elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tohtori Zhivago on David Leanin historiallisen eeppinen rakkauselokuva, joka sijoittuu vallankumouksen partaalla olevaan Venäjään. Tohtori Zhivago perustuu Boris Pasternakin Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneeseen teokseen. Elokuva...

Tohtori Zhivago on David Leanin historiallisen eeppinen rakkauselokuva, joka sijoittuu vallankumouksen partaalla olevaan Venäjään. Tohtori Zhivago perustuu Boris Pasternakin Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneeseen teokseen. Elokuva on pullollaan upeita kohtauksia, henkeäsalpaavia maisemia, musiikkeja, kauneutta.

Tohtori Zhivago kuvaa yhden miehen matkaa läpi elämän, vaikean elämän joka on täynnä seikkailua, rakkautta, sotaa ja kauneutta, kauheutta vailla vertaa. Zhivago on lääkäri Pietarissa, porvari, joka löytää itsensä tukalasta tilanteesta. Kansa nousee ja kovaa, tuhoaa Valkoisen Venäjän ja Punainen Peikko saa vallan. Zhivago joutuu sodan pyörteisiin jo palaa kotiin muuttuneena miehenä, hän on kohdannut tosirakkautensa, Laran, venäläisen köyhälistö-kaunottaren jonka kanssa tämä kokee vielä monia ihmeellisiä asioita. Myös vanha ja kaunis kotikaupunki on muuttunut. Kommunismi rehottaa ja kaikki kaunis vedetään alas, kaikki oma, riistetään jäljelle jääden ainoastaan työtätekevä lammaslauma ja muutama paimen. Oma talo on jaettu kymmenille ihmisille, tavarat riistetty ja jäljelle jätetty yksi ahdas huone neljälle ihmiselle. Zhivago kuitenkin jatkaa elämäänsä, pian muuttaen perheensä kanssa pois kaupungista, kauas Punaisesta Paholaisesta, mutta erinäisten tapahtumien kautta selviää ettei sitä noin vain paetakaan ja rakkaus, pyyteetön, kaiken korvaava rakkaus voittaa aina.

Itse Zhivagoa näyttelee Omar Sharif todella upeasti, kiihkeä roolisuoritus täynnä intohimoa, venäläistä kulttuuria ja karismaa. Hämmästyttävän kaunis Julie Christie Laran roolissa ansaitsee erikoismaininnan, sillä rooli on kuin hänelle kirjoitettu. Jo edesmennyt konkari Alec Guinness Zhivagon velipuolena oli todella sykähdyttävä. Tämän suoritus lähes kliinisen eleettömänä, tunteettomana Yevgrafina on mielestäni tämän näyttelijäuran parhaita, ellei paras. Maurice Jarren sävellykset mukaan laskien elokuvan tunnelma on käsinkosketeltava.

Tohtori Zhivago on klassisen eeppinen rakkauselokuva, missä ihmiset vielä omaavat kyvyn osoittaa tunteitaan, rakkauttaan toista ihmistä kohtaan. Tohtori Zhivago sisältää mystiikkaa, jännitystä, kauneutta ja sitä ainaista rakkautta, mistä jokainen romantikko on enemmän kuin innostunut. Kerrassaan mainio elokuva, yksi Leanin parhaista, ja suositeltavissa kaikille, joille maittaa hyvät elokuvakokemukset.

Hyvää:
+Näyttelijät
+Musiikki
+Tarina
+Maisemat

Huonoa:
-Ylipitkä

  • 80%
    Tohtori Zhivago - 80%
80%

Tiedot

Genret: rakkaus,seikkailu
Kesto: 197 min
Ohjaaja: David Lean
Pääosissa: Omar Sharif,Julie Christie,Alec Guinness,Tom Courtenay,Geraldine Chaplin,Rod Steiger
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1965

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments