elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kuuluisaan Maailmojen sota –novelliin perustuen Orson Welles pelotteli amerikkalaisia radiokuunnelmassaan 1930-luvulla. Legendaarisen uran viihteen parissa tehnyt Welles puki tarinan uutismuotoon, jonka kansa otti todesta....

Kuuluisaan Maailmojen sota –novelliin perustuen Orson Welles pelotteli amerikkalaisia radiokuunnelmassaan 1930-luvulla. Legendaarisen uran viihteen parissa tehnyt Welles puki tarinan uutismuotoon, jonka kansa otti todesta. Vahvaan reaktioon pyrittiin myös uudella vuosituhannella, kun mestariohjaaja Steven Spielberg kuvasi tarinan valkokankaalle. Kerta ei ollut kuitenkaan ensimmäinen, sillä Byron Haskin oli filmatisoinut menestyksekkäästi aliensadun jo vuonna 1953. Mainetta niittäneen Spielbergin Maailmojen sota on varma kesähitti. Herää kysymys: onko siitä muuhun kuin taatuksi rahasammoksi?

Ohjaajalegendalle tyypillisesti elokuvan keskipisteenä on perhe. Omaisten välistä kuilua ja jälleen yhdistymistä kuvaava raina pistää Hollywoodin suosikkinimen isyyden saappaisiin. Tom Cruise nähdään tavallisen satamatyöläisen Ray Ferrierin roolissa, velmuine hymyineen. Miestä odottaa mielenkiintoinen viikonlopun naperoiden kaitsemisen merkeissä, kun hän joutuu itselleen vieraaseen kasvattajan osaan. Ray onkin helisemässä, sillä isästään vieraantuneet teinit pistävät parastaan. Keskelle perhehelvettiä puhkeaa kuitenkin outo sääilmiö, joka keskeyttää kinastelun.

Vuosituhansia suunniteltu ihmisten mestausoperaatio pärähtää käyntiin kesken Cruisen lastenhoidon. Tällä kertaa avaruusoliot eivät saavu paikalle lentävin lautasin vaan metallikojeet odottavat ulkoavaruuden tuotoksia maan alla. Sääilmiö paljastuu ufojen siirtymistavaksi laitteisiinsa ja hävitys voi alkaa. Maailmojen sota nimi onkin harhaanjohtava, sillä kyse on lähinnä ihmisrodun systemaattisesta turmiosta eikä aseellisista kohtaamisista lajien välillä.

Jo H. G. Wellsin alkuperäiskirja näpäytti varsin selkeästi sen aikaista imperialistista Iso-Britanniaa 1800-luvun lopussa. Kunnioitettavasti Spielberg välittää sanoman myös omaan tuotokseensa. Mies kyseenalaistaa varsin avoimesti Yhdysvaltojen maailman omistajan luonteiset liikut. Jos Puskan Yrjöllä Washingtonissa on oikeus hallita pienempiään, miksei myös avaruusolioilla heikompiaan? Meidän ihmisten tulee siis valmistautua lannoitteeksi, kun meitä älykkäämmät ja voimakkaammat pistävät ranttaliksi.

Ray Ferrierin nähdessä punaisen planeetan asukkien toimintatavat, hän päättää viedä omat muksunsa turvaan. Boston tuntuu oikealta suojapaikalta, koska ex-vaimo sekä lasten äiti (Miranda Otto) sukuloi siellä. Alkaa kommelluksien ja kuoleman täyttämä matka kohti yhdysvaltalaista kaupunkia. Avaruusolioiden mukanaan tuomat punoittavat kasvit sekä kulkuvälineenä toimivat kolmijalkaiset tallustelijat sävyttävät Cruisen pakoa tehosteviidakossa.

Lähestyminen hyökkäykseen tapahtuu matti meikäläisten ja noora normaalien, kuten Ray Ferrierin, näkökulmasta. Näin siviilien kertomat eivät välttämättä ole totta ja todelliset faktat ovat kortilla. Tapa esitellä kaaosta luo illuusion realistisuudesta katsojan mieleen. Kun raportointi jää pelkkien suusta suuhun etenevien huhujen sekä tarinoiden varaan ei rainan silmäilijä tiedä mihin uskoa. Tyyli toimii ja on tekijätiimiltä hieno oivallus.

Elokuvan tuottaminen aikaistui, kun Tom Cruisen Mission Impossible 3 koki lykkäyksen. Mahdottoman tehtävän siirtyessä Cruise ja Spielberg tutkivat almanakkaansa ja sopiva tila löytyi mahdollisen miljoonarainan tekemiselle. Sukkelaan kuvattu kesähitti taistelee menestyksestä George Lucasin Star Warsin ja Christopher Nolanin Batman Beginsin kanssa. Kuitenkin Maailmojen sota on triosta selkeästi heikoin. Nähtäväksi jää miten tuo tosiseikka näkyy rahallisessa menestyksessä ja minkä kuvan yleisö ottaa omakseen.

Näyttelijäkaarti onnistuu kokonaisuudessaan hyvin. Tulevaisuuden nimiin ehdottomasti lukeutuva Dakota Fanning varastaa huomion täysin. Tähtiin kirjoitettu nimi löytää hahmostaan pikkuvanhan, klaustrofobiasta kärsivän, sympaattisen sekä kirkuvan tyttölapsen. Ainoastaan Justin Chatwin Ferrierin Robbie-poikana kerää moitteen työstään. Sitä vastoin Oscar-voittaja Tim Robbins on kiitettävässä vireessä Harlan Ogilvyn tulkinnassa. Valitettavasti itse elokuva on alkanut vaipua jo ehtoopuolelle miehen lausuessa ensimmäiset vuorosanansa.

Maailmojen sodan visuaaliset tehosteet ovat huippuluokkaa. Industrial Lights & Magic onnistuu hohdokkaasti luomaan realistisen tunnelman elokuvan alusta loppuun. Leffa ei toimi pelkästään yhtiön kykyjen esittelynauhana vaan palvelee ohjaajaa hänen tarpeissaan. Maailmojen sota on ILM:n avustuksella yksi vuoden visuaalisesti kauneimmista elokuvista. Rainan kuvallisesta näyttävyydestä huolimatta jää siitä valju maku. Tarinan päättämiselle on luovutettu turhan vähän aikaa sekä vastaamattomia kysymyksiä syöpyy lipunmaksajan mieleen. Yhdeltä kaikkien aikojen merkittävimmältä ohjaajalta ei yksinkertaisesti hyväksy kuin parhaan. Maailmojen sota ei ole kaikki mihin Steven Spielberg pystyy.

Vaikuttaa kuin Maailmojen sodassa huippuohjaajalla olisi jälleen ollut tarve miellyttää kaikkia rainansa katsojia. Miehen pyrkimyksenä on, että jokainen näytöksessä olija poistuu teatterista hymyissä suin. Valitettavasti tuon kunnioitettavan pyrkimyksen edessä leffojen laatu kärsii ja harva on tyytyväinen. Ihmiset ovat erilaisia. Steven Spielberg syöttää tavoitteessaan katsojille sellaista tavaraa, jonka jokainen pystyy nielemään purematta. Toivottavasti hukassa oleva mestariohjaaja seuraavassa tuotoksessaan koettaa tyydyttämään ainoastaan itseään. Jos Spielberg siinä onnistuu hän miellyttää myös muita. Tästä todisteena lähes täydellinen, karun kaunis Schindlerin lista.

Toiselle ohjaajalle Maailmojen sota olisi ollut meriitti eikä epäonnistuminen. Historiasi määräilee kuitenkin myös tulevaisuutta ja näin on Spielberginkin kohdalla. Teknisesti sota on taattua huipputasoa. Siitä voidaan kiittää muun muassa kuvaaja Janusz Kaminskia, ILM:a sekä ohjaajan taitavaa tunnelman luontia. Ruumisjoki sekä liekehtivä juna ovat taitavia tehokeinoja hengen synnyttämisessä. Pätkä sisältää raikkaita ideoita sekä tieteis- että katastrofielokuvan saralle. Ikävää on, ettei David Koeppin ja Josh Friedmanin puhti käsikirjoittajina riitä tarinan alusta loppuun. Vastapainona uusille tuulille on juonen kehityksen sortuminen lopulta mollivoittoiseksi. Tarinan eteneminen jämähtää lähes täysin elokuvan saavuttaessa puolen välin.

Maailmojen sota on elokuva, johon ovat kasattuna kaikki menestykseen tarvittava. Nimekkäitä tekijöitä, räiskettä sekä pauketta ja tehokas mainoskoneisto, joka saa elokuvan ihmisten huulille. Paikka ihmisten äänikoneistossa ei ole itsestään selvyys, sillä vuosi 2005 on ladattu täyteen huippuelokuvia. Mainetta ja kunniaa voi siis saavuttaa keskinkertaisuudellakin. Spielbergin rainassa kaikki on hyvin, muttei mikään kunnossa. Valuuttaa se tuottaa tästä faktasta huolimatta ja siitä voidaan kiittää isoja nimiä, jotka tuovat yleisöä.

3

Summary

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi
Kesto: 118 min
Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Tom Cruise,Dakota Fanning,Justin Chatwin,Tim Robbins
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Warheart
Warheart
18 years ago

Ei ollu odotukset korkealla kun elokuvaa menin katsomaan, mutta yllätys oli positiivinen. Kuvittelin näkeväni jenkkijohtajia pohtimassa miten maailma pelastetaan, mutta yllättäen koko elokuva olikin tavallisen ihmisen näkökulmasta kuvattu joka teki samaistumisen helpoksi. Synkät, pahantahtoiset sotakoneet nousivat maasta vain kesken tavallisen arkipäivän ja kukistuivat ilman kliseistä sankaritarinaa. Ja kyllä se lopussa selitettiin miksi niin kävi, mutta tietysti se voi mennä ohi jos on tottunut että elokuvissa kaikki on pureskeltu valmiiksi eikä tarvitse jälkeenpäin miettiä.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mainiota potentiaalia omaava elokuva joka haparoi, ja lopulta kaatuu kasaan ensimmäisen vauhdikkaan tunnin jälkeen. 2,5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Hyvin viihdyttävä, minä tykkäsin

gabbernaut
gabbernaut
18 years ago

Vuoden 2005 paskin elokuva. Aivot joutaa narkikkaan tämän extramultitylsän leffan ajaksi

jei
jei
18 years ago

päähenkilö on joku suuri nimi + leffaan on uponnut paljon rahaa + leffa on tehty amerikoissa = leffa on paska. <-- tuntuu että 3/4 kaikista katsojista ajattelee noin. omasta mielestäni leffa oli yhtiä parhaimpia tänä vuonna. ja loppukin on oivallinen, kunhan vaan jaksaa miettiä. katsokaa sitä leffaa, älkää niitä mistä se on tehty.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Enpäs osannutkaan arvata että kun paska osuu maahan 2 tunnin jälkeen niin se lässähtää.

MetalizeR
MetalizeR
18 years ago

Joo-o tässä nähdään oikein hollywoodin massa tuotannon vaikutus elokuviin… 0p!!!!!

mattijoutkoski
mattijoutkoski
18 years ago

Odotuksia oli, olihan kyseessä Spielberg elokuva. Elokuva oli jonkin sortin pettymys. Juoni oli ontto, tekninen toteutus kotikutoinen ja muutenkin yleinen sekavuus hallitsi elokuvan lopputulosta. En tiedä mikä on mennyt pieleen, mutta ei vain rokannut. Cruise näyttelijänä ei myöskään pystynyt astumaan niihin saappaisiin, mitä rooli olisi tarjonnut. En oikein osaa suositella tätä kenellekkään, kyllä siellä pyörii tällähetkellä parempia pätkiä.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

…ja pitihän se terrorismikin sotkea mukaan.

a-k
a-k
18 years ago

Omasta mielestäni kyseessä on paras maailmanlopusta kertova elokuva. Steven Spielberg teki jälleen upean elokuvan, johon David Koepp oli tehnyt hyvän version Wellsin kirjasta. Näyttelijät olivat loistavia. Cruise tekee roolinsa huolella, mutta Tim Robbins ja Dakota Fanning varastivat koko shown. Vuoden paras elokuva!*****

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Lupaavasti alkava, mutta pikku hiljaa koko ajan huonommaksi toistonsa takia muuttuva elokuva. 2.5/5p

Dude
Dude
18 years ago

paras tom cruisen elokuva

joopajoo
joopajoo
18 years ago

joo aikast tavallinen elokuva. :/

AnttiS
AnttiS
18 years ago

Spielberg, Cruise yms. Voisi kuvitella että olisi jotain hyvää odotettavissa. Leffaa katsoessa jo pyörittelin päätä mutta loppu kruunaa kaiken. Lopputekstien lävähtäessä revetään muijan kanssa nauramaan, täähän oli ihan paska leffa!

~C~
~C~
18 years ago

😮
Olipas taas yks massatuotanto leffa… jotkut tykkää toiset ei.