Free Guy

Oletko koskaan miettinyt, että miltä mahtaa näyttää vuonna 2014 valmistunut, Christopher Millerin ja Phil Lordin ohjaama, The Lego Movie oikeilla näyttelijöillä? Jos olet, niin nyt sen toteaminen on mahdollista, kun jonkinlaiseksi toimintakomedialliseksi tavaramerkiksi osoittanut Ryan Reynolds tähdittää uutta Free Guy elokuvaa. Elokuvan ohjannut Shawn Levy on puolestaan enemmän tunnettu tuottajana kuin ohjaajana (vaikka mies on toki ohjannut yli 40 elokuvaa), sillä hänen ohjaustyönsä ovat yleensä jääneet keskinkertaisiksi töherryksiksi. Toisaalta Free Guyn kanssa sillä ei ole väliä, sillä Levy on selvästi antanut Reynoldsille vapaat kädet sekoilla omaan kevyeen tyyliinsä ja se tälläkin kertaa toimii muutaman hyväksyvän nyökkäyksen ja hymähdyksen voimalla.

Lyhyesti kuvattuna Free Guy on juoneltaan aivan kuin The Lego Movie, mutta oikeilla näyttelijöillä. Elokuvan tapahtumat tapahtuvat peli- sekä oikeassa maailmassa, mutta todellisuudessa elokuvan hienous on siinä, että päähenkilöt ovat koko ajan jatkuvan pelin sisällä. Hahmojen ympärillä tapahtuukin koko ajan vaikka minkälaisia asioita, eikä kaikkia välttämättä edes huomaa ensimmäisellä katselukerralla. Esimerkiksi Guyn pankki ryöstetään monta kertaa päivässä, kauppaa pitävä kaveri heitetään useasti ikkunan läpi ja on aivan tavallista, että kadulla ammuskellaan päättömästi helikoptereista, autoista ja tankeista. Se on päähenkilölle niin tavallista, ettei hän edes jaksa välittää siitä ja miksipä välittäisi, kun Guy on pelin hahmo, joka alkaa pakenemaan omasta ohjelmoinnistaan löytämiensä aurinkolasien avulla.

Elokuvan näyttelijät ovat pääosin laadukkaita: toimintakomedioiden kiistaton tämänhetkinen kuningas Ryan Reynolds suorituu omasta roolistaan erinomaisesti, eikä naispääroolissa oleva Jodie Comer itseasiassa ole myöskään hassumpi. Kun mukana mylläävät Stranger Thingsistä tuttu Joe Keery, sekä ehkä paremmin ohjaana tunnettu Taika Waititi, niin käsissä on mielestäni ihan pätevä kaarti. Ja näkyypä cameoissa ainakin mm. Channing Tatum, joten kyllä elokuvan energia omalla tavallaan tarraa mukaansa niin näyttelijät kuin katsojankin.

Ryan Reynolds on viime vuosina noussut selkeäksi toimintakomedioiden vakiotähdeksi Deadpoolien, Vihreän lyhdyn ja R.I.P.D (ja useat muut toimintakomediat) myötä. Se myös näkyy ja kuuluu Free Guyssa, jossa mies jatkaa omalla tavallaan lähes samankaltaisten hahmojen toistoa kohtuullisen hyvällä menestyksellä. Harmittavasti se samalla tarkoittaa sitä, että Reynolds on jo niin kauan tehnyt hyvin samanlaisia elokuvia, joten voinee perustellusti kysyä, että mitä seuraavaksi? Luultavasti näemme Reynoldsin jossain vaiheessa romanttisessa komediassa, mutta ainakaan itse en pysty näkemään näyttelijää missään vakavassa roolissa. Sitä myöten kysynkin, että onko Reynolds samalla saanut uransa hurjaan tahtiin, mutta samalla uhraamalla vakavat roolit joillekin muille henkilöille. Pystyykö hän enää muuttumaan?

Free Guy on humoristisesta väkivaltaisuudestaan mukavan kevyt ja jopa hauska elokuva. Se onnistuu ennen kaikkea viihdyttämään katsojansa, eikä lähde ottamaan itseänsä missään vaiheessa vakavasti. Koko ajan taustalla tapahtuvia asioita ei oteta elokuvassa missään vaiheessa vakavasti, eikä ole tarkoituskaan. Riittää, että Chris Evans huutaa cameossaan “What the shit” ja ymmärtää, että elokuva on mainio palanen omassa maailmassaan pullollaan populäärikulttuuriviittauksia ja stereotypioita. Suosittelen, jos haluat ottaa tämän kanssa illan rennosti.

3.5

Poiminta

Genret: toiminta, komedia
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Shawn Levy
Pääosissa: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Joe Keery, Utkarsh Ambudkar
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2021

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments