elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Platoon – Nuoret Sotilaat on ohjaaja-kirjoittaja gurun, Oliver Stonen suuri merkkiteos. Se kuvaa nuorten miesten elämää sodan myllerryksessä, kun viattomuuden aika on ohitse. Platoon...

Platoon – Nuoret Sotilaat on ohjaaja-kirjoittaja gurun, Oliver Stonen suuri merkkiteos. Se kuvaa nuorten miesten elämää sodan myllerryksessä, kun viattomuuden aika on ohitse. Platoon pohjautuu Stonen omiin kokemuksiin Vietnamissa, ja näyttää raastavan aidosti sodan vaikutukset ihmisissä.

Platoon etenee päähenkilän, Chris Taylorin kerronnalla, joka on nuori, vapaaehtoisesti sotaan mennyt amerikkalainen miehen alku, ja tämän ryhmästä, jossa luutnantti on tyrannimaisen kersantin tossun alla, mutta missä silti on tilaa hyvälle hengelle sekä hauskanpidolle. Platoon on elokuva konflikteista, Amerikan ja Vietnamin välisistä konflikteista sekä eri auktoriteettien välisestä kamppailusta.

Elokuvaa tähdittää nuori Charlie Sheen, joka 80-luvulla teki muutaman mainion roolisuorituksen ennen kuin jäi koukkuun juhlimiseen ja erilaisiin huumausaineisiin, ja päihteisiin, sekä sellaisia nimiä kuten Tom Berenger sadistisen kersantin roolissa ja aina niin vakuuttava Willem Dafoe, ystävällisenä kersanttina joka auttaa nuoria miehiä kestämään sodan kauheudet. Elokuva kuvaa sotaa hyvin realistisesti, ei niinkään tehosteiden puolella tai muutenkaan sodankäyntiin painottuen, vaan sodan vaikutuksiin miehissä, ja siinä kuinka mikään ei tule olemaan kuten ennen sodan ollessa kyseessä. Tästä huolimatta Oliver Stonen Platoon on aivan upea elokuva joka saralla, niin visuaalisesti kuin äänipuolellakin.

Elokuvaa katsoessa katsoja tuntee olonsa epämukavaksi, vaikkakin samaan aikaan onkin kiehtoutunut Stonen kuvaukseen. Tämä johtuu siitä, että Platoon on koskettava kuvaus, ei pelkästään sodasta vaan myös ihmisyydestä, siitä kuinka eräät sortuvat paineiden alaisina, ja kuinka osa selviää mistä tahansa kunnialla, kun taas toiset saavat pahoja vaikutteita ja muuttuvat raakalaisiksi jotka eivät enää tunne sivistystä.

Kaiken kaikkiaan Platoon on mainio elokuva jonka uskomattoman koskettavat roolisuoritukset sekä upea toteutus ovat saaneet yhteensä jopa neljä Oscar-palkintoa, ja täysin syystä, sillä Platoon on yksi parhaista sotaelokuvista, ja elokuvista ylipäätänsä. Sen autenttinen tunnelma ja mainio kuvaus sekä uskomattoman realistinen mutta silti kaikessa kauheudessaan mielettömän kaunis tarina takaavat unohtumattoman elokuvakokemuksen, jos ette ole nähneet katsokaa, jos ette omista, ostakaa!

Hyvää:
-Mahtavat näyttelijät
-Mainio tunnelma
Upea toteutus ja koskettava tarina

Huonoa:
-Ei välttämättä sovi kaikille?

Hyvänä lisänä jo itsessään mahtavalle elokuvalle tuo mainio DVD – julkaisu jonka ekstrat tarjoavat paljon lisää materiaalia, ja joka on käännetty upeasti joka saralla, ehdoton pakkohankinta.

  • 97%
    Platoon - 97%
97%

Tiedot

Genret: sota
Kesto: 114 min
Ohjaaja: Oliver Stone
Pääosissa: Charlie Sheen,Tom Berenger,Willem Dafoe
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ukuli
Ukuli
17 years ago

Maailman paras sotaelokuva.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Stonen mahtava elokuva. Loistosuoritukset poissaolevaiselta Sheeniltä, kylmältä Berengeriltä ja erityisesti uskomattomalta Dafoelta. Harmi vain, että Berenger sitten myöhemmin meni sotkemaan itseään Snipereissa, mutta sellaista se elämä taitaa olla. 🙁 Mutta itse Platoon on väkisinkin jo klassikko. 5/5p

Campbell
Campbell
18 years ago

Platoon kaikkien aikojen paras sotaelokuva. Se on inhottavan realistinen kuvaus sodasta jossa ei ole sankareita ja jossa kaikki toimivat oman etunsa mukaisesti.