elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

The Unholy on keskinkertainen ja konservatiivinen kauhuelokuva. The Unholy

Netflixistä löytyvä The Unholy (2021) on Evan Spiliotopoulosin käsikirjoittama (yhdessä James Herbertin kanssa) ja esikoisohjaama kauhuelokuva, joka olisi ehkäpä juuri sopiva esimerkiksi Night Visions festareille. Spiliotopoulos on tuonut katsojalle varsin lineaarisen ja uskonnollisen kauhutarinan, jossa paha tietenkin herätetään henkiin sattuman kautta ja joka sitten tuhotaan kirkon muurin välistä löytyvän paperin avulla. Paljon sattumia, liikaa klassista pelottelua ja liian vähän juonta tekee kuitenkin tästä elokuvasta varsin tylpän ja tylsän elokuvan, joka ei puhuttele ainakaan minua oikeastaan millään tasolla. Tai no sillä tasolla kyllä, että William Sadleria on ihan aidosti hauska nähdä pitkästä aikaa jossain elokuvassa.

Elokuvan juoni perustuu siihen, kun Jeffrey Dean Morganin näyttelemä freelance-toimittaja Gerry Fenn eksyy pieneen amerikkalaiseen kylään tekemään juttua parista sadasta dollarin palkkion voimalla. Kun juttua ei olekaan, päättää Gerry lavastaa koko homman ja rikkoo nuken, jonka jälkeen alkaa tapahtua yliluonnollisia asioita. Cricket Brownin näyttelemä Alice alkaa yhtäkkiä puhumaan ja kaikki hänen sairautensa ovat parantuneet. Seurakunnan pastorina toimiva isä Hagan (William Sadler) vavahtaa ja katselee surullisilla ja väsyneillä silmillään ihmisten polvistuessa Alicen eteen. Syntyy sarja sairaudesta parantumisia, kun mm. pyörätuoliin sidottu poika alkaa kävellä ja Gerrey alkaa kauppaamaan yksinoikeutta juttuunsa pitkin lehtitaloja. Mutta onko kysymys ihmeistä vai jostain muusta, sitä voidaan alkaa miettiä, kun Vatikaani sekaantuu asioihin.

Elokuvan näyttelijät ovat Spiliotopoulosin käsissä aika mukiinmeneviä. Morgan on ainakin omalla tapaa oma itsensä ja se riittää tässä elokuvassa enemmän kuin mainiosti, sillä Morganin aina hieman väsyneet ja tuskaiset kasvot ovat tähän keskinkertaiseen kauhuun juuri sopivanlaiset. Morgan ei muutenkaan hirveästi revittele, vaan hänet voi edelleen kuvitella polttamassa sikaria ja riehumassa liekinheittimen kanssa. William Sadler puolestaan on omassa pienessä sivuroolissaan sopivan pidättyväinen huokailija ja naispääroolia vetävä Cricket Brown onnistuu omassa roolissaan jopa yllättävän hyvin. Näyttääkin siltä, että Spiliotopoulos on keskittynyt tarinan lisäksi elokuvassa näyttelijöihin, sillä kukaan ei vedä kania hatustaan keksien mitään uutta, vaan kaikki pysyvät siististi ennalta-arvattavassa muotissaan.

The Unholy on ihan pätevä kauhuelokuva, mutta siitä puuttuu kaikki aitous ja erikoisuus, joka tekisi siitä hyvän genrensä elokuvan. Spiliotopoulos ei ole elokuvassaan lähtenyt keulimaan, vaan luottaa hyvinkin konservatiiviseen juoneen, miljööseen ja taustatarinaan. Kun sen laskee muottiin ja valaa siitä jotain kovin tutulta tuntuvaa liikkuvaa kuvaa ja ääntä, jää jäljelle vain vaisusti peukun pystyyn nostava katsoja, joka on ehkä aavistuksen viihtyyntynyt, mutta samalla sellainen, ettei tule elokuvaa enää koskaan uudestaan katsomaan. Hyvä yritys The Unholy silti on, mutta sellaiseksi se sitten jääkin.

3

Poiminta

Genret: kauhu, mysteeri
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Evan Spiliotopoulos
Pääosissa: Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler, Katie Aselton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2021

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments