28 days later

Elokuva alkaa introlla, jossa joukko eläinaktivisteja murtautuu laboratorioon ja vapauttaa apinan, johon on tartutettu ?raivovirus?. Virus tarttuu myös ihmisiin ja muuttaa tartunnan saaneen raivoavaksi eläväksi kuolleeksi hyvin nopeasti. 28 päivää myöhemmin Jim-niminen heppu (Cillian Murphy) herää sairaalassa ja lähtee ihmeissään kulkemaan autioita katuja. Hetkeä myöhemmin kaksi muuta eloonjäänyttä pelastavat Jimin zombieiden käsistä ja siitä alkaa taistelu elonjäämisen ja mahdollisen parannuskeinon puolesta.

Ohjaaja Danny Boyle on tehnyt rohkean vedon valitakseen pääosiin vain tuntemattomia, mutta hyviä näyttelijöitä, jotka suoriutuvat rooleistaan kiitettävästi. Täysin tuntematon näyttelijäkaarti ja korkeat ikärajat tuskin houkuttelevat kovinkaan paljon katsojia ja siksi onkin ilo huomata, että elokuva on tehty viihteen, ei rahan takia. 28 Days Later lasketaan scifikauhuelokuvaksi mutta se ei ole samalla tavalla pelottava kuin The Others tai What Lies Beneath. Silti elokuva onnistuu pitämään katsojan kiinni penkissä alkuminuuteilta asti. Erityiskiitokset pitää antaa musiikin käytölle sekä näyttäville kamerakulmille ja ?ajoille.

Elokuvan tyyli vaihtelee upeasti. Alun epätietoisuuden jälkeen ilmoille tuodaan toiveikkuutta, joka vielä synkistyy loppua kohti mentäessä. Toki tästä elokuvasta on negatiivistakin sanottavaa. Pyörälähetti Jimin muuttuminen lopussa teräsmieheksi oli harvinaisen typerä veto ja muistuttaa ikävästi Panic Roomista. Onneksi sentään Bruce Willis pelastaa maailman ?tyylisiltä vetistelyiltä vältyttiin. Toinen miinus menee verellä mässäilylle, joka alkaa pitemmän päälle pitkästyttämään.

28 Days Laterista pitäville voin suositella Dustin Hoffmanin tähdittämää elokuvaa Tuntematon Uhka sekä hieman toiminnallisempaa zombiekauhua Resident Evil. Ei pidä myöskään unohtaa Romeron 60-luvun klassikkoa Elävien kuolleiden yö.

  • 70%
    28 days later - 70%
70%

Tiedot

Genret: kauhu,sci-fi
Kesto: 113 min
Ohjaaja: Danny Boyle
Pääosissa: Alex Palmer,Bindu De Stoppani,Jukka Hiltunen,David Schneider,Cillian Murphy
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Ranska
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Kelpo elokuva mielenkiintoisella synopsiksella. Cillian Murphy roolissaan vallan mainio! 🙂 3.5/5p

MH
MH
18 years ago

Se mikä tässä arvostelussa pahiten mättää, on perustelujen puute. Elokuva lyödään lähes täysin lyttyyn ilman selkeää syytä, sanotaan vain, että se on surkea, eikä sitä asiaa käsitellä sen enempää.Arvosteluun kaipaisi enemmän kerrontaa siitä, mikä elokuvassa mättää ja miksi. Ei vain sitä, että siinä mättää jokin.

MH
MH
18 years ago

Ei ne ole zombeja, ne ovat eläviä raivotautisia ihmisiä.

RH
RH
18 years ago

Voisivatko hyvät arvostelijat opetella kirjoittamaan ennen kuin julkaisevat nokkelia tekstejään? Sitä on ilmeisesti nukuttu suurin osa äidinkielen tunneista. Zombiet ovat epäaidosti toteutettuja. Pakko kysyä, että mitä helvettiä sinä tuolla kommentilla tarkoitat?

Necronomicon
Necronomicon
17 years ago

“Ei ne ole zombeja, ne ovat eläviä raivotautisia ihmisiä.” Juuri näin. Tiesithän myös että Romeron elävät kuolleet eivät myöskään ole zombeja, koska zombit ovat hyvinkin paljon elossa, joskin tahdottomia. Tämänhän olemme oppineet jo ajat sitten lukuisista elokuvista, kirjoista ja legendoista ennen Romeron elokuvia. Eli toisin sanoen 1101in tartunnan saaneet ovat ihan yhtä paljon “zombeja” kuin jostain kauhean ihmislihan himon saaneet kuolleista nousseet. Loistava elokuva, kuten ensimmäiset kaksi Romeronkin Living Dead-tuotetta.