elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

No niin. Nyt on tullut uusin Matrix nähtyä ja täytyypä sanoa, että en pettynyt ollenkaan. Mikään viiden tähden mestariteos uusin Matrix ei ole, mutta...

No niin. Nyt on tullut uusin Matrix nähtyä ja täytyypä sanoa, että en pettynyt ollenkaan. Mikään viiden tähden mestariteos uusin Matrix ei ole, mutta ajaa täysin asiansa ja ainakin allekirjoittaneella ko. leffa toi halutun nautinnon tunteen.

Ensin pari sanaa ensi-illan meiningistä Tampereella. Todellakin: tullessani Plevnaan näin heti etuovella muutaman "agentin". Siinä samassa harmittelin ystävälleni, etten ollut pukeutunut itse "asiallisesti", sillä olin laittanut ylleni vanhan uskollisen farkku-asun. Kuitenkin, sisältä löytyi sitten muutama Neo ja muutama Trinity, kuin myös yksi "kaksonen". Myös useat muut ensi-iltaan tulleet olivat pukeutuneet teeman mukaisesti mahdollisimman paljon nahkaisiin asuihin. Tälläinen fiilistely nostaa tunnelmaa kattoon ja tuo elokuvan katselun aloittamiseen "uusia tuulia". Lisäksi, kuten tapana on, ensi-illassa taputettiin elokuvan loppuessa kuin myös ennen elokuvan alkua typerille mainoksille, joita vain tuli ja tuli….hohhoijaa.

Nyt sitten itse elokuvaan.

Matrix oli todellakin sitä, mitä odottaakin saattoi. Upeata matsausta kauniilla koreografioilla ja mahtavia tehosteita, joista jotkut olivat aivan käsittämättömän upeaa katsottavaa. Olin kuitenkin valmistautunut siihen, ettei Matrix ole mikään mestariteos, joten minua ei harmittanut sen "jonkin" puuttuminen. Kaikin puolin täytyy sanoa, että uusin Matrix on erittäin onnistunut elokuva.

Juoni Matrix reloadedissa on seuraava. Eli homma jatkuu siitä mihin Matrix "1" jäi. Neo on kohonnut Matrixin verkossa sanotaanko Jumalan asemaan ja antaa agenteille turpaan tasapuolisesti. Mukaan tulee myös tuttu velikulta agentti Smith, joka on parannellut itseään huomattavasti. Tällä kertaa Neolla ja Siionin ihmisillä on kuitenkin vakava ongelma: 250 000 konetta on kaivautumassa tätä ihmisten kaupunkia kohti ja Morpheuksen miehistöllä ja Neolla on 72 tuntia aikaa pelastaa Siion lopulliselta tuholta. Tämä onnistuu vain löytämällä Avaimentekijän ja sitä kautta profeterian toteutumisen, jonka vain Neo voi tehdä. Kuten arvata saatatte, tielle osuu monta mutkaa ja Neo ja kumppanit jakavat kun-fu-oikeuttaan pahiksille oikein urakalla.

Näyttelijät jatkavat samoilla linjoilla kuin ykkös-osassakin. Keanu Reeves näyttelee Neon roolin tasaisesti, mutta loppujen lopuksi aika ilmeettömästi ja mitäänsanomattomasti. Tämä kuitenkaan ei ole välttämättä huono asia, sillä Neo on vähän viileä ja ilmeetön. Laurence Fishburne puolestaan on saanut hahmoonsa selvää otetta ja parantaa suoritustaan ensimmäiseen osaan verrattuna. Tällä kertaa Morpheus on jämäkämpi, coolimpi ja jotenkin "parempi" (en osaa selittää sitä tarkemmin). Carrie-Anne Moss tuo taas Trinityyn enemmän rakkautta ja viileyttä. Tätä kautta Wachowskin veljekset ovat tuoneet Trinityyn enemmän sellaista naisellista heikkoutta, joka ilmenee elokuvassa mielestäni aika selvästi. Muista rooleista ei minun mielestäni kannata sen suurempia mainita ellei sitten lasketa loistavan Hugo Weavingin esittämää Agentti Smithiä, joka jälleen kerran lausuu pari ikimuistoista vuorosanaa. Weavingin agentti Smith on todellakin tehty pahiksen rooliinsa ja en voisi kuvitella ketään muuta kuin Weavingia tähän nimenomaiseen rooliin. Kaiken kaikkiaan näyttelijät suoriutuvat rooleistaan kunnialla ja hyvin.

Matrix Reloadedin tunnelma on muuten mahtava. Sitä katsottaessa tulee lähes täsmälleen samanlainen fiilis kuin ensimmäistä osaa katsottaessa. Reloaded yhdistää sci-fin, toiminnan ja kevyen (…) draaman mainiosti yhteen ja tekee Reloadedista valehtelematta yhden tämän vuoden kiinnostavimmista elokuvista.

Matrix Reloaded ei ole mikään viiden tähden arvoinen elokuva. Oikeastaan se on valitettavaa, sillä siinä olisi kyllä siihen, mutta jälleen kerran se jokin (sellainen kantava voima, punainen lanka) jää puuttumaan. Matrix kyllä tarjoilee jälleen kerran makean näköisiä efektejä ja upeita taistelukohtauksia ja tällä kertaa jopa ihmissuhteita, mutta silti katsojalle jää hiukan orpo olo. En kuitenkaan voi sanoa, että Matrix Reloaded on epäonnistunut elokuva; päinvastoin: se täyttää kaikki odotukset. Ja vielä pieni varoitus: jos menette katsomaan tämän elokuvan, niin JOUDUTTE menemään katsomaan seuraavankin leffan eli Matrix Revolutionsin, sillä Matrix Reloaded jää sellaiseen kohtaan, että trilogian viimeistä osaa ei kertakaikkiaan saa missata. Eli eli… suosittelen!

4

Summary

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 138 min
Ohjaaja: Andy Wachowski,Larry Wachowski
Pääosissa: Keanu Reeves,Carrie-Anne Moss,Laurence Fishburne,Hugo Weaving,Jada Pinkett Smith,Harold Perrineau,Jr,Monica Bellucci
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments