Boiler room

Ben Youngerin esikoisohjaus, Boiler room, ei ole 1990-luvun pörssikuplan kuvaamista perinteisimmillään. Se onkin hyvä yritys kuvata rahamaailman nurjaa puolta: tavallisten ihmisten huijaamista, jossa nykypäivän nousukkaat taistelevat kallis puku päällä ja kravatti kaulassa isojen rahojen saamikseksi. “Isojen poikien” lähes nihilistinen asenne tavanomaisille elämäntavoille ponnahtaa esiin osaavien näyttelijöiden käsissä lähes yltiö-juppiudeksi, jossa lämpimät tunteet on uhrattu rahan ja vallan alttarille. Tähän sampoon joutuu myös Giovanni Ribisin näyttelemä Seth, joka haluaa vain loppujen lopuksi näyttää olevansa tuomari-isälleen (Ron Rifkin) muutakin kuin pelkkä pikkurikollinen.

Kun puhutaan elokuvista, joissa on juppeja, niin mieleeni juolahtaa väkisinkin Mary Harronin ohjaama American psyko, jonka lähes orgastinen, seksin ja maanisuuden höystämä, verimaratoni uhkaa räjäyttää tajunnan. Tällä kertaa ei päästä syntien puolelle, vaan mennään enemmänkin ihmismielen ahneuteen. Niin kuin Ben Affleckin näyttelemä Jim toteaakin: “Anybody who tells you money is the root of all evil doesn’t fucking have any.”, kuvaa erinomaisesti koko elokuvan henkeä, joka kietoutuu rahan ympärille kuin pieni pirun sormeen.

Boiler Roomin näyttelijät ovat kerrankin kohtalaisen hyviä. Ohjaaja Younger on onnistunut keräämään mainion näyttelijäkaartin ympärilleen. Pääosassa oleva Giovanni Ribisi tosin on taas hieman stereotypinen omassa roolissaan rahaa haluavana Sethinä, joka oikeastaan vain kaipaa isänsä hyväksyntää. Monesta paikasta tuttu Vin Diesel sentään jaksaa yllättää rauhallisella roolillaan. Ainakin allekirjoittaneelle jäi hyvä tunne koko Dieselin roolista: samanlaista voisi katsoa toistekin. Naisten roolit ovat testosteronisessa juppeilussa vähässä, mutta suurimman roolin saanut Nia Long on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Kemia Ribisin välillä toimii Longilla kerrassaan ihailtavan mainiosti ja koko tunnelman kohottajana Longin roolilla on suuri merkitys. Muissa rooleissa sitten nähdäänkin isänsä jalanjälkiä kovana äijänä seuraava Scott Caan, mm. tv:stä tuttu Jamie Kennedy ja kertakaikkiaan loistava Nicky Katt, joka on jälleen ihailtavan kettumaisessa roolissa Sethin juutalais-kaverina, jolle kateus alkaa pikku hiljaa kihahtaa hattuun. Minä ihailin Kattin suoritusta jo Full frontalissa ja onkin mukavaa huomata, että mies on tehnyt vastaavanlaisia rooleja jo ennenkin.

Boiler Room on hyvä elokuva. Se ei ole mikään napakymppi, mutta se ei myöskään floppaa. Hieman keskivertoa ylemmäs nouseva elokuva on mainio pala elokuvien ystäville, miksei myös satunnaisille katsojillekin, sillä Boiler Room tarjoaa tällä kertaa väkivallatonta moralisointia siitä, missä kulkee nykypäivän miehen moraalin ja omantunnon rajat. Ehkäpä juuri sen vuoksi pari tuntia tämän elokuvan kanssa menevät harvinaisen nopeasti, eikä kelloon tule juuri vilkuiltua.

  • 70%
    Boiler room - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 118 min
Ohjaaja: Ben Younger
Pääosissa: Giovanni Ribisi,Vin Diesel,Nia Long,Nicky Katt,Scott Caan,Ron Rifkin
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments