elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mitä saadaan, kun laitetaan yli 70-vuotias rautapappa ohjaamaan tähtikaartia Brian Helgelandin kirjoittaman käsikirjoituksen turvin? -Kaksi oscaria voittanut mestariteos nimeltään Menneisyyden ote. Clint Eastwoodin, 73-vuotiaana...

Mitä saadaan, kun laitetaan yli 70-vuotias rautapappa ohjaamaan tähtikaartia Brian Helgelandin kirjoittaman käsikirjoituksen turvin? -Kaksi oscaria voittanut mestariteos nimeltään Menneisyyden ote.

Clint Eastwoodin, 73-vuotiaana ohjaama, Menneisyyden ote edustaa tyystin toisenlaista ääripäätä, kuin David Fincherin Se7en ja Chan-Wook Parkin Oldboy. Sen takuuvarma juoni mahtavilla näyttelijöillä varustettuna, ilman turhia visuaalisia kikkoja, edustaa elokuvataidetta ehdottomasti paremmin, kuin lukuisten nykyään Hollywoodissa vaikuttavien ohjaajien surkuhupaisat pätkät Will Smitheineen. Yksinkertaisesti sanottuna, se ei vain yritä liikaa. Tämän Clint Eastwood osaa ja se myös tekee hänestä uniikin ohjaajan maailmassa.

Mystic River kertoo kolmesta lapsuudenystävästä, Jimmysta (Kevin Bacon), Davesta (Tim Robbins) ja Seanista (Sean Penn). Lapsuuden tragedia erottaa heidän tiensä mutta Seanin 19-vuotiaan lapsen löytyessä murhattuna metsästä, kolmikon tiet yhtyvät jälleen. Vanhat haavat aukenevat ja epäilyksen varjo kasvaa elokuvan kuluessa.

Elokuva avautuu aluksi hyvin hitaasti mutta loppua kohden kasvavalla vauhdilla. Elokuva muistuttaa myös hyvin paljon tyylillisesti Sean Pennin The Pledgeä. Elokuvan alkuosa on pohjustusta mutta jännitys ja tunnelma alkavat syntyä vasta elokuvan loppupuolella. Itseasiassa tämä on onnistunut varsin mainiosti ja elokuvan alkuosakin kantaa juonta eteenpäin mallikkaasti tutustuttaen katsojaa päähenkilöihin.

Melkein täydellistä lähentelevät todellakin vahvat näyttelijäsuoritukset auttavat tässä niin loisteliaasti, että elokuvan katselemisen lopettaessani olin tavallaan shokissa. Clintin jos kenen, voikin olettaa tajuavan näyttelijähahmojen välille elokuvissa kuuluvan siteen päälle. Se todellakin näkyy elokuvasta Tim Robbinssin & kumppaneiden toteuttaessa “papan” käskytystä.

Menneisyyden ote on miellyttävä, perinteitä kunnioittava tunnelmallisesti etenevä trilleri. Siihen se tosin jääkin mutta kuitenkin voi sanoa, että se on yhtälailla katsomisen arvoinen kuin Rita Hayworth – Avain pakoon. Muuta ei voi, kuin ihailla Clint Eastwoodin omistautumista elokuvataiteille. Katsokaa ihmeessä, ette tule katumaan sitä!

4

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 132 min
Ohjaaja: Clint Eastwood
Pääosissa: Sean Penn,Tim Robbins,Kevin Bacon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments