys, sci-fi, toiminta
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Jon Favreau
Pääosissa: Adam Beach, Clancy Brown, Daniel Craig, Harrison Ford, Keith Carradine, Olivia Wilde, Paul Dano, Sam Rockwell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments