Waco: American Apocalypse

Netflixistä löytyvä dokumentti, Waco: American Apocalypse, on tuottajana ja dokumenttiohjaajana “tunnetun” Tiller Russellin (Silk Road (2021), Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (2021)) käsialaa. Lyhyesti kerrottuna tämä dokumentti koskee vuotta 1993, jolloin liittovaltion agentit (ATF) ja kristillinen kultti (Daavidin oksa) ottivat toisistaan mittaa aseellisesti 51 päivän ajan Wacossa, Texasissa. Russellin käsissä dokumentti on kuitenkin, ehkä jopa yllättävästi, vaisu kokoelma uutiskuvia, sekä ennennäkemättömiä videoita muun muassa FBI:n panttivankitiimin neuvottelijoista. Kun sitä on höystetetty sekä agenttien, että hengissä selvinneiden kulttilaisten kertomuksilla, luulisi käsissä olevan mielenkiintoinen kasa historiaa, mutta itseasiassa se on vain jollain tasolla venytetyn oloinen kokoelma masentavaa amerikkalaista lähihistoriaa.

En aidosti tiedä, että mitä Russell on halunnut dokumentilla ihmisille kertoa, sillä hän välttelee ottamasta asiaan oikeastaan mitään kantaa. Puheenvuoroja saavat niin ex-kulttilaiset, kuin myös paikalla olleet liittovaltion agentit, mutta mitään punaista lankaa Russell ei käsiinsä ota, eikä hän liioin yritä ohjailla dokumenttia juuri mihinkään suuntaan. Kaikki tapahtuu vain lineaarisesti ilman sen kummempia analysejä ja eteenpäin mennään junan lailla. Toki Lee Hancockin (uutistoimittaja) johdattelemana Wacosta yritetään lopussa vetää lähes suoraa viivaa Oklahoman pommi-iskuun, mutta muuten Russell pitää haastateltavansa kohtuullisen hyvin aisoissa. Ehkä dokumentin koskettavimpia hetkiä on se, kun Heather Jonesin (ex-lahkolainen, oli lapsi tapahtumien aikaan) itku koskettaa kivikasvoistakin katselijaa, mutta muuten dokumentista on turha etsiskellä sen kummempia alleviivauksia tai tunteita, ellei mukaan lasketa Kathy Schroederin (ex-lahkolainen) lapsensa tapaamista. Kertojaäänen puuttuessa katsoja joutuu itse etsimään sitä dokumentin punaista lankaa suurennuslasilla.

On selvää, miksi Waco-dokumentti julkaistaan nyt: onhan tapauksesta tänä vuonna tullut kuluneeksi 30 vuotta, joten asialla voidaan jollain tasolla mässäillä. Russell onneksi tekee selväksi liittovaltion agenttien mielipiteen, joka luultavasti on osuvin: lahkon johtaja David Koresh oli johtajana pedofiili, joka oli saanut jumalalta ohjeen elostella lahkolaisten vaimojen kanssa, sekä valitettavasti myös alaikäisten lasten kanssa. Kun siihen lisätään lahkon vakaa usko siihen, että maailmanloppu (tai tuomiopäivä) tulisi kirjaimellisesti heidän ovelleen, varautui lahko tähän mahdollisuuteen konekivääreillä, kranaateilla ja 1,6 miljoonalla ammuksella. Siitä syntyi välienselvittely, kun uskoonsa hurahtaneet lahkolaiset tervehtivät agentteja suurimmalla aseellisella yhteenotolla sitten Amerikan sisällissodan. Jotain jossiteltavaa toki jätetään myös toisaalle: miksi agentit lähtivät pidätystä tekemään, kun tiesivät, että lahkolaiset odottavat heitä ase kourassa ja miksi piiritystä jatkettiin peräti 51 päivän ajan? Sitä voi miettiä itse kukin varsinkin siinä valossa, kun koko piiritys päättyi panssareihin, kyynelkaasuun ja todennäköisesti lahkolaisten sytyttämään tulipaloon, jossa kuoli toistakymmentä lasta ja kymmeniä aikuisia. Waco: American Apocalypse on loppujen lopuksi surullinen kertomus siitä, miten oikeastaan kaikki tahot epäonnistuivat tässä erikoisessa tosinäytelmässä. Dokumenttina se silti on vain kokoelma tulitaistelua, aikalaiskertomuksia, selittämistä ja ylävitosten antamista FBI:n neuvottelijoiden kesken.

2.5

Poiminta

Ohjaus: Tiller Russell
Kesto: 3 episodia
Genre: dokumentti
Valmistusvuosi: 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments