elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun kaksi Oscar-voittajaa kohtaa, voi käsissä olla ihan mitä tahansa. Onneksi vuonna 2000 valmistunut elokuva, Kunnian puolesta (Men of Honor), ei ole ihan mikä...

Kun kaksi Oscar-voittajaa kohtaa, voi käsissä olla ihan mitä tahansa. Onneksi vuonna 2000 valmistunut elokuva, Kunnian puolesta (Men of Honor), ei ole ihan mikä tahansa elokuva, sillä George Tillman Jr.:n ohjaama elokuva on tarkkaan laskelmoitua draamaa kahdesta miehestä, joista toinen haluaa rikkoa myytin ja toinen rikkoa sääntöjä. Kun kaksi normien rikkojaa lopulta kohtaa, on käsissä aito ja siirappinen ottelu, jonka lopputuloksesta ei tietenkään jää mitään epäselvyyttä. Onhan kuitenkin kyse amerikkalaisesta draamaelokuvasta, jossa yhteisön julkisesti halveksuma mies ansaitsee kovalla työllä toveriensa hyväksynnän murtaen rajoja Yhdysvaltain laivastossa.

Kunnian puolesta kertoo tarinan mustasta miehestä Carl Brashearista, joka liittyy sodan jälkeen Yhdysvaltain laivastoon taistelusukeltajan pesti mielessään. Tie on kuitenkin rotuerottelun vuoksi varsin kivinen, eikä leirin kouluttajana toimiva Billy Sunday (De Niro) päästä Carlia vähällä. Tuloksena on yhden miehen taistelu koko leiriä ja periaatteessa ympäröivää maailmaa vastaan, kun Carl yrittää päästä Yhdysvaltain laivaston ensimmäiseksi mustaksi taistelusukeltajaksi tovereiden ansaitsematon viha takanaan. Mutta kuten odotettua saattaa, lämpiää vanhan sotaratsun sydän peräänantamattomalla sisulla ja tahdolla, joka tekee miehistä luonnollisesti ylimmät ystävykset. Eikä siinä mitään, kun kaksi sillä hetkellä hienoa näyttelijää pistävät karismansa peliin osoittaen sen, että roolihahmojen molemminpuolinen kunnioitus on käsin kosketeltavaa.

Näyttelijät ovat todellakin elokuvassa hyvässä vedossa ja varsinkin pääroolit on kansoitettu kerrankin oikeilla näyttelijöillä. Toisessa pääroolissa oleva Robert De Niro on jälleen herra ja Hidalgo, sillä miehen karismaattinen ja kova rooli on tuttua huttua jo monelle miehen elokuvia seuranneelle. Tässäkin elokuvassa De Niro näyttelee varsinaisen luonneroolin, jossa miehen roolihahmo ei kumarra ketään. Tämä tietenkin aiheuttaa ongelmia niin työssä kuin yksityiselämässä ja onkin varsin merkillepantavaa, kuinka miehen murtunutta vaimoa näyttelevä Charlize Theron jää täysin taka-alalle De Niron varjossa. Tekemistä on tosin myös Cuba Gooding Jr:lla, joka muutamaa vuotta elokuvan valmistumisvuotta aiemmin pokkasi Oscarin Jerry MgGuire-elokuvan sivuosasta. Yllättäen nykyisin varsin alas vajonnut Gooding Jr. onnistuu roolissaan merkillepantavan hienosti tarjoten De Niron hahmolle vastuksen, jota De Niron Billykin pystyy kunnioittamaan tasa-arvoisena. Elokuvan vastakkainasettelu, jota esiintyy muuallakin kuin De Niron ja Gooding Jr. hahmojen välillä, on näiden kahden herran välisenä niin vahvaa, että he jättävät sivuosan esittäjät väistämättä todellakin vain sivuosiin.

Kunnian puolesta on suhteellisen pitkästä kestostaan huolimatta varsin kelpo elokuva. Vain ajoittain katsojan tuntemukset valuvat siihen, että elokuvaa on pitkitetty tarpeettomilla toimintakohtauksilla, jotka tapahtuvat elokuvan teemaan sopivissa syvyyksissä. Toisaalta elokuva on ihmeellinen ja varsin kaksijakoinen tarina kahdesta ihmiskohtalosta, jotka kohtaavat toisensa koulutusleirillä ja jotka yhdistävät tahtonsa yllättäen oikeussalissa. Samalla kun elokuva leimaa ja alleviivaa amerikkalaista patriotismia ja itsepäisyyttä. jossa luja tahto vie harmaan kiven läpi, annetaan katsojalle myös hoitoa rakkauden kiemuroista. Turhaan sinne ja tänne rönsyilevä tarina vie elokuvan asteittain sekavuuden tilaan, mutta tähtilippua viheltämällä ja pääpiirteittäin toimivalla ja sopivan siirappisella sankaritarinalla höystetystä elokuvasta voisin väittää, että se on katsomisen arvoinen.

  • 80%
    Kunnian puolesta - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 129 min
Ohjaaja: George Tillman Jr.
Pääosissa: Aunjanue Ellis,Charlize Theron,Cuba Gooding Jr.,Michael Rapaport,Robert De Niro
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments