Medusan verkko

No niin. Sain viimeinkin katseltua tämän Bourne Identityn. Kyllä se kestikin ja tähän aikaan katseltuna se tuntui oikein mukavalta leffalta. Edes myöhäinen kellonaika ei saa arvostelukykyäni toivottavasti horjumaan, mutta sen voi kukin päätellä aivan itse. Niin: BI oli mukava seikkailu/toiminta -leffa.

Näyttelijät ovat tässä elokuvassa… ah: niin tuttuja. Pääroolissa nähdään varmasti kaikille tuttu Matt Damon, joka sopii yllättävän hyvin tälläiseen Bondmaiseen rooliin muistinsa menettäneenä miehenä, joka löytyy merestä kaksi luodinreikää selässään. Damon on enemmänkin tosiaan tunnettu draama-rooleistaan, mutta tällä kertaa Damon tappelee kuin Bruce Lee ja jakaa oikeutta ysimillisellä. Muita tuttuja hahmoja ovat sitten Chris Cooper, jonka useimmat varmaankin muistavat American beautysta. Muut näyttelijät ovatkin sitten taas näitä tuntemattomia suuruuksia, mutta se ei pahemmin meininkiä haittaa.

Juoni on oikeastaan aika simppeli. Jason Bourne (Damon) löytyy merestä kaksi luodinreikää selässään ja muistinsa menettäneenä. Niskasta löytyy outo laite, joka heittää seinään pankkitilin numeron ja pankin nimen Sveitsistä. No Jason lähtee selvittämään kuka hän on ja pian käykin ilmi, että Bournen menneisyys tai oikeastaan nykyisyys on perin hämmentävä: rahaa on niin pirusti ja asekin löytyy. Sitten kuin taikaiskusta Bourne saa poliisit ja tappajat peräänsä. Mukaan joutuu myös perinteiseen tyyliin täysin sivullinen tyttö, joka rakastuu Bourneen. Bondimainen kissa-hiiri-leikki voi alkaa Paul Oakenfoldin Ready steady go -kappaleen säestämänä.

BI on oikean mukava elokuva. Se ei ole mikään toimintarymistely tai pyroteknikon märkä uni (ei siis huumaavia räjäytyksiä). BI:tä voi oikeastaan kuvata "älykkääksi toiminnaksi", jollaista ainakin allekirjoittanut on jonkin aikaa kaivannut tähän toiminta-skeneen. Vaikka BI onkin onnistunut elokuva, niin se lopulta kompastuu ehkä hieman huolimattomaan toteukseen (mm. loppuratkaisu) ja juonen köyhyyteen. Hahmojen sisälle ei kurkisteta, vaan pikemminkin raapaistaan vähän pintaa. Kuitenkin: suosittelen.

3.5

Summary

Genret: toiminta
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Doug Liman
Pääosissa: Matt Damon,Franka Potente,Chris Cooper,Clive Owen,Brian Cox
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2002

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments