The Book of Boba Fett

Jokin aika sitten Disney+ palveluun ilmestynyt Star Wars-sarja, The Book of Boba Fett, on tylsää ja unettavaa katseltavaa ensimmäisen tuotantokauden puoleen väliin saakka. Jon Favreaun luoma projekti on niin mitäänsanomatonta hiipimistä paikasta toiseen ilman sen suurempaa tunnelmaa, jossa Temuera Morrisonin luvalla sanoen hölmö ja karisman puutteesta kärsivä Boba Fett laahustaa pitkin Mos Eisleyn katuja huudellen reiluudesta ja uneksien menneistä ajoista. Niinpä Ming-Na Wening näyttelemälle Fennec Shandille ja Pedro Pascalin tutulle Mandalorianille jää aivan järjetön rasti tehdä sarjan ensimmäisestä (ja viimeisestä?) tuotantokaudesta edes katsottava teos.

Periaatteessa kauden juoni alkaa siitä, mihin Mandalorianissa jäätiin Boba Fettin ohella. Boba on nimittäin päättänyt ottaa hallintaansa Tatooinelta edesmenneen Jabba the Huttin hallitseman alueen ja se tietysti poikii kaikenlaisia kismoja rikollisten välille. Tosin jostain syystä sarjan luoja Jon Favreau ja osittain Dave Filoni on luonut Temuera Morrisonin Boballe taustatarinan, joka omassa hiljaisuudessaan on omalla tavalla parempaa settiä kuin koko muu sarjan juoni. Niinpä ensin seurataan Boban selvityminen sarlaccin vatsasta, jonka jälkeen Boba etsii itseään Tuskeneiden kanssa jonkinlaisen kasvutarinan varjolla. Kun lopulta päästään vauhtiin, niin vauhti jää tosin vaisuksi. Sädeaseet laulavat ja kaikki haukottelevat kunnes Pascalin esittämä Mandalorian ilmestyy puhaltaen tuotantokauteen eloa kuin kuolleeseen ruumiiseen.

Yksi The Book of Boba Fettin heikkouksista on näyttelijöiden epätasaisuus. Pääroolissa oleva Temuera Morrison on karismaltaan heikohko, eikä hänen manööverinsä miellytä katsojaa oikeastaan missään vaiheessa. Se ei ole varmastikaan välttämättä Morrisonin vika kokonaisuudessaan, vaan vastuuta täytyy myös tässä antaa Favreaulle, sekä episodien ohjaajille, jotka eivät ole onnistuneet saamaan Morrisonista irti sitä, mitä tällaiselta sarjalta voisi odottaa. Pedro Pascalin ääni toimii jälleen kerran hienosti, Ming-Na Wen onnistuu omassa roolissaan vähintäänkin kohtuullisesti ja sivuosissa nähdään välillä jopa yliyrittämistä. Jollain tavalla näyttelijöiden suorituksista alleviivautuu esiin yliyrittäminen, jossa ollaan tekemässä jotain suurta, mutta ilman ajatusta siitä, miten se pitäisi tehdä.

The Book of Boba Fettin suurin ongelma on se, että se ei toimi kokonaisuutena. Se luottaa liiaksi vuosikymmenien aikana luotuun franchiseen ja aikaisemmin esiteltyihin hahmoihin, joka ei mitenkään jaksa kantaa sarjaa loppuun asti. Sarjan ensimmäinen tuotankausi toimisikin loistavasti esimerkiksi teatterissa, mutta jostain syystä sarjan ohjaajat ovat unohtaneet tekevänsä viihdettä televisioon, ei oikean teatterin lavalle. Niinpä sarjassa ei ole itseensä kiehtovaa tunnetta, vaan musiikin pääosin puuttuessa sarja on ikäänkuin hiljainen protesti kokonaisvaltaisille sarjoille, joissa jokainen osa-alue on tarkkaan mietitty: missä kohdassa soitetaan musiikkia (ja millaista), missä kohdassa leikitään kameran kohdistamisella ja niin edelleen. Kaiken kaikkiaan The Book of Boba Fett on mielenkiintoinen yritys, joka on loppujen lopuksi iso pettymys. Itse en voi tätä sarjaa suositella kuin niille, jotka jollain tasolla Star Warsia fanittavat.

2.5

Poiminta

Ohjaus: Robert Rodriguez, Steph Green, Kevin Tancharoen, Bryce Dallas Howard, Dave Filoni
Näyttelijät: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Pedro Pascal
Genre: toiminta, seikkailu, draama
Kesto: 7 episodia
Vuosi: 2021

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments