Avatar: The Way of Water

Kolmetoista vuotta on pitkä aika. Muistan erittäin elävästi, kun ensimmäinen Avatar tuli elokuvateattereihin niin sillä oli samanlainen efekti kuin Matrixilla tai Jurassic Parkilla. Se loi jotain uutta ja jännittävää, joka muutti hetkeksi tapaa, jolla katsoimme elokuvia. Taisin tuolloin mehustella elokuvalla, kuinka se piti vain kokea, ei nähdä. Kolmetoista vuotta saimme odottaa sen jatkoa, ja suurin syy oli että James Cameron päätti että tehdään samatein 4 uutta elokuvaa. Tämä ei ole edes vitsi, vaan Cameron kirjoitti yli 1000 sivua tarinaa, joka piti muokata elokuvalliseen muotoon ja tätä kautta kuvata ainakin 2 osaa kerralla, että osa näyttelijöistä ei vanhene liikaa. Prosessi on ollut pitkä, ja kun elokuvan näkee, niin ymmärtää miksi. Avatar: The Way of the Water on eittämättä yksi kauneimmista elokuvista mitä on koskaan tehty, mutta se ei ole paras elokuva mitä koskaan on tehty.

Mikä on ensimmäinen ajatus mikä ihmisillä tulee mieleen Avatarista? 3D ja ehkä toisena siniset Na’vit. Nämä eivät ole muuttuneet ja tämän pohjalle on tämäkin Avatar elokuva rakennettu. Tarina on jälleen uudistettu ja modernisoitu versio ilkeistä ”valkoisista” miehistä, jotka valloittavat uuden paikan ja ajavat paikan alkuperäisen väestön joko pakoon tai tuhoon. Tämä on tarinan liekki ja voima, mutta samalla sen suurin heikkous. Kun edellisessä elokuvassa Na’vit onnistuivat ajamaan ihmiset pois ja nämä alkuperäiskansan näköiset Avatarit jatkoivat elmäänsä Pandoran planeetalla yhdessä Na’vien kanssa syntyi planeetalle lähes uusi rotu, jossa geneettisesti muunnellut Avatarit saattoivat lisääntyä paikallisten kanssan. Tarinan päähenkilöksi noussut Jake, jota Sam Worthington loisteliaasti jälleen esittää, muodosti perheen Neytirin kanssa ja heillä on jopa neljä lasta. Tämä uusi elokuva keskittyykin Jaken perheeseen ja heidän pakomatkaansa, kun ihmiset vihdoin palaavat planeetalle ryminällä, johon jopa Na’vit eivät voi vastata.

Mutta hyvä elokuva vaatii aina hyvän pahiksen. Kaikki todistimme edellisessä elokuvassa, kuinka Stephen Langin esittämä Quaritch oikein vihasi sinistä kansaa ja pisti heitä pinoon kuola valuen. Noh, vaikka mies kirjaimellisesti kuoli elokuvan lopussa, niin kappas vain hänen tietoisuutensa oli ladattu muistitikulle ja istutettu uuden Avatarin päähän ja näin tämäkin tarina saa jälleen arvoisensa pahiksen. Toki Lang on saanut hieman nyansseja uuteen rooliinsa ja pahiksen motiivit ja toiminta selitetään paremmin ja se nostaa koko elokuvan tasoa, kun hahmo ei ole ihan niin yksioikoinen. Toki pelkkä kosto Jakea kohtaan on hieman kliseinen juoni, mutta sillä mennään. Onneksi mukaan on kuitenkin saatu toinenkin tarinalinja, joka keskittyy Jaken lapsiin, ja ennen kaikkea hänen ”keskimmäisiin” lapsiin, eli murrosiässä kipuilevaan Lo’akiin sekä Kiriin.

Tässä sitten päästäänkin elokuvan kutkuttavimpaan aspektiin, eli Kiriä nättelevään Sigourney Weaveriin. Tämä 70v nainen esittää siis 14 vuotiasta Na’via joka suorastaan räjäyttää tajuntani. On häkellyttävää, kuinka Weaver on niin luontaisen hyvä roolissaan. Toki nykyteknologian tämänkin teki mahdolliseksi, mutta se ei poista loisteliasta heittäytymistä rooliin. Kirin kasvutarina on kuitenkin yksi elokuvan kantavista voimista, joten suoritus ei ole mitenkään vähäpätöinen. Muuten tarina ei tuo suuria yllätyksiä, ja pituutta ollaan, saatu venytettyä äärettömän pitkillä, toki hienoilla, veden alaisilla kohtauksilla, jotka 3D:na näyttävät aivan jumalattoman hienoilta. Kliseitä siis riittää niin lasten kasvutarinoilla, kuin Quaritchin kostoretkellä, mutta loppupeleissä kukaan ei odottanut tämän jatko-osan oleva mikään käsikirjoituksellinen mestariteos, joka pistää mielen solmuun, vaan luoda äärettömän hienon näköinen tarina Pandora planeetalla asuvista Na’veista ja sinne jääneistä Avatareista. Olikin mielenkiintoista huomata, että itse ihmisä tässä elokuvassa on huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisessä osassa, mutta se ei oikeastaan häiritse itse elokuvaa. Avatar: Way of the water on jälleen merkkipaalu James Cameronin vyölle, ja tällä kertaa emme joudu odottomaan yli kymmentä vuotta jatko-osaa, joten sitä odottellessa.

PS. En tajunnut kuin vasta lopputeksteissä, että Kate Winslet esitti vesikansan päällikön vaimoa Ronalia, mutta tämän sanottua niin aivan huikea suoritus.

  • Elokuva
4

Summary

Genret: Toiminta, Sekkailu, Fantasia
Kesto: 192
Ohjaaja: James Cameron
Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet, Cliff Curtis, Jack Champion
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2022

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments