Battle royale

Odotin ehkä eniten viime Rakkautta ja Anarkia (2002) festareilta Battle royale elokuvaa, joka jäi kuitenkin katsomatta sen suuren suosion ja aikataulu-ongelmien vuoksi. Niinpä yllätyin suuresti, kun kyseinen leffa löytyikin yllättäen paikallisen Makuunin suppeasta valikoimasta. Visa ja Makuunin asiakaskortti viuhuivat ja kannoin Battle royalen tyytyväisenä kotiin. Ennakko-odotukset olivat valtavat tästä “kohutusta” leffasta, mutta jälleen kerran sain pettyä. Battle Royale ei todellakaan vastannut odotuksiani.

Näyttelijäkaarti oli minulle täysin tuntematonta ja mikä erikoisinta; tällä kertaa mieleeni ei jäänyt ainuttakaan näyttelijää suorituksineen, jollei sitten lasketa Hana-Bi -Tulikukista tuttua Takeshi Kitanoa, joka näyttelee itseään (!siis omalla nimellään!) johtamassa hallituksen salaista operaatiota, jonka tarkoituksena on antaa nuorisolle opetus. Kitano onkin leffan parasta antia sinänsä omaperäisenä ja kovana pomona, jolta löytyy monia yllättäviä ulottuvuuksia kuten kotoa soitettavien puheluiden vastaanottaminen ja sitä kautta kinasteleminen kuin myös sohvalla lojuminen ja leivoksien syönti. Muista näyttelijöistä täytyy sanoa sen verran, että he ovat nuoria ja oletettavasti aikas kokemattomia. Lisäksi he ovat minusta tyypilliseen japanilaiseen tapaan jotenkin ylitsenäytteleviä, mikä pistää ärsyttämään. Miinuksia näyttelijöistä, paitsi rauhallisesta Kitanosta.

Juoni BR:ssä on seuraava: kuvitteellinen (?) valtio kyllästyy katselemaan nuorison välinpitämättömyyttä ja rellestystä. Niinpä ko. valtio säätää lain, jonka mukaan joka vuosi pidetään eräänlainen selviytymispeli jonkin “onnekkaan” 9-luokan kesken, jossa luokan jäsenet tappavat toisiaan kunnes vain yksi on elossa. Kaiken lisäksi peli pelataan ns. vankilasäännöillä, joten pelistä tulee erittäin väkivaltainen ja verinen. Tämä myös näkyy elokuvassa: verta ja väkivaltaa ei BR:ssä säästellä. Väkivallasta tuleekin BR:n ainoa kantava voima, vaikkakin heikonlainen. Juoni on BR:ssä loppujen lopuksi niin idioottimainen ja suorastaan turha, ettei sitä loppujen lopuksi edes tarvita tässä veri-ilotulituksessa, mitä elokuvan ohjaaja heittää silmille.

BR on erittäin turhanpäiväinen elokuva. Siinä ei kertakaikkiaan ole päätä eikä häntää ja se onnistuu täysin vain yhdessä asiassa: nimittäin siinä, että katsoja odottaa elokuvan loppumista kuin kuuta nousevaa. Minulle BR oli ääretön pettymys, sillä odotin elokuvasta jotain paljon älykkäämpää ja laadukkaampaa vauhkoamista kuin pelkkää pyssyn pauketta ja riehumista.

  • 30%
    Battle royale - 30%
30%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 114 min
Ohjaaja: Kinji Fukasaku
Pääosissa: Tatsuya Fujiwara,Aki Maeda,Taro Yamamoto,Masanobu Ando,Kou Shibasaki,Chiaki Kuriyama
Valmistusmaa: Japani
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ismo
Ismo
16 years ago

Minusta elokuva oli hyvä ja verelläkään ei mässäilty liikaa. En voi yhtyä arvostelijan mielipiteeseen. 4p ja puokki

The Wolf
The Wolf
18 years ago

Nyt ei voi kun olla täysin eri mieltä arvostelijan kanssa. Juoni on mitä erinomaisin ja verenläträys ei suinkaan ole pääosassa. Todellisuudessahan Battle Royale on varsin draama painotteinen ja sisältää armotonta yhteiskuntakritiikkiä (tulevaisuuden) Japanista. Ehdottomasti 2000-luvun parhaita elokuvia, ja näköjään aivan hemmetin väärinymmärretty. 5p

Huihai
Huihai
16 years ago

Elokuva oli ihan loistava. Paljon järkevämpi kuin kuin mikä tahansa tusinahollywood-leffa. Hyvin toteutettu ja sanomaakin mukana.

Friikkiz
Friikkiz
17 years ago

Siis samaa mieltä Kalman kanssa..lähinnä erittäin naurettavaa luettavaa itse arvostelijan sekä Kheldarin viesti. Leffa on mitä mainioin eikä siitä todellakaan pääse yli eikä ympäri.

Kalma
Kalma
17 years ago

Lähinnä naurettavaa luettavaa, kun edes arvostelija ei tiedä elokuvan tapahtuma maata. Ihmekään jos elokuvasta ei pidä kun sitä katsoo sivusilmällä silloin tällöin. Tämä on toinen katsomani Japanilainen elokuva (jos animaatioita ei lasketa), joten ainakaan minua ei voi kutsua “Japani-friikiksi”. Elokuvan juoni on todella omaperäinen, mistä sitten ikinä keksittykään. Näyttelijöissäkään ei ole mitään vikaa, vaan hoitavat noinkin nuoriksi homman todella hyvin. Ainut ärsyttämään jäänyt asia oli “God-modetus” ja tottakai kaikki rakkauden tunnustukset oli jokaisella pakko jättää viimme tinkaan. Näitä pikkuvikoja lukuun ottamatta tämä elokuva on hyvä. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. 5p

Grindcore
Grindcore
15 years ago

Kovin henkilökohtaisiahan nämä elokuvakokemukset ovat, kuten myös kirjat. Jokainen tulkitsee niitä omalla tavallaan osa syvemmällä tasolla ja osa enemmän pintaa raapaisten. Omalla osallani Battle Royale toimi erittäin hienosti useallakin eri tasolla. Elokuvahan on erittäin “yhteiskuntakriittinen” ja tulee säilymään ajankohtaisena ja purevana vielä pitkään. Todennäköisemmin nykyisen suuntauksen mukaisesti elokuva tulee vain vuosi vuodelta enemmän ajankohtaiseksi.Eipä tuossa väkivallassakaan kyllä mitään vikaa ollut, jos se nyt joillekin oli se suurin nautinto tässä elokuvassa-ymmärrän vallan mainiosti heitäkin. Kyllä äärimmäisen väkivaltaisessakin elokuvassa, jopa sellaisessa jossa se menee melkein liiallisuuksiin asti, voi kuitenkin olla hieno tarina kerrottavana.