Jali ja Suklaatehdas

Tim Burton on allekirjoittaneen mielestä nero. Visualisti, jonka elokuvat ovat aina uskomatonta katseltavaa ja tarinankertoja, jonka saduissa kiteytyvät aina tärkeät sanomat unenomaiseen ja kauniiseen kerrontaan. Ennenkaikkea Burton on innoittaja animaation saralla siinä missä Aardman studiot. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat toimineet minulle niin innoituksen kohteena (Ed Wood) kuin myös lapsuuden joulusatuina (A Nightmare Before Christmas). Tänä vuonna mestari tarjoilee kaksi elokuvaa joista ensimmäinen "Charlie and the Chocolate Factory" saa ensi-iltansa perjantaina 16.9. Kyseessä on yksi kuluneen vuoden parhaita elokuvia ja Burtonilta eräänlainen paluu hänen uransa alkulähteille.

Charlie Bucket on tavallinen köyhä poika joka asuu perheineen kaupungin pienimmässä talossa kaupungin laidalla. Perhe on niin köyhä, että koko hökkeli näyttää siltä kuin se olisi kaatunut jo kertaalleen ja rakennettu vähän huonosti uudelleen. Isovanhemmat jakavat yhden sängyn nelistään ja Charlie asuu rikkinäisen katon aukon alla, ullakolle tehdyssä sängyssä. Tyypilliseen Burtonmaiseen tapaan talo kuitenkin huokuu kodikasta tunnelmaa ja rakkautta sen karkeasta ulkonäöstä huolimatta. Eräänä päivänä kuitenkin kaikki muuttuu kun mysteerinen karkkikeisari Willy Wonka tulee esille julkisuuteen jälleen, ilmoittaen viidestä kultaisesta Wonka kutsusta. Lipun löytäjä saa viettää yhden maagisen päivän Wonkan kanssa tämän tehtaassa ja viidestä lapsesta voittajaksi selviytynyt saa ihmeellisimmän yllätyspalkinnon mitä on nähty.

Tästä yksinkertaisesta lähtökohdasta alkaa Burtonin oma ilotulitus ja kerta kaikkiaan uskomaton elokuvan juhla. Ehdottomasti visuaalisena viihteenä nauttitava Charlie and the Chocolate Factory on alusta loppuun puhtaasti sadunomaista magiaa. Wonkan tehdas hohkaa Edward Scissorhandsin keksijän kodin ihmeellisiä koneita, Deppin mieslapsi joka on kuin lastenohjelmien juontaja helvetistä omaa sisällään niin Ed Woodmaista karismaa, Edward Saksikäden eristäneisyyttä maailmasta ja ennenkaikkea aimon annoksen sekopäisyyttä. Kuitenkin shown varastavat Danny Elfmanin korvia hivelevät sävellykset ja hulvattoman hauskat laulunumerot. Elfman itse sävelsi ja lauloi elokuvan laulut Roald Dahlin tekstin pohjalta, tuoden tietysti mukaan omaa näkemystään pienoiseksi soundtrackien mestariteokseksi asti.

Charlie and the Chocolate Factory on ennenkaikkea Burtonille omiaan toteuttamaan tämän varsin kieroutunutta huumorintajuaan. Varsinkin kun John Augustin käsikirjoitus antaa niin Deppille kuin Burtonille lukuisia hetkiä milloin herrat pääsevät irroittelemaan kunnolla, on nauruhermot koetuksella ensi hetkistä asti. Depp on jälleen loistavassa vedossa vuosikausia eristäytyneenä Willy Wonkana joka latelee hellyyttävän tyhjänpäiväisiä mainoslauseitaan ja oppejaan vanhoista tv-ohjelmista ja sanonnoista vuosia sitten. Wonkan vinksahtanut sosiaalinen darwinismi lasten karsimiseen kilpailun aikana on puhdasta Roald Dahlia ja Deppin käsissä hykerryttävän hauskaa katseltavaa. Vertaukset Michael Jacksoniin ovat yksinkertaisesti lapsellista panettelua joita ei pidä ottaa kovinkaan vakavasti. Wonka näet, kaikesta erikoisuudestaan ja muutamasta kierosta eksentrisestä kommentista huolimatta, vihaa lapsia. Eikä hänelle varmasti ole mitään parempaa asiaa maailmassa kuin nähdä nämä jo muutenkin raivostuttavat penskat kokemassa kauhunhetkiä hänen laatimissaan koetuksissa. Depp tuo esiin koko kavalkaadin uskomattomia tunnetiloja hienovaraisesti niin lapsenomaisesta riemusta aina jopa lämpimään kunnioitukseen saakka, kuitenkaan kertaakaan muuttamatta Wonkaa vitsiksi, vaan säilyttäen aina tämän pienoisen traagisuuden mikä on hahmon kannalta oleellista.

Suurin kiitos kuitenkin kuuluu uskomattomalle lavastukselle ja kuvaukselle. Kuvaaja Phillippe Rouselotte tallentaa Suklaatehtaan uskomattomat näyt rakastavalla kuvauksella filmille ja hänen kameransa elää Wonkan eksentrisessä maailmassa täysin siemauksin, antaen katsojalle kunnolla aikaa tutkia sen ihmeitä. Lavastaja Peter Young ja koko art department tekee upeaa työtä tuodessaan Roald Dahlin tekstin eloon, lisäten mukaan tietysti Burtonille ominaisia vivahteita sinne tänne.

Charliella on omat kritisoijansa jotka haukkuvat sen uskollisuutta kirjalle tai vertaavat sitä alkuperäiseen elokuvaan. Monista Willy Wonkalle tehty taustatarina on turha ja vie pois koko mysteerin hänestä. Allekirjoittaneen mielestä tämä enemmänkin inhimillistää tätä hahmoa ja tekee hänestä täydemmän. Taustan puuttuminen, ja hänen lapsuutensa selittämättä jättäminen olisi jättänyt Wonkan vain erikoiseksi karikatyyriksi ja varmasti heikommaksi hahmoksi tarinankaaressa. Tietysti pitää myös mainita se että Christopher Lee tekee jälleen nappisuorituksen Wonkan isänä, kaupungin parhaana hammaslääkärinä.

Mukaan kun sekoitetaan vielä roima annos mustaa huumoria, visuaalisia vitsejä ja ekstaasia aiheuttavaa menoa on Charlie and the Chocolate Factory oiva valinta mille tahansa hetkelle katseltavaksi. Burton ja Depp jatkavat jo vuosia kestänyt yhteistyötä ansiokkaasti, ja Burton karisuttaa viimeisetkin muistot hänen haparoinnistaan muutaman vuoden takaisen Apinoiden Planeetan kanssa. Mies on täydessä vedossa ja on tuottanut meille kaikille nähtäväksi tämän vuosituhannen "Wizard of Oz"’in joka vetoaa varmasti niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Charlie and the Chocolate Factory on kuin makeinta karkkia elokuvien ystävälle, ja mikä parasta, tätä makeaa saa nauttia ihan koko mahan täydeltä.

Yhteenveto:
Mainio kirjasovitus joka ei häviä yhtään esikuvalleen. Vallaton suoritus Johnny Deppiltä lyö laudalta Gene Wilderin.

4

Summary

Genret: fantasia,komedia
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Tim Burton
Pääosissa: Johnny Depp,Freddie Highmore,David Kelly,Deep Roy,Missi Pyle,Christopher Lee
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
elian
elian
18 years ago

jopa erinomainen (4,5)

elisa32
elisa32
16 years ago

😀 Vili vonkka on must kiva ainii se tyttö ei ollu hyvä koska se sano että se ei pidä hullust hamsterist 🙁 😐 😐 must ei tuntunu kivalt mut tää on iha ok

Maria
Maria
18 years ago

3687 vastasi kyllä odotuksiani, mutta olisi voinut olla vieläkin parempi.Hienoja näyttelijöitä ja erikoistehosteita kyllä riitti.Ajoittain Johnny Deppistä tuli aivan Jim Carrey mieleen.Muuten miltei täydellinen lastenelokuva.

Darth
Darth
18 years ago

Alleviivaavaa ja heikkoa kerrontaa. Dialogi kuivaa ja musiikkiesitykset tylsiä. Visuaalisella puolella selkeitä CGI-virheitä ja noloja trikkejä. Täysin päämäärätöntä ja tyhjää sisällöltään. Jos tämä on suunnattu lapsille, parempia satuja löytyy roppakaupalla esim. Hayao Miyazakin elokuvista. Jos tämä on suunnattu aikuisille, sisältö jää mitäänsanomattomaksi. Värikäs se on, mutta siitäkään ei pisteitä heru.

MKN
MKN
18 years ago

Upea! Kauhukakarat saivat ansionsa mukaan ja Villi tajusi, että perhe on elämän suurin onni.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Sisäinen lapsi oli kuollut ainakin tuolla hetkellä kun elokuvaa katsoin. Lajissaan lähes täydellinen, mutta en vain päässyt mukaan menoon.

Shamden
Shamden
18 years ago

Ihmiset ovat omituisia! JUURI tuollaisia lapsia inhoan, kuin elokuvassa ovat nuo pienet hemmotellut ilkiöt. Wonka oli hauska ja melko outo, mutta hänessäkin oli haavoittuvainen puoli. Itse Jali oli minusta ihana ja lämminsydäminen! Tehtaan saleja ja muita paikkoja oli hieman suurennettu. Tämä elokuva on klassikkonami, johon on lisätty hieman lisää sokeria, ja hieman jotakin jännänmakuista ja todettu, että se on aivan yhtä hyvä niin!

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Itse en kyllä sanoisi Deppin lyövän laudalta Gene Wilderiä. Toki tässä Wonkan hahmo oli laitettu mukavasti överimmäksi kuin Wilderin vastaava. Molemmissa roolisuorituksissa omat vahvuutensa, mutta Wilderin sekoaminen muutamissa kohtauksissa on puhdasta kultaa. Tyynestä raivohulluksi sekunnin sisään. Esimerkiksi venekohtaus on klassikko. Hyviä elokuvia kumpainenkin suklaatehdas. Alkuperäinen taitaa kuitenkin jättää loputtuaan liikuttuneemman olon. Täytyisi tehdä tarkempaa tutkimusta elokuvien Wonkien suhteen.

Natlie
Natlie
18 years ago

Kyllä se on aika niinku outo. Mutta se oli myös hauska ja tykkäsin sitä että nuo kakarat saivat mitä ansaitsivat. Burton ja Depp on hyvä tiimi.

Shadowalker
Shadowalker
18 years ago

En ole koskaan nauranut näin paljon yhden leffan aikana! En ymmärrä mistä sitä huumoria olisi saanut revittyä lisää! Tim Burton + Danny Elfman + Johnny Depp = jälleen onnistunut ihana mestariteos! <3

Anni
Anni
18 years ago

Kiva leffa. Mia oli aika kovat odotukset Jali ja suklaatehdas -elokuvaa kohtaan ja petyin ihna pikkuisen. Huumoria olisi saanut olla vähän enemmän… Tosi hyvä muuten, Johnnyt rulaa! 😀