elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Aina kun kirjaa lähdetään sovittamaan elokuvaksi, on tekijöillä harteillaan raskas taakka yrittää tuottaa yhtäaikaa toimiva itsenäinen elokuva, kuin myös alkuperäiselle lähdeteokselle uskollinen sovitus. Briljanttiin...

Aina kun kirjaa lähdetään sovittamaan elokuvaksi, on tekijöillä harteillaan raskas taakka yrittää tuottaa yhtäaikaa toimiva itsenäinen elokuva, kuin myös alkuperäiselle lähdeteokselle uskollinen sovitus. Briljanttiin Carl Saganin romaaniin perustuva maanläheinen scifi-teos onnistuu näissä molemmissa tavoitteissaan.

Jodie Foster esittää Eleanor Arrowayta. Nerokasta tiedenaista joka on omistanut koko elämänsä maapallon ulkopuolisen elämän tutkimiselle. Kun eräänä päivänä avaruudesta kuuluu staattisen huminan lisäksi mysteerinen viesti, nostaa ihmiskunta ensimmäistä kertaa päätään ihmeissään. Emme olekkaan yksin maailmankaikkeudessa. Maailmantahojen ja uskovaisten fanaatikkojen taistelessa viestistä, alkaa Eleanorin oma taistelu päästä matkalle avaruuden ääriin, tapaamaan tämän viestin lähettäjiä.

Saganin alkuperäisteoksen nerokkain veto, oli yhdistää täysin uskottavia ja realistisia tieteellisiä käsitteitä spekuloivaan fiktioon, jota maallikotkin saattoivat ymmärtää. Kirjan tapa esittää mitä mutkikkaimpia tieteellisiä käsitteitä tavalla joita astronomiasta täysin pihalla olevakin saattoi ymmärtää, puhutteli lukijoitaan tavalla jota aiemmat kirjailijat eivät koskaan olleet puhutelleet. Käsikirjoittajat Michael Goldenberg ja James V.Hart ovat onnistuneet tavoittamaan tämän saman kommunikoinnin tason. Loistava käsikirjoitus siistii teoksesta sivujuonia rankalla kädellä, keskittyen puhtaasti Eleanorin henkilökohtaiseen matkaan, mutta silti onnistuu tuomaan esille saman maagisen realismin mikä oli esillä Saganin teoksessa.

Näyttelijät, briljantin Jodie Fosterin johdolla, ovat jokainen parhaassa vedossa. Kokeneet konkarit kuten James Woods ja Tom Skerritt ovat vastaavissa rooleissaan täysin uskottavia. Foster onnistuu tuomaan rooliinsa sen vaatimaa älykkyyttä kuin myös herkkää, lapsenomaista, ihastusta häntä itseään suurempia asioita kohtaan. Zemeckiksen ohjaus onnistuu välttämään ohjaajan myöhempiä elokuvia piinanneet yleisön manipuloinnit ja rakentaa kokonaisuudesta realistisen matkan tähtiin.

Kuva ja ääni

Kuva ja ääni ovat molemmat dvd:n mahdollistamana erinomaisia. Mutta vanhemmissa dvd-painoksissa kuvassa on havaittavissa pientä rakeisuutta. Myöhempiin painoksiin tämä on kuulemma korjattu. Ääni on erinomainen kautta linjan.

Ekstrat

Kommenttiraidoilla Foster ja Zemeckis ovat molemmat hyviä, joskin ajoittain hieman liian hiljaisia. Fosterin anekdootit kuvauspaikan tapahtumista ja hänen omista kokemuksistaan kirjan luettuaan, toimivat hyvinä viitteinä tyyliin miten Foster tulkitsi Eleanorin mutkikasta hahmoa. Zemeckiksen kommenttiraita on hyvin tekninen, keskittyen enemmänkin vaativiin kameratrikkeihin ja tehosteisiin, ennemmin kuin näyttelijöihinsä.

Yhteenveto
Aikamme paras scifi-elokuva ei ole menettänyt vuosien mittaan otettaan. Dvd-julkaisu on hyvää keskitasoa.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
4.3

Summary

Genret: draama,sci-fi
Kesto: 144 min
Valmistusvuosi: 1997
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby digital 5.1
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti
Extrat: kommenttiraidat: Jodie Foster, Robert Zemeckis, trailereita
Ikäraja:
Julkaisija: Warner Brothers

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments