elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Näin Commandon ensimmäistä kertaa vuonna 1997 Espanjan televisiosta ja luonnollisesti dubattuna versiona. Kaikkea hyvää makua ja tervettä järkeä vastaan taisteleva elokuva on kaikessa idioottimaisuudessaan...

Näin Commandon ensimmäistä kertaa vuonna 1997 Espanjan televisiosta ja luonnollisesti dubattuna versiona. Kaikkea hyvää makua ja tervettä järkeä vastaan taisteleva elokuva on kaikessa idioottimaisuudessaan varsin legendaarinen tapaus. Dubattuna versionakin.

“I’ll be back, Bennett.”

Commandon pääosassa kirjaimellisesti pullistelee nykyinen Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger. Mies oli Commandon aikoihin aikalailla elämänsä tiukimmassa kunnossa ja se tuodaan ilmi elokuvan aikana enemmän kuin kerran minuutissa

“Let off some steam, Bennett.”

Commando kertoo tarinan armeijan ex-tappokoneesta John Matrixista (Arnold), joka asustelee tyttärensä Jennyn (Alyssa Milano) kanssa kaukana kaikesta melusta ja saasteista keskellä aarniometsää. Alussa näytetään kuinka tämä oikeasti hyväsydämminen ylimacho ruokkii peuroja, pitää hauskaa tyttärensä kanssa ja hoitaa perinteisiä kodin taloustöitä kuten kantaa vallattoman kokoista puuta olkapäällään haba auringossa kiiltäen. Mutta sitten perheidyyli murtuu kun pahikset alkavat tiputtelemaan Matrixin vanhoja joukkuetovereita ja eipä aikaakaan kun ilkimykset pirauttavat Matrixin ovikelloa. Kaiken telmimisen keskellä Matrixin tytär kaapataan ja myös Matrix itse jää kiinni. Hänen tulee suorittaa pahiksille salamurhatehtävä joten hänet lyödään lentokoneeseen 12 tunnin lennolle. Arska nokkelana poikana hyppää lentokoneesta pois sen noustessa ilmaan ja aikoo hankkia tyttärensä takaisin hinnalla minä hyvänsä kovaäänisen rannekellon muistuttaessa kuluvasta ajasta.

Tästä alkaa koko elokuvahistorian epätodellisin mättö. Muutaman mutkan kautta Arska kerää itselleen Karjalan Prikaatin valmiusyhtymän vahvuisen asearsenaalin ja alkaa niputtamaan pahiksia niin paljon kun niitä on saatu palkattua tuotantoon mukaan.

Olen toki nähnyt Commandon dubbaamattomanakin versiona monen monta kertaa, mutta minulle elokuva on rakkain kun sen katsoo pienestä 14-tuuman televisiosta espanjaksi dubattuna. Hölmöähän se on. Ensimmäisessä katselukokemuksessa ei ollut muuta vikaa kuin, että Espanjan television mainoskatkot, joka puolentunnin välein kestävät minimissään 15 minuuttia, jonka aikana kerkiää nopeampi ihminen käydä vaikka suklaarivakalla.

Aikanaan Commandosta sai luonnollisesti enemmän irti kun ei katsonut ja odottanut muuta kuin sitä hylsyjenkeräämistä ja tässä sitä on enemmän kuin tarpeeksi. Parasta antia koko tekeleessä on ehdottomasti James Hornerin legendaarinen score, jonka vertaista ei ole Commandon jälkeen kuultu. Aitoa 80-luvun ylikriittistä syntetisaattorimusiikkia, jota ei pysty ylistäämän tarpeeksi.

“I can’t believe this macho bullshit”

Elokuvan paras kommentti kuullaan kun Matrixin ainoa apuri, säälistä auttava kälättävä tummaihoinen lentoemo, kysyy Matrixilta että: “mikä on se merkki, mistä tiedän soittaa kenraalille apupyynnön”. Matrixin lastatessa pikkuiseen kumiveneeseen kaiken mahdollisen arsenaalin pelkät seksityöntekijän alushousut jalassa hän vastaa: “Sitten kuuluu vitunmoinen meteli!”.

Commandon veroista toimintaelokuvaa ei ole tehty sitä ennen eikä sen jälkeen. Se tiivistää koko aikakauden yhden miehen sotaelokuvat ehkä Rambojakin oivallisemmin. Tämä on ainutkertainen tapaus kaikessa legendaarisuudessaan ja se todellakin kannattaa katsoa. Siinä ei ole tippaakaan järkeä vaan pelkkää mättöä. En kehtaa olla myöntämättä, että itseasiassa rakastan Commandoa juuri sen takia.

“This was the last time. Until the next time. No chance.”

  • 98%
    Commando - 98%
98%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Mark L. Lester
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger,Rae Dawn Chong,Dan Hedaya,Vernon Wells,David Patrick Kelly,Alyssa Milano,Bill Duke,Bill Paxton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1985

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Schwarzenegger
Schwarzenegger
18 years ago

aivan loistava, taattua Arskaa

Kheldar
Kheldar
17 years ago

Kaikkien aikojen paras toimntaleffa. Ihan totta, kyllä se on. Vaikka eihän tämä taideaspektia käyttäen kipua edes lähelle sitä kuuluisaa rimaa, on tämä silti äärimmäisen viihdyttävä ja hauska leffa. Tosikkojen ei todelakaan kannata tuhlata aikaansa, koska eivät kumminkaan osaa tämmöistä helmeä arvostaa.

älien
älien
16 years ago

Uskomaton toimintaelokuva! Niin tyylipuhdas, että sattuu. Arska on äijä!

:D
:D
17 years ago

Klassikko! Varstaniggarin parhaita elokuvia…

Anonymous
Anonymous
8 years ago

Kyllä tämä on väistämätön klassikko. Arskan speedot ja Bennettin ilmeet ovat jo itsessään lähes viiden pisteen arvoista kamaa. Tämä elokuva on oman aikansa legenda. 4/5p

Annos
Annos
18 years ago

Loistoleffa

Ohikulkija
Ohikulkija
18 years ago

Ehdoton elokuva. Toimii parhaiten joko nousuhumalassa tai krapulassa. Campin kiteytymä. Täydellistä aivot nollille-mättöä. 5p

Arskafani
Arskafani
17 years ago

Ei nyt sentään paras Arska, mutta erittäin hyvä.