elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ridley Scott ohjasi vuonna 1979 kenties elokuvahistorian parhaimman scifikauhuelokuvan, Alienin. Se oli suunnaton menestys ja sai peräti kolme jatko-osaa. Vuonna 1986, muutamaa vuotta aikaisemmin...

Ridley Scott ohjasi vuonna 1979 kenties elokuvahistorian parhaimman scifikauhuelokuvan, Alienin. Se oli suunnaton menestys ja sai peräti kolme jatko-osaa. Vuonna 1986, muutamaa vuotta aikaisemmin Terminator-elokuvalla läpimurtonsa tehnyt, James Cameron ohjasi alkuperäiselle Alienille toiminnallisemman jatko-osan Aliens. Cameronin visio alienista ja sitä jahtaavasta kommandojoukosta oli edeltäjäänsä suurempi hitti ja ehkäpä hitusen alkuperäistä parempi elokuvakin.

Eipä aikaakaan kun menestynyt elokuvasarja oli muodostumassa trilogiaksi. Paljon ohjaajamuutoksia, käsikirjoitusvaihtoehtoja sekä budjettiongelmia kokenut Alien³ sai lopulta ohjaajaksi vain musiikkivideoita ja mainoksia aikaisemmin ohjanneen David Fincherin, jolle ei annettu menestyssarjan kolmannen osan tekoon kovin kummoisia kortteja.

Kun Ridley Scottin Alien oli pelottavan klaustrofobinen ja James Cameronin otteessaan pitävää kommandosotaa suuremmissa puitteissa kovemmalla volyymilla onkin David Fincherin alien-visio likainen, verinen ja ihanan synkkä.

Aliensin lopussa Ripley (Sigourney Weaver) sekä hänen elossa selvinneet kumppaninsa Newt, alikersantti Hicks sekä androidi Bishop (Lance Hendriksen) lähtivät pelastusaluksen turvin kohti pelastusta. Alien³ alkaa sillä kun heidän pelastusalukseen tulee tekninen vika ja se haaksirikkoutuu avaruuden perälaidalla sijaitsevalle Fiorina 161 vankilaplaneetalle. Vain Ripley selviää turmasta hengissä ja huomaa pian olevansa ainoa nainen vaarallisten rikollisten asuttamalla, miltei hylätyllä vankilaplaneetalla. Rikollisten, vartioiden sekä planeetan äärimmäisten olosuhteiden ohella Ripley joutuu kosketuksiin vanhan tuttunsa, alienin kanssa, joka oli hänen pelastusaluksessa alusta lähtien.

Lähtökohdat elokuvalle ovat huikean primitiiviset. Kaikki aikaisemmat lähtökohdat nollataan täysin ja Ripley asetetaan todelliseen altavastaajan asemaan taistelemaan tuttua vihollista vastaan, mutta muista osista poikkeavana, ilman minkäänlaisia aseita. Vaikka Ripleyllä onkin kumppaneita joiden kanssa taistella vihaista alienia vastaan, ei heistä ja heidän vaarallisista sekä epämääräisistä asenteistaan ole pitkään aikaan mitään apua.

Sigourney Weaver palaa tuttuun rooliinsa täysin kivuttomasti eikä hänen hahmossa ja persoonassaan ole mitään edellisistä osista poikkeavaa. Melko tuntematon miesvankicasting toimii elokuvassa hienosti. Miespääosaa ei varsinaisesti ole sillä elokuvassa monet mieshahmot saavat tasavertaisen valkokangasajan sekä statuksen. Charles Dancen esittämä tohtori Clemens sekä Charles S. Duttonin esittämä Dillon ovat tarinan kannalta tärkeimmät.

Ensikertalaisohjaajalle David Fincherille elokuvan tekeminen oli todella tuskainen kokemus. Hän halusi vetää nimensä krediiteistä kuvausten päätyttyä tuotantoyhtiön jatkuvien puuttumisten takia ja erosikin projektista ennen elokuvan editoinnin alkamista.

Kaikesta huolimatta Fincherin debyyttielokuva on ansiokasta jatkoa hienolle scifikauhuelokuvien sarjalle. Laajoista tuotanto-ongelmistaan huolimatta Alien³ on dynaaminen, todella upeasti kuvattu, hienosti toteutettu sekä otteessaan pitävä kauhuelokuva, joka ansaitsee paikkansa Ridley Scottin sekä James Cameronin klassikoiden joukossa.

  • 80%
    Alien³ - 80%
80%

Tiedot

Genret: kauhu,sci-fi
Kesto: 145 min
Ohjaaja: David Fincher
Pääosissa: Sigourney Weaver,Charles S. Dutton,Charles Dance,Brian Glover,Lance Henriksen
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1992

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments