elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kova laki -Season 1 Kova laki -Season 1
Kovan lain (kuuluisa Law & Order) ensimmäinen tuotantokausi on televisioviihdettä parhaimmillaan. Se on yksi 1990- ja 2000-luvun parhaimpia televisiosarjoja ja Dick Wolfin luoma sarja... Kova laki -Season 1

Kovan lain (kuuluisa Law & Order) ensimmäinen tuotantokausi on televisioviihdettä parhaimmillaan. Se on yksi 1990- ja 2000-luvun parhaimpia televisiosarjoja ja Dick Wolfin luoma sarja pyöri televisiossa peräti 20:n tuotantokauden ajan poikien lukuisia sivusarjoja kuten Law & Order: Special Victims Unit, Law & Order: Criminal Intent, Law & Order: UK, Law & Order: LA ja Law & Order: Trial by Jury. Tästä tuotantokaudesta kaikki kuitenkin lähti ja meininki oli sen mukaista. “Vanhoja” poliisisarjoja rikkoen se lähti näyttämään jokaisesta jaksosta kaksi osaa: sen osan, missä poliisit selvittävät rikoksen ja toisen osan, missä syyttäjät syyttävät epäiltyä. Tämä sommitelma oli sellaisenaan valtava menestys ja kun mukaan lisättiin mielenkiintoisia aiheita (kuten ykköskaudella voidaan todeta monien aiheiden olevan adoptoituja silloisista uutisaiheista) ja hyviä näyttelijänsuorituksia oli varsinainen jättipotti valmis. Käydäänpä ykköskauden päänäyttelijät läpi:

Chris Noth (Mike Logan)

Chris Noth on tähän sarjaan 90-luvulla kuin napakymppi. Hän on koppava, mielenkiintoinen ja kiihkeä nuori poliisi, joka leveilee naisjutuillaan ja nahkatakillaan. Hän on kuin täydellinen pari George Dzundzan näyttelemälle poliisille, joka lyö pöytään kaksi eri koulukunnan ja ikäluokan miestä. Siitä syntyy veljellinen nahistelu, jota käydään jakso toisensa jälkeen läpi milloin missäkin kadunkulmassa. Nothin huumori ja eleet vievät miestä tässä sarjassa menestykseen väistämättä, eikä sarjan vähäiset toimintakohtaukset ole Nothin suorittamana missään tapauksessa huonoja.

George Dzundza (Max Greevey)

Dzundza luo Nothin näyttelemälle Loganille vastakohdan ja maamerkin, johon Logan voi tarpeen tulla ankkuroitua. Ilman Nothia tämä sarja ei olisi mitään, mutta hänkään ei yksin pidä tätä sarjaa pystyssä, vaan siihen tarvitaan Dzundzan tapainen kokenut näyttelijä, joka ei vedä mutkia suoraksi. Moraalisia mietintöjä miehen kohdalle kyllä osuu, mutta niistä selviydytään lain kirjainta noudattamalla.

Michael Moriarty (Benjamin Stone)

Michael Moriarty näyttelee syyttäjä Benjamin Stonea, joka noudattaa lain kirjainta pilkulleen. Syyllisen on saatava rangaistuksensa hinnalla millä hyvänsä ja Stone osoittautuukin ensimmäisellä kaudella hieman turhankin innokkaaksi tuomioiden vetäjäksi. Moriarty kuitenkin hienosti saa hahmoonsa karismaa ja syvyyttä, sillä tiukkojen periaatteiden alta löytyy myös aavistuksen pehmeämpi mies.

Richard Brooks (Paul Robinette)

Richard Brooksin rooli on toimia Stonen apulaissyyttäjänä Paul Robinettena. Mies on hahmona oiva veto jo siinäkin mielessä, että monissa jaksoissa rasistisiin tunnelmiin vetoava puolustusasianajaja saa Robinettenkin välillä sekaisin. Kaikin kaikkiaan Brooks tekee omassa roolissaan hienoa työtä väitellen lain hengestä Stonen kanssa.

Hyvien näyttelijäntöiden lisäksi sarjassa nähtiin paljon mielenkiintoisia aiheita ja aihepiirejä. Aihepiireistä ykköskaudella käsitellään paljon moraalia ja lain kirjainta: miltei joka jaksossa Michael Moriartyn ja Richard Brooksin välillä käydään moraalinen taistelu tai sitten vastaava nähdään Chris Nothin ja George Dzundzan hahmojen välillä. Sarja ottaakin varsin kovaa kantaa lain kirjaimeen ja sen noudattamatta jättämiseen ja vice versa. Samalla käsitellään läpi järjestäytynyttä rikollisuutta, paljastetaan mätiä poliiseja poliisilaitokselta ja puututaan moniin arkoihin asioihin sen kummempia kakistelematta. Samalla sarjassa nähdään yhden jakson sivurooleissa tulevia isoja nimiä: Oscar-voittaja Philip Seymour Hoffman riehuu yhdessä jaksossa oikeussalissa, William H. Macy seikkailee syyttäjänä, Mike Starr rekkakuskina, Megan Gallagher rikoksen uhrina ja Samuel L. Jackson asianajajana.

Kova lain ensimmäinen kausi on minusta jonkinasteinen merkkipaalu. Se on televisioviihdettä parhaimmillaan ja mikä parasta: siinä annetaan tilaa niin näyttelijöille kuin tarinallekin. Tekniset hienoudet ovat jääneet pois jo sarjan kuvausajankohdan vuoksi ja niinpä Kovan lain konsepti ja henki tuntuvat vielä näin yli 20 vuoden jälkeen raikkailta ja hyviltä. Kaiken kaikkiaan tämä ensimmäinen kausi on valtava menestys sille kaikelle, mitä vieläkin televisiosta nähdään.

  • 90%
    Kova laki -Season 1 - 90%
90%

Poiminta

Genret: draama,rikos
Kesto: 1020 min
Ohjaaja: –
Pääosissa: Dann Florek,Richard Brooks,Chris Noth,George Dzundza,Michael Moriarty
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1990

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments